top of page

Onderzoeksdossier De Morgen : inbraken in medisch dossier door verzekeringsartsen (deel 3) - maffios

Met dank aan Barbara Debusschere, die schrijft vanuit het hart en de nagel op de kop slaat :

de minister moet niet doen alsof het systeem bijspijkeren zal volstaan. Zij weet ook dat dit soort praktijken enkel verdwijnen wanneer overtreders vervolgens ook bestraft worden. Wat houdt haar tegen?

Dat patiënten zelf moeten vaststellen dat artsen in hun dossiers hebben geneusd, is al te gortig

23 januari 2020

✦ Standpunt Barbara Debusschere

Barbara Debusschere is journalist bij De Morgen.

Hun verhalen lezen als scenario’s voor een ‘intelligente’ Hollywood-blockbuster. Ze hadden een ongeval waardoor ze (deels) invalide werden, maar de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij weigert een correcte vergoeding uit te betalen. En dat gebeurt vaak op basis van eenzelfde argument: ‘Wij menen te weten dat jij voor het ongeval al ziek was.’ Altijd komen de juristen van die verzekeraars dan aandraven met akelig veel details uit hun medische verleden. Informatie die doorgaans niet relevant is en – meer nog – helemaal niet in handen zou mogen zijn van verzekeraars.

Door inbraak in de elektronische patiëntendossiers belandden die gegevens daar toch, zo blijkt uit onderzoek van De Morgen. Zo is het mogelijk dat iemand die een zwaar ongeval had toch niet vergoed wordt omdat ze jaren geleden na een overlijden eens een maand slecht sliep en het onschuldige melatonine kreeg. In een ander verhaal lijkt het er erg op dat een verzekeringsarts een medisch dossier van een patiënte die procedeert aanpaste in haar nadeel.

Uiteraard moeten verschillende dokters in je dossier kunnen, zodat ze je bijvoorbeeld snel kunnen behandelen wanneer je op de spoed zou belanden of geen onderzoeken dubbelop moeten doen. Net daarom kan ook een andere arts dan de jouwe in je dossier ‘inbreken’. Maar hij of zij moet dat helder motiveren en ziekenhuizen moeten dat dan controleren.

Maar dat patiënten zelf moeten vaststellen dat artsen die hen nooit of enkel lang geleden hebben behandeld via die inbraakoptie zijn gaan neuzen in hun dossiers, toevallig net tijdens een juridische procedure tegen een verzekeraar, is al te gortig. Zeker als dan blijkt dat die medici bijklussen als adviseur voor net die verzekeraar. Het lijken wel maffiosi in witte jassen die patiënten benadelen om de eigen portefeuille te spekken.

Dat minister van Volksgezondheid Magie De Block (Open Vld) het systeem nu herbekijkt, komt dan ook als geroepen. Het leven van mensen in deze situatie is geen Hollywood-film maar een uitputtende strijd. Patiënten moeten in de eerste plaats automatisch beschermd zijn tegen zo’n fraude.

Dat is technisch perfect mogelijk zonder dat de elektronische patiëntendossiers op de schop moeten. Nu is het voor hoofdartsen onmogelijk die vele logins bij te houden, maar IT-diensten zouden dat kunnen verhelpen door enkel de ‘inbraken’ die niet aan bepaalde criteria voldoen voor hen op te lijsten.

Maar de minister moet niet doen alsof het systeem bijspijkeren zal volstaan. Zij weet ook dat dit soort praktijken enkel verdwijnen wanneer overtreders vervolgens ook bestraft worden. Wat houdt haar tegen?

Bron :

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page