top of page

Wat vinden de mensen van het "meldpunt medische fouten" en het "sanctievrij" mel

Willy Devroey

Maar als ze een fout aangeven mogen ze niet gestraft worden?

03/09/2019 12u56

  • Triene Despriet

De dokters moeten idd de fouten weten v elkaar om eruit te leren. Dat is overal zo : ervaring leert, heel menselijk en niks om beschaamd over te zijn.

03/09/2019 08u14

  • Peggie Van Audenhove

Je kan nu aangifte doen aan je rechtsbijstandsverzekeraar voor medische fout bij sommige maatschappijen.

03/09/2019 07u07

  • Lucien Mertens

Niemand is onfeilbaar, ook artsen niet, maar al te vaak raakt door afstomping bij het repetitieve werk de menselijkheid zoek en wordt de patiënt voor de arts een object. Fouten melden is wellicht ok, zolang dit maar geen inquisitie praktijken worden zodat de arts geen moeilijk werk meer aandurft uit angst voor...

03/09/2019 07u06

  • Peggie Van Audenhove

Johnny Temmerman ik denk niet dat men de verzekeringsmaatschappijen verantwoordelijk kan stellen voor medische blunders. Daarmee sla je de bal volledig mis. Het zijn de artsen die een medische fout begaan die tot op vandaag de dag hier volledig mee wegkomen en ongestraft blijven. Het gaat hier wel om mensenlevens.

03/09/2019 05u55

  • Jonas Buyle

Altijd al geweten dat het meer om prestige te doen is dan wat anders, dat is ook heel menselijk en dit is een taboe met grote gevolgen zoals er nog wel meer zijn, hier in België.

02/09/2019 22u13

  • Patrick Ardenois

In Nederland is er een meldingsplicht voor geneesheren en verpleegkundigen voor medische fouten. En als je het niet meldt, zal je het geweten hebben. Hier lopen ze toch in alles achter de feiten aan.

02/09/2019 19u09

  • Johnny Temmerman

zal nooit veranderen omdat verzekeringen iedereen graag doen betalen maar zelf niet willen betalen.Dit omdat ze anders geen miljarden winsten kunnen maken om hun CEO's en rijke leden te betalen.Zullen dus steeds dat zogezegde edele beroep en zijn menselijke fouten blijven beschermen. Als Maggie daar een shad voor gezorgd had ze goed werk geleverd maar beschermde liever haar eigen soortgenoten en farma industrie.

02/09/2019 19u02

  • Patrick Kelchtermans

Als het taboe en de schrik voor sancties zo groot zijn, lijkt me dit een prima plan. Tegelijk mag er in de opleiding ook een beetje aandacht zijn voor het menselijke aspect van de zorg. Veel chirurgen behandelen patienten als objecten. Velen schijnen te denken dat zich om mensen bekommeren alleen voor softies is, voor zij die op de lagere tredes van de medische carriereladder staan. Die hautaine houding veroorzaakt onnodige stress bij anderen.

02/09/2019 16u50

  • Patje Moyens

Bij elk eliteberoep,artsen,chirurgen,advocaten, notarissen,.... is het hetzelfde. Ze voelen zich onaantastbaar en niet één zal een collega op zijn tenen trappen als die een beroepsfout maakt. Het blijft een wereldje van ons kent ons. De zwakste schakel,de burger,zal steeds het onderspit delven. Iedereen kan fouten maken,dit is puur menselijk. Maar uw fouten toegeven is voor velen "not done".

02/09/2019 16u01

  • Peter Van AEL

Het systeem bestaat al in de seveso bedrijven. Alle incidenten worden door iedereen gemeld aan zijn/haar overste die verder meldt aan de veiligheidscoördinator van het bedrijf/kliniek die verplicht doorgeeft aan het nationaal orgaan. Zoiets installeren kan toch niet zo moeilijk zijn. Meldingen kunnen anoniem gebeuren. Het nationaal veilgheidscommittee rapporteert maandelijks terug aan alle ziekenhuizen met de nodige aanbevelingen . In geval van hoogdringendheid rapporteert ze zo snel mogelijk.

02/09/2019 15u56

  • Dietrich Van Helder

Iedereen maakt fouten, intelligente mensen maken geen kleine fouten. Dit gezegd zijnde is zo een centraal meldpunt geen slecht idee. Het is voor de meesten onder ons niet gemakkelijk om een fout toe te geven maar als er mensenlevens op het spel staan zou ego geen rem mogen zijn. In elke goede onderneming is bij een fout het belangrijkste om te zorgen dat dezelfde fout geen tweemaal gebeurd. Straffen van de schuldige is in mindere mate van belang.

02/09/2019 15u55

  • Jef klak

Waar kan je als patient zelf terecht als er iets mis gaat, kan je dat zelf ergens melden.

02/09/2019 15u51

  • willems michel

Gelukkig zijn er artsen en ze kunnen niet genoeg verdienen, Marleen Van Damme. Moesten ze er niet zijn, we zouden veeeeeel pijn lijden. En omdat het mensen zijn en fouten kunnen maken, zou ik in uw plaats er zeker niet heen gaan en wens ik u alle pijn toe. Van iemand die de artsen dankbaar is na een schedelboring.

02/09/2019 15u29

  • adam naaktgeboren

Het is spijtig dat eerlijke goede hulpverleners die het goed voor hebben, in een slecht daglicht komen door mensen die er enkel op uit zijn om geldgewin op de miserie van de patiënten. Iedereen maakt fouten en uit fouten moet je leren. Spijtig dat sommigen hun fouten niet kunnen toegeven. Er zijn er ook veel die geen fouten maken. Als de muren konden spreken...

02/09/2019 14u48

  • Jan Herrentals

Iedereen heeft het recht op zijn persoonlijk medisch dossier en kan bij een advcaat de toestemming geven het dossier op te vragen. Dat rechtbanken geen inzage in dat dossier zouden krijgen bij een verhandeling is onzin. Wat de meeste gedupeerden verkeerd doen is er een strafrechtelijke zaak van te maken. Wordt de arts daar vrijgesproken heb je geen bijna geen kans nog te winnen bij een burgerlijke zaak voor schadevergoeding.

02/09/2019 14u47

  • Roger Poot

Patiënt is overleden, maar de operatie is gelukt volgens de chirurg..... ????

02/09/2019 14u39

  • Martin Meuris

De leden van zelfstandige beroepen hebben in hun vakgroep een sterke band van ons kent ons en zullen er alles aan doen om de collega's te beschermen. Daarom is het een utopie om ook maar te proberen dat die mensen fouten gaan toegeven.

02/09/2019 14u19

  • Van Damme Marleen

In praktijk:Een dokter doet een operatie:kassa! Een dokter doet een 1e revisie:2xkassa!Een dokter doet een 3e revisie:3xkassa!!!+wekenlange opname van de pt., labo's, onderzoeken allerhande, consulten andere "collega's"..dus niets anders dan:kassa, kassa,kassa!!!!!Een dokter is énkel gevoelig in zijn portemonnee!!!!

02/09/2019 14u16

  • Don Tessers

Grove fouten en nalatigheid moet verplicht gesteld worden deze binnen de 24 u te melden bij het hoogste orgaan.

02/09/2019 14u12

  • guido vermeyen

Artsen-chirurgen maken fouten, maar toegeven ? Ze vallen liever dood en hebben hun antwoorden al klaar voor "ambetante vragen"....Worden ook beschermd door collegae, belanden ze ooit op de rechtbank, dan is hun gespecialiseerde advocaat in medisch jargon de rechters te overdonderen....terwijl je eigen advocaat er met zijn mond vol tanden staat.....wegens gebrek aan medische -en dossier kennis ...

02/09/2019 14u05

  • Marianne Van den Lemmer

Mijn moeder stierf toen een niet (goed) gesteriliseerde poortkatheter werd gebruikt. De dokter gaf de fout toe (wegens bezuinigingen werd niet altijd nieuw materiaal meer gebruikt), maar zegde mijn vader ook dat hij alles zou ontkennen als die een klacht zou doen of een onderzoek zou eisen.

02/09/2019 14u03

  • Vanessa Van gucht

Er moet duidelijk iets veranderen in eerlijkheid nr medische fouten. Ik heb het meegemaakt. Verkeerd behandeld, aangeklaagd met bewijs, dokter weigerde fouten toe te geven, case closed. Mr de schade is wel verricht. Mr ik scheer de medici niet allemaal over dezelde kam. Er zijn nog dokters die hun werk met passie en oog op het welzijn van hun patiënt beoefenen, gelukkig! Mr voor diegene die fouten maken.. Denk niet aan je imago mr aan de gevolgen van je medemens.

02/09/2019 13u39

  • Luc Huysmans

Ik heb zelf ervaring als OKverpleger, perfusionist bij hartoperaties, ZW 112 en beroepsbrandweerman... niemand is perfect, en elke operatie houdt een risico in, maar door de arrogantie en het onpersoonlijk onmenselijk werk van de artsen de laatste 10j...alsook beroepsfouten door huisarts en specialisten bij mijn eigen familie... Heb ik mij nu toch een rechtsbijstand DAS onderschreven voor 'medische fouten', en weet dat dit slechts 47,00€/jaar kost!!! (burgerlijk en strafrechterlijk incl.)

02/09/2019 13u35

  • anna vandenberg

Ik raad iedereen aan een tweede opinie tevragen bij twijfel, het heeft mijn leven gered. Vooral dokters in regionale ziekenhuizen doen aan klanten binding. Ik ging bij een specialiseerde arts, elke zes maanden op controle, buiten met de woorden op een arrogant vervelend toontje, mevrouw u kan op uw beide oren slapen, u bent perfect in orde, kom binnen zes maanden terug. Drie werken later de diagnose IIIC. Ik heb geen klacht ingediend omdat ik alleen maar meer vernederd zou worden.

02/09/2019 13u13

  • Erwin Fiers

Wordt tijd dat er rond die kwestie een woordje gebabbeld wordt.Dan spreken we nog niet over de psychiatrie.Want daar kan het ook beter.

02/09/2019 13u11

  • Erwin Fiers

Wordt tijd dat er rond die kwestie een woordje gebabbeld wordt.Dan spreken we nog niet over de psychiatrie.Want daar kan het ook beter.

02/09/2019 13u10

  • ANN LIMBOS

Inderdaad, ons kent ons.

02/09/2019 13u07

  • albert stroobandt

Moeten we lachen , het zijn moordenaars die niet gestraft worden waarom ze kennen iedereen en ze zwijgen een verpleegkundige mag niets zeggen of buiten of ge kunt naar de rechtbank want ze hebben samen gestudeerd aan de universiteit. Albert Stroobandt

02/09/2019 13u04

  • danny gijsen

Ik heb ook al gemerkt dat (bepaalde) artsen het zeer moeilijk hebben wanneer een operatie niet afloopt zoals voorzien. Ook als er niet noodzakelijk een medische fout gebeurd is. En pijnklachten beschouwen ze niet als mislukking. Medisch gezien (wat zij kunnen zien) is er dan geen probleem.

02/09/2019 13u04

  • Ronald Van Beneden

Het moest eens een alternatieve genezer zijn.

02/09/2019 13u00

  • Jean Aimar

Uiteraard maken artsen fouten. Het zijn tenslotte mensen en geneeskunde is geen exacte wetenschap. Maar tegenover ėėn fout staan wel duizenden geredde mensenlevens. Zonder hen, die dag en nacht paraat staan, zou ik trouwens deze reactie niet meer hebben kunnen intikken.

02/09/2019 12u41

  • Joske Martens

Heb meer dan 10 jaar foutieve diagnose gekregen, 2 pijnklinieken (o.a. uz Gent, waar je wel een specialist betaald maar nooit ziet en zonder onderzoek behandeld) en vele dokters verder heb ik eindelijk de juiste diagnose en hulp bekomen, binnen de maand was ik van de pijn af.

02/09/2019 12u36

  • Michel Jacobs

Er werd de afgelopen legislatuur voor zover ik weet inderdaad geen enkel initiatief meer genomen.Geen wetgeving, geen opleidingen, geen....niks eigenlijk.Bizar.

