top of page

4 maand lang 7.000 euro om NIETS te doen : 1 maand loon = 1 jaar lang behandeling (en kans op nieuw

‘Als parlementslid kom je terecht in een bubbel met veel geld’

1 juli 2019, 9:57

✦ Interview Vijf vragen

Beeld Photo News

Het Brusselse Parlementslid Jan Busselen (PVDA) woonde nog geen enkele vergadering bij, maar kreeg wel al 14.000 euro. De foto van zijn loonstrookje werd op Facebook bijna 5.000 keer gedeeld.

Waarom hebt u de foto online gezet?

“Als parlementslid kreeg ik een week na mijn eedaflegging plotseling 7.400 euro op mijn rekening gestort. Zes dagen later ontving ik opnieuw zo'n bedrag, hoewel ik nog geen enkele commissie of parlementaire vergadering had bijgewoond. Blijkbaar ging het om de lonen van juni en juli. Dus niet alleen ik, maar alle parlementsleden hebben al duizenden euro's verdiend zonder iets te doen.

“Als je ziet hoe groot de werkdruk is bij de Brusselse OCMW's en ziekenhuizen, dan is het niet normaal zulke bedragen op je rekening te zien verschijnen zonder dat je ook maar iets hebt gerealiseerd.”

Welke voordelen krijgt u als parlementslid?

“Ik heb een golden card waarmee ik in heel België gratis het openbaar vervoer kan nemen, zelfs de Thalys. Ik krijg twee bureaus: eentje in het gebouw van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en eentje in het Brussels Parlement. Daarnaast mag ik over de hele legislatuur 2.400 euro uitgeven aan ICT. Voor telefonie ligt het maximum op 1.800 euro per jaar. En elke maand kan ik 250 euro aanrekenen voor studiekosten, zonder dat ik moet verantwoorden waar ik dat bedrag aan uitgeef.

“PVDA heeft elf verkozenen in Brussel, maar ik ben de enige aan Nederlandstalige kant. Daarom word ik beschouwd als een aparte fractie. Ik ben dus ook fractieleider, waardoor ik zo'n 1.000 euro meer verdien dan mijn collega's.”

U wilt de parlementaire lonen halveren.

“Nu kom je als parlementslid terecht in een bubbel met veel geld en personeel dat de deur openhoudt en koffie schenkt. Die bubbel staat ver af van de werkelijk- heid die mensen met een normaal loon ervaren. PVDA heeft eind 2017 een voorstel ingediend om het loon van parlementsleden te plafonneren op het dubbele van het mediaanloon. Dat is net geen 4.000 euro. Ministers zouden maximaal het driedubbele krijgen. Dat lijkt me niet onredelijk. Zelf hou ik elke maand een kleine 2.000 euro over, de rest stort ik door aan de partij.”

Is uw aanpak niet populistisch?

“Populisme heeft een negatieve bijklank, maar politiek filosofe Chantal Mouffe zegt dat links populistischer moet worden. Dat het opnieuw een taal moet spreken die mensen verstaan. Ik zie dit dus als iets positiefs.

“Ik moet wel toegeven dat ik niet zoveel reacties had verwacht. Het bericht op Facebook is bijna 5.000 keer gedeeld. Dat toont aan dat ik een gevoelige snaar heb geraakt. Mensen voelen hoe de traditionele partijen de voorbije jaren aan hun koopkracht en hun levenskwaliteit hebben gemorreld. Onder het motto dat we allemaal de ceintuur moeten aantrekken. Dan is het logisch dat ze heftig reageren op de hoge lonen van politici.”

Hebt u al negatieve reacties gekregen van collega's?

“Ja, ik ben geschrokken. Ik ben op Facebook Messenger aangevallen door de man van een Groen-verkozene van wie ik de naam niet ga noemen. Een ontslagnemend Ecolo-verkozene (Céline Delforge, ADB) heeft op Facebook ook met behoorlijk wat minachting op mijn bericht gereageerd. Dat had ik van hen niet verwacht.”

