Labo-embryo's om nieuwe medicatie op uit te testen
Mijn maag keert als ik onderstaande lees.
Het "geeft niet" want het zijn "maar" labo-embryo's.
Die labo-embryo's worden ontwikkeld vanuit stamcellen.
Wie een beetje kennis heeft van energetisch werk, weet dat iedere cel leven draagt.
Wetenschappers zijn geen god.
"Leven laten ontstaan" is geen werk van of voor de wetenschap.
Er moet onderzoek verricht worden naar "ziektes".
Terwijl een groot deel van de hedendaagse "ziektes" in de "ontwikkelde" landen ontwikkeld wordt in labo's.
Gaat het dan over welzijn en gezondheid, of over het zoeken naar nog meer winst voor de farmasector ?
Onderzoekers maken modelembryo uit stamcellen
📷
Links / Bestanden
AMSTERDAM 03/05 - Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst nieuw leven laten ontstaan in een laboratorium, zonder dat er een bevruchting is geweest, zo staat te lezen in de jongste uitgave van het wetenschappelijke vakblad Nature.
Wetenschappers van het MERLN Instituut (Universiteit Maastricht) en het Hubrecht Instituut in Utrecht kweekten beginnende embryo's uit stamcellen van muizen. Die zogenoemde modelembryo's tonen voor het eerst zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo's dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren. Deze nieuwe methode zou volgens de onderzoekers de deur kunnen openen voor onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten.
Directeur van het MERLN Instituut Clemens van Blitterswijk: "Dit onderzoek markeert het begin van een nieuwe biomedische discipline. Met grote hoeveelheden synthetische embryo's kunnen we kennis opbouwen door het testen van nieuwe medische technieken en mogelijke geneesmiddelen. Deze ontwikkeling zal de noodzaak van het gebruik van dierproeven aanzienlijk verkleinen."
Spelen met genetisch materiaal zal de komende decennia leiden tot steeds meer auto-immuunziektes en chronische afwijkingen. Daar sta je dan, als 80-jarige op je sterfbed, met een chronisch ziek kind van 15 ... is dat verantwoord ?
Kan een vrouw straks op elke leeftijd een kind baren? Ja!
📷
BRUSSEL 02/05 - Kan een vrouw straks op elke leeftijd een kind krijgen? Ja! Zegt Larissa Pans . Zij is Larissa Pans is journalist, historicus en debatleider en auteur van het pas verschenen boek ‘Onbeperkt vruchtbaar’. En eerder binnen twee dan tien jaar. En kun je kiezen voor een jongen of meisje, blond of rood haar?
Dat een groeiend aantal (vooral hoogopgeleide) vrouwen pas rond hun 30ste aan kinderen begint, gaf artsen tot voor kort nog reden tot zorg. Inmiddels is het geen zeldzaamheid meer dat moeders van eind 30 of begin 40 hun eerste baby krijgen. In Onbeperkt vruchtbaar. Een zoektocht naar de uiterste houdbaarheidsdatum schetst de auteur een voor sommigen hoopvol, voor anderen verontrustend beeld over onze voortplanting.
Vrouwen boven de 50 kunnen met hulp van allerlei technieken een kind ter wereld brengen, al moeten ze daarvoor naar het buitenland. De oudste Nederlandse vrouw die haar eerste nakomeling kreeg, beviel op 63-jarige leeftijd. Zij was een uitzondering, maar het aantal oudere moeders neemt wereldwijd toe. Tussen 2000 en 2015 steeg het aantal Nederlandse moeders dat tussen de 40 en 45 jaar een eerste kind verwachtte met 49 procent. Van de vrouwen tussen de 45 en 50 jaar nam dat aantal met 84 procent toe. En ouder dan 50 jaar zelfs met 375 procent. Ben je de 35 voorbij, dan heb je elke maand nog maar 10 procent kans op een natuurlijke zwangerschap. Dan is ivf de uitkomst. Wereldcentrum is het Universitair Ziekenhuis van Jette, bij Brussel. Alleen al met intro-vitrofestilisatie, oftewel ‘bevruchting in glas', zijn er wereldwijd zo'n 7 miljoen kinderen verwekt.
