Cochrane legt Junk Science bij (post-traumatische) CVS behandeling in UZ Leuven bloot

May 13, 2019

ME/CVS: Cochrane wijst Pace Trial af

 

Verwante artikels
  • 09/05 - CVS/ME-onderzoek in België: wetenschappelijke criminaliteit? (opinie)

  • 02/05 - