Spoedarts AZ Herentals na honderden klachten eindelijk ontslagen : verklaarde (levende) patiënt dood
De voorbije jaren dienden honderden patiënten klacht in bij AZ Herentals tegen spoedarts Gisil Abdelmassih.
Talrijke mensen heeft hij een verkeerde diagnose en behandeling gegeven.
Ook medewerkers van het ziekenhuis zelf trokken meermaals bij de directie aan de alarmbel.
Toch vond AZ Herentals het nooit nodig om maatregelen te nemen, alhoewel de spoedarts jarenlang het leven van diverse patiënten in gevaar bracht.
2 jaar geleden bijvoorbeeld stond hij nog in de kranten omdat hij een 6-jarig kind met een ernstige maag-darmaandoening weigerde te onderzoeken en naar huis had gestuurd met de diagnose dat het niet meer dan een aandachttrekkertje was - terwijl het kind bloed overgaf. Het was de 2de keer dat de spoedarts een foute diagnose stelde enkel en alleen bij dit ene kind. De ouders waren razend en stapten naar de pers (lees hier).
Tal van mensen met hersenletsel werden zonder MRI, hoogstens met CT scan (waarop bvb pijnpuntbloedingen niet te zien zijn), na een "onderzoek" van amper enkele minuten, naar huis gestuurd. "Kruip eens vroeg in uw bed" of "neem een Dafalgan", daar waar velen vaak jaren arbeidsongeschikt werden en de eerste uren en dagen na hersentrauma cruciaal zijn om tot herstel te kunnen komen.
Ditmaal had de spoedarts blijkbaar een patiënt die op spoed aankwam dood verklaard - terwijl hij nog leefde.
Dat vond de directie van het AZ er dan toch wat over en met X jaar vertraging werd de spoedarts uiteindelijk ontslagen.
AZ Herentals kreeg eerder al "rood knipperlicht" van de Zorginspectie, maar beweerde steeds dat patiënten "nooit in gevaar" zouden zijn geweest (lees GVA hier).
Het ziekenhuis kwam meermaals in opspraak in het verleden (lees oa hier).
Apothekers en huisartsen in de regio adviseren patiënten sinds jaren om bij ernstige klachten naar de spoeddienst van UZ Leuven of Sint Dimpna in Geel te rijden.
Het is al bij al schrijnend dat dergelijke praktijken jarenlang door een ziekenhuis onder het tapijt geveegd worden. Het beroep arts brengt op zich al genoeg risico's met zich mee, zelfs voor de meest voorzichtige arts. Zieke mensen verdienen recht op kwalitatieve zorg. Praktijken zoals hierboven omschreven kwalificeren niet als "foutje" maar lijken eerder op structurele nalatigheid.
De Orde der Artsen zou er moeten op toezien dat dergelijke artsen enkel nog in teamverband of onder toezicht mogen handelen. In de plaats van patiëntenveiligheid op de eerste plaats te stellen, helpt de Orde echter om medische fouten in de doofpot te stoppen.
Volgens officiële cijfers zouden er jaarlijks in ons land 20.000 mensen sterven of blijvend letsel oplopen tgv een ziekenhuisopname. De reële cijfers zouden naar verluid het drie- tot vijfdubbele bedragen. Deze patiënten worden systematisch door artsen en ziekenhuizen (en hun verzekeringen) aan hun lot overgelaten.