top of page

Hoe kan jij weten of er in jouw medisch dossier is ingebroken ? Hoe kan je een copy van je logins be

Je contacteert via email de Ombudsdienst van ieder ziekenhuis waar je ooit was. Google “Ombudsdienst + naam ziekenhuis” en je zal het email adres vinden.

In een eerste stap vraag je een volledige copy van je medisch dossier op van de voorbije 30 jaar, met inbegrip van verpleegnota’s, notities van artsen, laboresultaten, enz.. Ze gaan je vragen waarom : “ik wil een copy voor mij persoonlijk bij mij thuis hebben”.

Je vraagt ook bij je ziekenfonds een overzicht op van alle terugbetalingen door het RIZIV van de voorbije 30 jaar. Aan de hand van deze lijst kan je checken of je een copy kreeg van alle verslagen.

Als je dit bekomen hebt, vraag je vervolgens in een 2de mail een copy van de volledige logins (dwz met naam en voornaam en reden van inzage) in je dossier, ook van de voorbije 30 jaar.

Sinds de jaren ’90 is dat via software pakketten, sinds de jaren +/- 2010-2013 (naargelang het ziekenhuis) is dat via een gedeeld IT platform zoals Nexuzhealth (er zijn ook andere), tevoren zijn dat papieren archieven waarbij een arts moet zijn handtekening zetten als hij een dossier opvraagt.

Zie je een “overruled” of iets in dat genre staan, dan heb je prijs. Ze gaan je vragen waarom : “ik las het artikel in De Morgen en ik wil weten of er ook in mijn dossier toegang genomen is door onbevoegden”.

Je zegt dan ook in deze 2de mail dat je de uitdrukkelijke schriftelijke bevestiging wenst dat je GEEN toestemming geeft noch voor opslag van je gegevens digitaal, noch om je EPD te delen – noch intern in het ziekenhuis, noch met andere ziekenhuizen.

Een arts in Limburg kan inzage nemen in je medisch dossier in West-Vlaanderen, en omgekeerd.

In IEDER ziekenhuis zitten verzekeringsartsen.

Iedere verzekeringsarts kan aan ALLE dossiers in ALLE aangesloten ziekenhuizen.

Je vraagt bij je huisarts een papieren dossier.

Huisartsen hebben een apart systeem waarin ze zelfs persoonlijke nota's moeten delen met de overheid. De overheid zwijgt hierover en huisartsen vragen hiervoor geen toestemming. Verander van huisarts als hij je gegevens blijft delen met de overheid.

De overheid en de verzekeringssector is 1 pot nat. Ook verkoopt de overheid jouw medische gegevens aan de farmasector.

Je vraagt om schriftelijke bevestiging dat je GEEN toestemming geeft tot het delen van info via CoZo en andere overheidsplatformen. Je doet dit ook bij je apotheker(s) en bij het labo dat voor je analyses instaat.

Labo's zetten automatisch jouw bloed- en urineresultaten in gedeelde medische platformen. Jij wordt hierover NIET geïnformeerd. Verzekeringsartsen hebben hier toegang toe.

Enkele weken / maanden controleer je bij een andere apotheker / huisarts of je toestemming aan of uit staat. Neem steeds alles op, want je zal merken dat je toestemming ... terug aan staat ! Zorg voor papieren spoor.

Zorg er voor dat enkel je huisarts, die je 100 % kan vertrouwen, een copy heeft van je volledig medisch dossier. Ga je naar een specialist, dan moet die een brief sturen naar je arts met daarin zijn verslag.

Je hebt het recht om te weigeren dat je medische gegevens worden opgeslagen in een gedeeld platform, zowel bij je huisarts als in een ziekenhuis.

De overheid verplicht iedereen om medische gegevens te delen via Cozo en doet dit ZONDER toestemming te vragen. Echter dit is geheel onwettelijk.

Google onze andere artikels over privacy, EPD en de verzekeringsdatabases Cozo / KWS / Nexuzhealth.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page