Bron : https://www.demorgen.be/politiek/als-parlementslid-kom-je-terecht-in-een-bubbel-met-veel-geld~b8f1d87f/?utm_source=demorgen&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=middag&utm_userid=&ctm_ctid=c2ae383d022914b8eb5e89a4e976b5fd

PVDA-parlementslid verbolgen over eigen loonbriefje: “14.000 euro verdiend zonder iets gedaan te hebben”

Vandaag om 11:19

Jan Busselen (links) was verbaasd over zijn niet onaardige loonbriefje. Foto: Photo News, Facebook

Brussel -

De regeringsvorming moet op alle Belgische niveaus nog een versnelling hoger schakelen, maar de verschillende parlementen beginnen stilaan hun werking. Zo kreeg Brussels parlementslid Jan Busselen (PVDA) op een week tijd al zijn loon voor juni en juli gestort. Tot ergernis van Busselen zelf, die niet kan begrijpen dat hij “al 14.000 euro heeft verdiend zonder iets gedaan te hebben”. Politicoloog Dave Sinardet kan zich vinden in de kritiek van Busselen. “Want wat is de rol van een parlementslid in het huidige politieke bestel nog?”

“Als Brussels parlementslid en fractievoorzitter kreeg ik een week na de eedaflegging een loon van 7.400 euro netto gestort. Zonder enige commissie of plenaire vergadering te hebben bijgewoond, want er is nog geen Brusselse regering”, schreef Jan Busselen (PVDA) donderdag op Facebook. “En vandaag, zeven dagen later, werd dat loon alweer gestort! (Loon juli.) Alle parlementsleden hebben dus al tussen de 10.000 en 14.000 euro verdiend zonder iets gedaan te hebben.”

“Wetende dat de werknemers van de Brusselse ziekenhuizen, van de brandweer, de OCMW’s en andere publieke diensten de afgelopen zes maanden allemaal al actie hebben gevoerd voor betere lonen en betere werkomstandigheden...en aan de andere kant een hoop verkozenen al zoveel loon krijgen toegestopt zonder ook maar iets te hebben verwezenlijkt. Dat is echt niet normaal”, aldus Busselen.

Sinardet: “Wat is de rol van een parlementslid nog?”

VUB-politicoloog Dave Sinardet kan zich grotendeels vinden in de kritiek van Busselen. “Politici mogen van mij best veel betaald worden, maar dan op voorwaarde dat het loon in verhouding staat tot de verantwoordelijkheid en de werklast die ze dragen. Zo vind ik dat de Belgische premier en zijn ministers niet te veel betaald worden. Het probleem is dat onze vele parlementsleden - jammer genoeg - veel minder verantwoordelijkheid dragen. In het Belgische systeem is het de partijvoorzitter die een akkoord onderhandelt, en zijn het de ministers die het vervolgens uitvoeren. Maar wat is de rol van een parlementslid in het huidige politieke bestel nog?”

“Er zijn natuurlijk veel parlementsleden die veel werk verrichten, maar van sommige anderen kan je dat niet zeggen. Daarom vind ik dat we beter zouden evolueren naar een systeem waarin de verloning afhankelijk wordt van het gepresteerde werk. Het probleem is dat zoiets moeilijk te meten is: een parlementslid kan perfect altijd aanwezig zijn bij stemmingen en commissievergaderingen, als hij of zij dan enkel zijn e-mails zit te beantwoorden, heeft de maatschappij daar ook niet zo veel aan.”

Loon doorgestort naar partij

De PDVA is al langer voorstander van een halvering van de parlementaire lonen. “Daar zullen ze echt geen boterham minder van eten”, aldus Busselen over zijn collega’s van andere partijen. “En zelf blijven we werken aan een normaal loon van 2.000 euro per maand. #authentieklinks”, verwijst de man naar het beleid van de PVDA om mandatarissen een (groot) deel van hun loon aan de partijwerking te laten doorstorten.

Een zekere mate van electorale profilering, vindt Sinardet. “Het past een beetje in het populistische en antipolitieke discours van die partij: het volk tegen de elite. En nu ze met steeds meer parlementsleden deel gaan uitmaken van die elite, moeten ze bewijzen dat ze hun roots niet vergeten zijn. Dat ze een aanzienlijk deel van hun loon doorstorten aan hun partij? Daar heeft de belastingbetaler weinig aan: het is niet zo dat ze dat bedrag terugstorten aan de staatskas. Voor de gemiddelde Belg kost dat PVDA-parlementslid dus nog altijd evenveel als dat van een andere partij.”

Toch wordt het bericht van Busselen massaal gedeeld op sociale media. Niet onbegrijpelijk, aldus Sinardet. “Er valt echt wel iets voor te zeggen: er kunnen terechte ethische vragen worden gesteld bij die hoge bedragen. Die mogen best gesteld worden zonder dat de partij daarom beschuldigd moet worden van antipolitiek.”

Bron : https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190630_04486450?hkey=&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=lunchnieuwsbrief&adh_i=90b835a6a966fe6902e9c75302a08688&imai=8694871b-9ac4-46ac-ac86-20903e4b7797&M_BT=5274506781038

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page