02/09/2019 12u35

  • GILBERT MEYNS

laat me niet lachen, ze beschermen elkaar omdat ze vroeg of laat allemaal een fout maken

02/09/2019 12u34

  • Fred Frems

Als de bevolking de waarheid wist, ze zouden zich nooit nog in een ziekenhuis durven opnemen

02/09/2019 12u27

  • Jef Van De Plas

Ga naar het Zweedse model. Dat bepaald dat bij fout de arts zijn dossier over de patiënt aan een commissie geeft die de schadevergoeding bepaald. De schadevergoeding is 'ooit Amerikaans groot maar wel erg billijk. Het izijn die Amerikaans grote schadevergoedingen die de verzekeraars erg vrezen, vandaar dat artsen hun fout contractueel niet mogen toegeven. Ik begrijp ook de wet niet die dat überhaupt toelaat.

02/09/2019 12u20

  • Eddy Bryon

Beste meneer , ik denk dat U nog in sinterklaas gelooft !!!

02/09/2019 12u11

  • Eddy Bryon

En wat wordt daar dan mee gedaan ???

02/09/2019 12u10

  • Jan Verstrepen

Artsen zijn ook maar mensen en mensen maken nu eenmaal fouten, uiteraard mag dat niet uit de hand lopen maar als we iedere keer een arts naar de rechtbank zenden dan hebben we er geen meer en vallen er duizenden slachtoffers. Misschien maakten ze ooit een fout maar weegt dat op tegen de duizenden levens die ze wel gered hebben. Het zou niet mogen gebeuren maar we leven op aarde niet in een sprookjeswereld.

02/09/2019 12u10

  • pascal perneel

Zelf al meegemaakt, er liep iets mis tijdens operatie. Resultaat was dat revalidatie volledig misliep omdat er geen rekening werd gehouden met de bijkomende schade

02/09/2019 12u08

  • armand pien

Ze zijn niet de enigen, die zo arrogant zijn. Een beenhouwer knoeit nooit met zijn gehakt of Americain. Een loodgieter sluit nooit iets verkeerd aan en de postbodes steken altijd de brieven in de juiste bussen. Dus laten we niet zo hypocriet zijn en toegeven dat iedereen al eens een fout maakt en dit tracht te verdoezelen.

02/09/2019 12u05

  • Peter Janssen

Een idee waar zeker nva zal achterstaan? Dan hoeven ze niet de hele SZ af te breken omdat ze niet toekomen én het komt ook nog eens de gezondheid van patiënten ten goede als er geleerd wordt uit medische fouten?Overigens: meer doden dan ih verkeer?!! Ah, dus snélheid en de melkkoe auto is niet meer de kop van jut om de kas te vullen met boetes voor de poen?

02/09/2019 12u00

  • jean-luc barra

Dit idee dient verdedigd te worden op alle niveaus. Iedereen wint erbij.

02/09/2019 11u40

  • Pavel Savka

Ik ken er twee mensen die door fout van ziekenhuis er niet meer zijn. Ook mijn vader was zijn hand bijna kwijt dankzijn "goede" zorg in spoed van UZ.

02/09/2019 11u31

  • Marinka Dumon

Uit het artikel leid ik af dat patiënten en nabestaanden zelden/nooit de waarheid zullen weten. "We hebben alles gedaan om zijn/haar leven te redden", "Onverwachte complicaties" etc. De standaardzinnen die men te horen krijgt. Tegenover patiënten en nabestaanden zal er niets veranderen, want dan steigeren de verzekeraars. Ben benieuwd naar het vervolg op dit artikel.

02/09/2019 11u31

  • Christiane Sesier

Waarom niet als in Amerika, daar zijn ze zich bewust van de fouten, bij iedere ingreep wordt een advocaat voorgesteld aan de familie

02/09/2019 11u24

  • Freddy Clauw

De duivel des doods heerst in de ziekenhuizen , vooral dat het nu een gewoonte geworden is dat de specialist alles door schuift naar zijn ' assistent stagiair ' die de moeite niet neemt om je dossier in te kijken ,en als er iets verkeerds gebeurd is het de fout van de patiënt . Als het kan blijf er buiten ....

02/09/2019 11u01

  • Els Schreurs

Respect voor dr. Bafort die zijn nek durft uitsteken. Als je je eigen ervaring mbt medische fouten deelt met anderen, merk je al snel dat velen een soortgelijke ‘horror’ hebben meegemaakt. Vaak is er een impact op het verdere leven, als het al geen fatale fout was... Maar fouten toegeven of excuses?! In plaats daarvan moet je leren leven met de frustratie en machteloosheid. Tijd voor alle partijen dat daar verandering in komt.

