ULTIEME DISCRIMINATIE HERSENLETSEL PATIENTEN : nu moeten ze als "goedkope werkkracht" word
De hypocrisie van onze politici kent blijkbaar geen grenzen.
TBI (traumatic brain injury) of NAH (niet-aangeboren hersenletsel) vormt een enorme belasting, niet alleen voor de slachtoffers zelf wiens levenskwaliteit door tal van beperkingen vaak aanzienlijk gereduceerd wordt, maar ook - en vooral - voor verzekeringsmaatschappijen, die er de voorbije jaren een heuse sport van maakten om via het simulatie-aggravatie verhaal (zie Panorama) TBI slachtoffers als psychisch gestoord af te schilderen om na een ongeval hun schade niet te hoeven vergoeden. Die schade loopt vaak hoog op, omdat in veel gevallen het werk hernemen niet mogelijk is, tal van secundaire sequellen de kop op kunnen steken en er vaak jaren- of levenslang (dure) derdenhulp nodig is.
Justitie werkt op actieve wijze mee aan het verzekeringsbedrog door keer op keer valse expertiseverslagen van verzekeringsartsen-gerechtsdeskundigen te aanvaarden en belachelijke schadevergoedingen toe te kennen die vaak niet eens toelaten om de nodige behandelingen te kunnen betalen, laat staan dat er sprake zou zijn van enige échte schadevergoeding. Internationale studies spreken van een "stille epidemie" en schatten de kostprijs van TBI op MILJARDEN.
Voor veel TBI slachtoffers betekent een ongeval een eenrichtingsticket armoede. Meer dan de helft wordt blijvend arbeidsongeschikt, 1 op 3 moet zijn woning verkopen omdat zij de lening van hun woning niet kunnen afbetalen en niet vergoed worden voor hun letselschade. Sinds jaren worden er budgetten beloofd om TBI slachtoffers te ondersteunen, maar in de praktijk krijgt zo goed als niemand de vaak broodnodige derdenhulp. Het "sociaal vangnet" blijkt onbestaande te zijn.
De "TBI-kost" wordt vervolgens afgewenteld op de sociale zekerheid : invaliden die niet door de verzekering vergoed worden, komen - onterecht - als "chronisch zieke" op de ziekenkas te staan, wat de "explosie van langdurig zieken" verklaart. Zo wordt de rekening aan de belastingbetaler gepresenteerd : wat de verzekeringen weigeren te betalen, moet maar van de sociale zekerheid komen. Voor poetshulp, kinderopvang, vervoer, boodschappen doen, klusjes allerhande moeten familie en vrienden maar opdraaien, zo vindt Vadertje Staat. Gratis uiteraard.
Een groot deel van de TBI slachtoffers wordt na enkele jaren van de ziekenkas gegooid. Van de ene dag op de andere zijn zij geacht "arbeidsgeschikt" te zijn, daar waar de wetenschap nog geen doeltreffende genezing voor TBI heeft. Behandelingen die wel werken, zijn vaak duur en worden niet terugbetaald door de sociale zekerheid zodat ze voor de meeste TBI slachtoffers ontoegankelijk zijn. Een ander deel van hen wordt in een "re-integratietraject" gedwongen en krijgt de keuze : ofwel werken en overbelasten, vaak met herval of verergering van de klachten als gevolg, ofwel uitkering kwijt.
Na de verzekeringssector wil dus ook de sociale zekerheid van die vervelende TBI slachtoffers af.
De nieuwe "oplossing" die onze politici hier op gevonden hebben, is om TBI slachtoffers terug aan het werk te zetten. Niet door hen van de nodige hulp te voorzien zodat zij KUNNEN het werk terug hernemen, ook niet door hen van de nodige behandelingen te voorzien zodat zij KUNNEN terug het werk hernemen, maar wel door een premie te voorzien voor werkgevers. Die krijgen een korting om de "geblutste" TBI slachtoffers toch in dienst te nemen.
