"Alle landen moeten concrete maatregelen nemen om mistoestanden te voorkomen" - behalve Be
Europees anticorruptieorgaan streng voor ons land: België doet te weinig om corruptie te voorkomen
25 juni 2019, 11:38
De Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) bekritiseert België: ons land doet veel te weinig om corruptie te voorkomen. Volgens de Europese instelling is het onder meer hoog tijd om politici duidelijke regels op te leggen over geschenken en giften. De parlementaire onschendbaarheid moet worden hervormd.
De Groep van Staten tegen Corruptie is een onderdeel van de Raad van Europa, de instelling die Didier Reynders binnenkort eerstdaags hoopt te leiden. Zoals de naam suggereert strijdt de instelling tegen corruptie onder ambtenaren, politici en rechters. Naast de Europese landen zijn ook de Verenigde Staten lid.
Het nieuwste jaarverslag van de Groep van Staten tegen Corruptie benadrukt dat “de publieke perceptie dat de corruptie in sommige landen laag is, ertoe kan leiden dat de nood om anticorruptiemaatregelen te blijven nemen wordt onderschat”. Versta: we laten ons in slaap wiegen. Corruptie is en blijft een reëel probleem.
“Corruptie heeft verwoestende gevolgen voor de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat”, benadrukt secretaris-generaal Thorbjørn Jagland. “In het algemeen hebben onze lidstaten vooruitgang geboekt in de strijd tegen corruptie, maar er moet nog veel meer worden gedaan.”
Raad van State
Dat is ook de boodschap aan België. Van de negentien maatregelen die de Groep van Staten tegen Corruptie in maart 2014 hebben voorgesteld om corruptie te voorkomen, heeft ons land er vandaag nog maar twee volledig uitgevoerd. Negen maatregelen zitten intussen in de pijplijn. Aan acht maatregelen is niet begonnen.
Het gaat dan onder meer over de aanbeveling om rechters van administratieve rechtbanken zoals de Raad van State of de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen te “onderwerpen aan regels inzake onafhankelijkheid, onpartijdigheid, integriteit (deontologie, beheer van belangenconflicten, geschenken, enzovoort)”.
Een andere aanbeveling waar volgens de Groep van Staten tegen corruptie niets mee is gebeurd, is de vraag om de Belgische parlementsleden “coherente en doeltreffende regelgeving op te leggen rond (buitenlandse) geschenken en giften” en hen “gespecialiseerde opleidingen te geven over aangelegenheden inzake integriteit”.
Een aantal Vlaams Belangers, onder wie Filip Dewinter, zijn de afgelopen jaren in opspraak gekomen omwille van hun connecties met Rusland en met Russischgezinde regimes zoals dat van de Syrische dictator Bashar al-Assad.
In het dossier van Kazachgate was er sprake van ‘ongeoorloofde beïnvloeding’ door minister van staat Armand De Decker (MR). De liberaal zou in 2011, op vraag van Frans president Nicolas Sarkozy, zijn tussengekomen om de totstandkoming van de Belgische afkoopwet te versnellen. Op die manier kon ook de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev er gebruik van maken. De Decker is twee weken geleden overleden. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend.
De Groep van Staten tegen Corruptie betreurt dat de parlementaire werkgroep Politieke Vernieuwing, die tijdens de vorige regeerperiode heeft geprobeerd om een reeks nieuwe deontologische richtlijnen uit te werken voor de eigen parlementsleden, “de invoering van een reizen- en geschenkenregister niet overwogen heeft”.
Parlementaire onschendbaarheid
Een andere aanbeveling waar voorlopig niets van in huis is gekomen, is de hervorming van de parlementaire onschendbaarheid. Die onschendbaarheid zou in de praktijk enkel nog mogen werken voor feiten die verband houden met de parlementaire activiteit, vindt de Groep van Staten tegen Corruptie. In het VK en Nederland is dit al het geval.
Er is momenteel een discussie aan de gang over de parlementaire onschendbaarheid van het nieuwe Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang). De omstreden voorman van Schild&Vrienden is betrokken in een strafonderzoek naar haatdragende boodschappen en afbeeldingen in schatgroepen gelinkt aan zijn jongerenorganisatie.
Jagland zegt: “Geen enkel land is immuun voor corruptie. Alle landen, ongeacht hun geschiedenis, moeten concrete maatregelen nemen om mistoestanden te voorkomen. Door de kracht van preventieve maatregelen te onderschatten wordt de deur opengezet voor gedragingen die zeer snel kunnen omslaan in corruptie”.
Bron : https://www.demorgen.be/nieuws/europees-anticorruptieorgaan-streng-voor-ons-land-belgie-doet-te-weinig-om-corruptie-te-voorkomen~bdb5b674/?utm_source=demorgen&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=middag&utm_userid=&ctm_ctid=c2ae383d022914b8eb5e89a4e976b5fd