02/09/2019 10u59

  • Jef Heffens

De arrogantie is het grootste probleem. Sommige chirurgen vragen de patiënt na de operatie nog eens naar zijn privé praktijk te komen en vragen dan gemakkelijk 1000 euro ereloon waar ze geen recht op hebben terwijl al zeer goed betaald zijn voor hun interventie.

02/09/2019 10u56

  • Ludo Wouters

Hoeveel mensen zouden sterven in een zorgtehuis door foutieve medicatie? Niemand merkt dat op want het zijn toch maar oudjes die bijna dood zijn.

02/09/2019 10u56

  • Jan De Cock

Welke arts zal dat doen als geen sanctie opstaat als hij het niet doet

02/09/2019 10u55

  • Jan Deman

Schitterend initiatief. Veel moed en succes voor Dr. Bafort !

02/09/2019 10u54

  • Hilde Van Bulck

Chapeau voor de heer Bafort. Het vraagt heel wat moed om dit onderwerp op tafel te leggen in een bastion dat zichzelf beschermt. Ik hoop dat hij voldoende gelijkgezinden achter zich krijgt om zijn plan te realiseren. Als er in de alternatieve geneeskunde iets gebeurt, wordt er moord en brand geschreeuwd, maar vanuit de reguliere geneeskunde horen we niets als er iets misloopt. Nochtans hebben vele patiënten dit al ervaren met als gevolg dat je in de kou blijft stap.

02/09/2019 10u39

  • Mario Roman

Ze zullen nooit hun fouten toegeven

02/09/2019 10u35

  • Albert De Vries

De kwaliteit van de Belgische ziekenzorg is in z'n totaal ondermaats o.a. doordat artsen hun fouten verdoezelen of geen idee hebben van hun fouten (geen opvolging,...) en omdat door de te hoge werkdruk door personeelstekort verpleegkundigen constant hun werk afbrosselen (en zo natuurlijk fouten maken ten nadele van de patiënt). Plus, een flaterende arts verdient meer en brengt meer geld op voor zijn ziekenhuis, want meer onderzoeken, (herstel)ingrepen, medicatie,...

02/09/2019 10u34

  • Lydia Van Bogaert

Chapeau om dat systeem op poten te willen zetten! Het klonk positief tot het idee dat het rechtsysteem er niks mee kan aanvangen. Dus de artsen blijven sowieso ongestraft want of je nu een klacht indient of niet, het slachtoffer blijft in de kou staan

02/09/2019 10u29

  • Gack Rhyta

Zal ik helaas niet meer meemaken. Dankzij......medische fout.

02/09/2019 10u24

  • Albert Jacobs

Eindelijk eens een eerlijke arts die de waarheid verteld over chirurgen...de ene beschermd de andere en ze moeten ook vervolgd worden, probeer maar eens een rechtszaak aan te spannen , op voorhand verwittigen ze u dat u gaat verliezen

02/09/2019 10u23

  • Albert Vanneste

Het wordt voor de getroffen patiënt in de rechtbank erg moeilijkeen medische fout te bewijzen, wanneer het parket geen inzage krijgt in het dossier.

02/09/2019 10u22

  • Jana Mostmans

tof van die gynaecoloog om zulk voorstel te durven brengen en hopelijk wordt er gevolg aan gegeven

02/09/2019 10u18

  • Johan Houwen

zoals voorheen ....de fouten van architecten staan boven de grond en die van artsen liggen onder de grond :)

02/09/2019 10u18

  • peter maas

In het UZA worden operaties aan de rug misschien wel (gedeelteijk,tijdelijk) verholpen om na een paar maanden terug onder het mes te moeten. Kassa,kassa!

02/09/2019 10u12

  • Marc Spandel

Ik denk dat ze hier in België de grootste medische fout aan het creëren zijn, door gewone verzorgers en verzorgsters na een korte opleiding(?) verpleegkundige taken toe te wijzen. Onbekwame en niet medisch geschoolde mensen die via via aan een job geholpen werden in de 'zorg', zullen zich met het nep- diploma al snel een 'dokter' wanen met alle gevolgen van dien (wraakpleging, misbruiken enz.)!

02/09/2019 10u05

  • Erwin Vandriessche

Is een goed initiatief , doch waar blijft de patiënt in dit verhaal! Hij moet nog altijd een gerechtelijke procedure opstarten en de fout kunnen aantonen. Doch pijnen zijn niet aantoonbaar en advocaten noch patiënten het toestellen om vaststellingen te doen. En dan komt alles onder de bescherming van de Raad der artsen!

02/09/2019 10u00

  • Frank van Haeren

Geven niets toe, zijn reeds 5 jaar aan't prosederen inverband plaatsing halve protese knie. Die er scheef was ingeplaatst.

02/09/2019 10u00

  • Dirk Henderieckx

Prima initiatief. Meer nog: hoe omgaan met fouten en hoe er uit leren zou een onderdeel van de medische opleiding moeten worden. Als het melden standaard procedure wordt, cre-eert dit automatisch een mentaliteitsverandering.

02/09/2019 09u53

  • Peeters Freddy

De kleine man in de straat zal altijd aan het kortste eind trekken. Verzekeringen betalen immers niet graag schade.

02/09/2019 09u50

  • Loesje Vranken

Zijn veel chirurgen met een hoop pretentie en arrogantie, die mensen afblaffen.Etische grondbeginselen in de geneeskundige voor verplegingen,artsen is : de mens menswaardig behandelen!Zijn er ook veel die hun beroep wel ter harte nemen en u met respect behandelen! Zelfs bespreken met u dat ze die operatie niet kunnen en durven uitvoeren omdat ze hier niet genoeg ervaring in hebben bij iets dat zelden voor komt en u verwijzen naar top-chirurg.Vind ik fantastisch en respect vol!!

02/09/2019 09u48

  • Jan Herrentals

Wie meent vals behandeld te zijn gaat best te rade bij een advocaat gespecialiseerd in artsfouten. Ik heb dat gedaan en 7 jaren proces gevoerd en uiteindelijk gewonnen en schadevergoeding voor mijn echtgenote bekomen.De arts mag niet meer zijn beroep uitoefenen en het ganse heeft me geen € gekost.

02/09/2019 09u47

  • Eric Vanovermeire

Zeer goed voorstel ! Ikzelf was al 2 maal het slachtoffer van een medische blunder. Resultaat : palliatief kankerpatient op mijn 52ste. Geen enkele arts vond het nodig zich te verontschuldigen.

02/09/2019 09u46

  • Eddie Goubert

En dan...verdwijnen in de doofpot moet het sowieso...!!!!

02/09/2019 09u39

  • Peter Buyck

Wat ik even arrogant vind is dat men nog moet betalen voor het herstellen van fouten.

02/09/2019 09u33

  • chris delanghe

Wees maar gerust dat ze daar ook veel fouten maken! Zelf ook meegmaakt. Een insider weet te vertellen dat de stapels klachten bij de ombudsdienst heel hoog ziin; Wat me ook opgevallen is dat de ombudsdienst vaak nog de boel probeert af te zwakken in het voordeel van het ziekenhuis. Neutraliteit is in elk geval heel ver zoek in deze ziekenbusiness!!!

02/09/2019 09u30

  • Marc Hemeleers

Dit initiatief is zeer respectabel en zou zeker bijdragen tot een betere gezondheidszorg. Maar ik heb zo het vermoeden dat de verzekeraars dit niet zullen dulden, en de arts de hete aardappel voorgeschoteld krijgt bij een ernstig incident met blijvende schade. Voor een verzekering mag de arts immers zijn fout niet toegeven.

02/09/2019 07u28

  • Ben Detrez

Jaarlijks sterven honderden mensen door medische fouten en verkeerde diagnoses. Maar probeer dat maar eens aan te vechten in een rechtbank. De deskundigen die in zo een procedure aangesteld worden zijn ook artsen en ons kent ons in dat wereldje.

02/09/2019 06u13

  • Linda Wellekens

Zij willen helemaal niks leren .... Ik kom uit de sector en ik kan het je verzekeren : ze zijn zo arrogant ....

02/09/2019 05u41

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page