Hierbij worden TBI slachtoffers over dezelfde kam geschoren als kankerpatiënten en mensen die een transplantatie ondergaan. Zonder de ernst van kanker en transplantaties te willen miskennen, blijft het evenwel een feit dat na een behandeling en/of operatie en een herstelperiode deze patiënten hun vroegere vitaliteit kunnen terugvinden. Dat geldt echter niet voor TBI patiënten, bij wie de klachten BLIJVEND zijn, bovendien vaak degeneratief zijn.
Minister Muyters promoot werken nu als zijnde "bevorderlijk voor het herstel". In de praktijk is het echter zo dat TBI slachtoffers die proberen het werk te hernemen, vaak hervallen en er na een werkperiode nog veel erger aan toe zijn dan tevoren om de eenvoudige reden dat hun lichaam een dergelijke overbelasting gewoonweg niet aankan.
Op alle vlak worden TBI slachtoffers zwaar gediscrimineerd. Hun letsel is onzichtbaar voor het blote oog, intellectueel blijven de capaciteiten vaak behouden, wat hen bijzonder kwetsbaar maakt voor allerhande aantijgingen zoals het overdrijven of verzinnen van klachten en waardoor zij nooit die schadevergoeding krijgen waar zij recht op hebben. Het verhaal van Mohammed illustreert dit perfect : 10 % voor een vinger (met een uiteindelijk beperkte invaliditeit), 3 % voor hersenletsel (wat hem afhankelijk maakt van derden). De onwetendheid over de impact en gevolgen van TBI en de actieve doofpotcultuur van onze politici, omtrent TBI doen de rest.
Een kankerpatiënt (of TBI slachtoffer) aanwerven wordt goedkoper
16-07-18, 08.37u - ARA
Goed nieuws voor wie terug aan het werk wil na kanker of een andere ernstige ziekte. Vanaf 2019 krijgen werkgevers een premie om hen aan te werven of aangepast werk te bieden.
Stel: twee jaar lang zat je thuis met kanker. En dan is het zover: de laatste kuur. Je popelt om de draad weer op te pikken. Alleen, je bent fysiek niet meer dezelfde als vroeger: je bent sneller moe, kan je niet concentreren en ook emotioneel herstel je nog. Weer aan de slag gaan is vaak niet evident. Werkgevers zijn bang dat je zal hervallen, vaak ziek zal zijn of geven de voorkeur aan een gezond iemand.
SHARE
'Het is belangrijk dat ook zij kunnen werken, want dat bevordert hun herstel'
PHILIPPE MUYTERS, VLAAMS MINISTER VAN WERK
"We merken dat mensen die herstellende zijn vaak benadeeld worden op de arbeidsmarkt", erkent Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). "Maar het is belangrijk dat ook zij kunnen werken, want dat bevordert hun herstel." Hij voorziet daarom een premie, die de nadelen voor werkgevers moet compenseren.
De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) bestaat vandaag al voor wie iemand tewerkstelt met een permanente handicap. 12.000 mensen zijn zo aan de slag. "Maar nu breiden we die premie uit naar mensen die door hun ziekte tijdelijk minder presteren", aldus Muyters. En dat geldt niet alleen voor kankerpatiënten, maar ook voor wie een zwaar hersenletsel oploopt na een ongeval, of op een wachtlijst staat voor een transplantatie. De criteria worden dit najaar nog uitgewerkt, maar algemeen geldt het voor iedereen die door een zware ziekte tijdelijk minder presteert.
Voor de werkgever betekent dit dat hij twee jaar lang een beroep kan doen op een premie van 20 procent van het loon van de werknemer, en dat die laatste dus goedkoper wordt. Indien nodig kan de premie nog verlengd worden.
Bron : https://www.demorgen.be/economie/een-kankerpatient-aanwerven-wordt-goedkoper-bb821d69/