Ivf is niet alleen een uitkomst voor oudere vrouwen. Ook stellen die jonger aan een gezin willen beginnen, kunnen problemen ondervinden bij de verwekking van een kind: 1 op de 6 kent vruchtbaarheidsproblemen. En er zijn nog andere technieken. Zoals ovulatie-inductie: om de eisprong op te wekken bij vrouwen die maar zelden een eisprong hebben. Dat gebeurt met hormonen. Er is IUI (intra-uteriene inseminatie), dat is een methode waarbij de goede zaadcellen uit het sperma worden gefilterd en op het juiste moment in de baarmoeder worden geïnjecteerd. Slaat dit niet aan, dan wordt overgaan op ivf: Een of meerdere embryo's worden teruggeplaatst in de baarmoeder of ingevroren.
Relatief nieuw is de techniek om ingevroren embryo's, van vrouwen in de 30, op latere leeftijd te gebruiken voor ivf. Bij de methode die ICSI heet, introcytoplasmatische sperma-injectie, wordt een zaadcel rechtstreeks geïnjecteerd in het plasma van een eicel. Is de eicel bevrucht, dan wordt het embryo teruggeplaatst. En er is MESA (of PESA, onder algehele verdoving): een techniek waarbij zaadcellen worden gehaald uit de bijbal, bij mannen die geen zaadcellen hebben in hun sperma. Draagmoederschap is er voor vrouwen die niet in staat zijn de zwangerschap zelf te volbrengen. En als dat mislukt? Dan zijn er mensen die gebruikmaken van gedoneerde ei- of zaadcellen. De moeder of de vader - of beiden - zijn dan niet de biologisch ouders van de baby.
Handel in lichaamseigen materiaal is in de meeste EU-landen verboden, dus wensouders gaan naar landen waar het wel kan zoals België, dat geen cijfers geeft. Of naar Spanje, waar in 2012 bijna 43.000 embryo's werden teruggeplaatst. Vruchtbaarheidstoerisme is een enorme industrie geworden: in de VS gaat er naar schatting zo'n 3 miljard dollar in om. Eicellen kosten er tot wel 80.000 dollar. Een all-inclusive-pakket, waarbij het ‘reisbureau' alles regelt, van ei- en zaadcel tot en met draagmoeder en baby-take-home-garantie, kost zo'n 150.000 dollar.
In Engeland gaat men nog verder: daar maakt een wet het mogelijk om genetisch materiaal uit de ei- of zaadcel van de ouders te vervangen door ander genetisch materiaal, zodat erfelijke ziekten kunnen worden weggefilterd. In dat land is nog meer mogelijk: actrice Tina Malone kreeg op haar 50ste een dochter en bestelde via een draagmoeder nog een zoon.
En het kan nog gekker. Een Amerikaans koppel kreeg eind vorig jaar een kind via de inplanting van een embryo van 25 jaar oud. De baby is een jaar jonger dan de moeder. De Amerikaanse Tina Gibson is op 25 november 2017 bevallen van haar dochtertje Emma Wren Gibson. In maart vernamen Tina en haar man Benjamin dat het embryo dat bij haar ingeplant zou worden, ingevroren werd op 14 oktober 1992, amper een jaar nadat Tina zelf ter wereld kwam.
Het embryo werd ingeplant op 13 maart 2017. Dat is een ‘wereldrecord'. Het vorige stond op 20 jaar. Er staat dus geen houdbaarheidsdatum op ingevroren embryo's. ‘Wetenschappelijk gezien kan een embryo allicht honderden jaren bewaard worden', zegt fertiliteitsexperte Petra De Sutter van de Universiteit Gent. ‘Embryo's die in vloeibare stikstof worden bewaard, blijven waarschijnlijk honderden jaren goed. Als er schade zou optreden, heeft dat eerder te maken met problemen tijdens het invriezen. De ingevroren tijd op zich heeft geen invloed. Of het nu gaat om een dag of tien jaar, dat maakt niet uit. Wetenschappelijk valt er niet veel over te vertellen' In België ligt de bewaarlimiet op vijf jaar.
Bron : MediQuality
Comments