1 op 3 Belgen chronisch ziek, aantal zal blijven toenemen, aantal weigeringen erkenning eveneens
Belg voelt zich gezond, maar bijna 1 op 3 is chronisch ziek: “Preventie steeds belangrijker”
Vandaag om 04:26
Het aantal mensen in ons land met een ziekte waar ze maar niet van af raken, blijft maar stijgen. Dat toont de nieuwe Gezondheidsenquête, een belangrijk onderzoek in opdracht van de overheid. Ondertussen lijdt bijna een op de drie landgenoten naar eigen zeggen aan een chronische aandoening, vaak zelfs aan meerdere tegelijk. En ja, dat geldt ook voor jonge mensen.
Astma? In opmars. Depressie? Idem. Problemen met de lage rug? Meer en meer. Hoge bloeddruk? ... Enfin, u snapt het punt ondertussen. Jaar na jaar zijn meer Belgen langdurig ziek. Ze hebben een aandoening waar ze al maanden of jaren mee zitten. Vaak zijn ze vertrokken voor het leven.
Intussen geeft net geen dertig procent aan met een chronische aandoening te kampen, aldus de nieuwe Gezondheidsenquête. Wetenschappelijk instituut Sciensano bevroeg voor dat onderzoek zo’n tienduizend Belgen ouder dan 15 jaar. De enquête gebeurt om de vijf jaar, in opdracht van de overheid.
De opmars van de chronische ziekten in ons land lijkt niet te stuiten. Vooral in Vlaanderen, zo blijkt, waar de stijging het sterkst is. Vrouwen zijn vaker getroffen dan mannen. Daarnaast kampen meer en meer mensen met verschillende aandoeningen tegelijk. Dik een op de zes volwassen Belgen heeft op dit moment minstens twee belangrijke ziekten, hartproblemen en diabetes bijvoorbeeld.
Vergrijzing én vervuiling
Alhoewel leeftijd een belangrijke rol speelt (met name vanaf 55 jaar gaat het bergaf), is de vergrijzing maar een deel van de verklaring, zegt Johan Van der Heyden, arts-epidemioloog bij Sciensano. “Ook ziekten die jonge mensen treffen, zoals astma, lage rugpijn of depressie, zijn in opmars.” Verklaringen bevat het nieuwe onderzoek niet. “Maar we weten natuurlijk wel dat een ongezonde levensstijl een enorme impact heeft.” Wie ongezond eet, onvoldoende beweegt of te lang ononderbroken stilzit, verhoogt zijn risico op een pak aandoeningen. “Voor bijvoorbeeld astma is de kans reëel dat omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling een rol spelen.”
Een aantal problemen springt eruit in de lange lijst van vaak voorkomende ziekten. Helemaal bovenaan staat bijvoorbeeld lage rugpijn. Een kwart van de Belgen heeft daar last van. Procentueel is het aantal mensen met kanker verdubbeld op twintig jaar tijd. En bijna een op de vijf Belgen heeft intussen een allergie.
Ziek zijn, doet zeer
Niet alle chronische ziekten zijn natuurlijk even gevaarlijk. Sterker nog: bijna acht op de tien Belgen zeggen van zichzelf in goeie of heel goeie gezondheid te zijn. Dat is evenveel als vroeger, en een stuk meer dan het Europese gemiddelde. “Onze gezondheidszorg slaagt er goed in om de impact van veel ziekten op het dagelijks leven te beperken”, zegt Van der Heyden. Wat niet betekent dat iedereen zorgeloos ziek is. Absoluut niet zelfs. Volgens het onderzoek is onze levenskwaliteit de voorbije jaren gedaald, onder meer omdat meer mensen nu zoveel pijn hebben dat ze niet goed functioneren. Ook het aantal mensen dat zich angstig of depressief voelt, stijgt. (zie kader)
Wake-up call
Volgens Lieven Annemans, professor gezondheidseconomie aan de UGent, zijn de nieuwe cijfers een signaal voor de volgende regeringen. Zij moeten dringend meer inzetten op het voorkomen van ziektes, bijvoorbeeld door gezonde voeding en beweging te promoten. “Ook veel ouderdomsziekten zijn vermijdbaar”, zegt Annemans. “Preventie wordt door de vergrijzing dus alleen maar belangrijker, terwijl daar nog steeds veel te weinig budget naartoe gaat.”
Een op de vijf ouderen is kwetsbaar
Voor het eerst hebben de onderzoekers achter de Gezondheidsenquête bij 65-plussers gepeild naar hun kwetsbaarheid. Ruim een vijfde van hen (22,8 procent) voelt zich extra kwetsbaar. “Zij komen als het ware reserve tekort”, zegt onderzoeker Johan Van der Heyden van Sciensano. “Het is een voorstadium van ernstige gezondheidsproblemen. Als zo iemand bijvoorbeeld in de kliniek belandt na een val, is de kans veel kleiner dat hij of zij nog de oude wordt.”
Vooral een te zwakke spierkracht (36 procent) komt vaak voor. Een op de drie 65-plussers beweegt ook te weinig, een kwart heeft weinig energie, en meer dan een op de tien een verminderde eetlust. De Vlaamse senioren zijn fitter dan de Waalse en de Brusselse.
Eén op de drie is “angstig of depressief"
Dat meer en meer mensen chronisch ziek zijn, blijft niet zonder gevolg. De onderzoekers achter de Gezondheidsenquête hebben onder meer ook gepeild naar de impact van al die aandoeningen op onze kwaliteit van leven. Het vaakst klaagt de Belg over pijn, maar bijna één op de drie geeft ook aan angstig of depressief te zijn.
“Dit betekent niet dat een derde van de Belgen met een depressie kampt”, zegt Johan Van der Heyden van Sciensano. “Het kan ook gaan om een student die zich vlak voor een examen zwaar gestresseerd voelt.” Toch komen ook die negatieve gevoelens opvallend vaker voor dan vroeger. Zo’n 7,5 procent van de Belgen gaf in de bevraging bovendien aan zich het voorbije jaar meerdere weken zeer somber te hebben gevoeld, vrouwen veel vaker dan mannen.
Bron : https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190702_04490574?hkey=&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=ochtend&adh_i=90b835a6a966fe6902e9c75302a08688&imai=8694871b-9ac4-46ac-ac86-20903e4b7797&m_bt=5274506781038