Groot deel 'langdurig zieken' zijn nooit door verzekering vergoed
Bijna half miljoen Belgen zit langdurig ziek thuis, vooral door burn-out, en dat kost ons 6,2 miljard per jaar
Vandaag om 03:00
Foto: GARO/PHANIE
Langdurig zieken achter de veren zitten om hen weer aan het werk te krijgen. Dat was een van de prioriteiten van de regering Michel I. Tevergeefs, zo blijkt nu uit nieuwe cijfers. Het aantal Belgen dat al langer dan een jaar thuiszit blijft aan een razend tempo toenemen. Eind vorig jaar ging het om 426.607 mensen, liefst een kwart meer dan vier jaar daarvoor. Opvallend vaak gaat het om mensen met mentale problemen zoals depressie en burn-out. “Veel mensen trekken het niet meer.”
“Vraag maar eens aan de mensen in je omgeving of ze het zien zitten om hun job uit te oefenen tot hun 65ste”, zegt Herman Fonck, arbeidsmarktexpert van de christelijke vakbond ACV. “Je zal vaak horen dat ze dat níet zien zitten.” De helft van de Vlaamse werknemers vindt dat zijn job niet werkbaar is, tonen studies aan. Vooral door te veel stress en een te hoge werkdruk. “Het gevolg daarvan zie je bij de langdurig zieken”, zegt Fonck.
Eind 2014, kort na de aanstelling van de vorige federale regering, zaten ongeveer 340.000 Belgen al langer dan een jaar thuis door ziekte. Volgens cijfers die de ziekteverzekering woensdag publiceert, zijn dat er intussen bijna 430.000. Ofwel 6,6 procent van de actieve bevolking tussen 20 en 65 jaar.
Vooral vrouwen op leeftijd
Er zijn verschillende verklaringen voor de grote toename van het aantal zieken. Een deel van de stijging is ‘technisch’ te verklaren, aldus een rapport van het Riziv dat vorig jaar verscheen. Onder meer door de vergrijzing en de vervrouwelijking van de arbeidsmarkt. Langdurig uitvallen overkomt veel vaker vrouwen dan mannen, en vooral op oudere leeftijd. De kans voor een vrouw van boven de 60 om in de invaliditeit te belanden, bedraagt bijna een op drie.
“Tegelijk beperkt de politiek het aantal uitwijkmogelijkheden”, zegt Fonck. “Geen landingsbanen meer, geen brugpensioen… Men moet langer werken, maar zonder dat dit haalbaar wordt gemaakt. Jobs zijn complexer en intensiever dan vroeger, het moet steeds efficiënter. De productiviteit stijgt, maar de keerzijde is wel dat meer mensen het niet langer trekken.”
Naast psychische problemen neemt ook het aantal zware fysieke problemen toe, zoals chronische rugpijn. Arbeiders zijn vaker langdurig ziek dan bedienden. Jonge mensen ontsnappen niet. Het Riziv waarschuwde eerder al dat onder meer de combinatie van complexere jobs met het opvoeden van kinderen een te grote druk legt op de actieve bevolking.
6,2 miljard uitkeringen
Ministers Maggie De Block (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V) probeerden de voorbije jaren het tij te keren, onder meer met een nieuw systeem dat langdurig zieken weer aan het werk moet krijgen. “Er wordt nu ook strenger gecontroleerd of iemand wel echt ziek is”, zegt Fonck. “Maar uit die controles blijkt dat het probleem absoluut daar niet ligt.”
De groei van het aantal langdurig zieken is ook slechts nieuws voor de staatskas. Het Riziv betaalde in 2018 voor 6,2 miljard aan uitkeringen. Wie langdurig ziek is, krijgt minstens 65 procent van zijn laatste brutoloon.
“We moeten ons concentreren op sectoren zoals de zorg, waar de mentale belasting het hoogst is”, zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). “Er moet een evenwicht zijn tussen wat iemand aankan en wat hij moet doen. Werknemers en werkgevers moeten daar samen op toezien. Als er dan toch iemand uitvalt, moeten we sneller ingrijpen. Na drie maanden zonder werk slinken de kansen om ooit terug te keren meteen erg fel.”
OPROEP
Bent u zelf langdurig ziek? Zit u al een tijdlang thuis? Wilt u uw verhaal delen? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be.
Bron : https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190528_04435041?hkey=&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=ochtend&adh_i=90b835a6a966fe6902e9c75302a08688&imai=8694871b-9ac4-46ac-ac86-20903e4b7797&m_bt=5274506781038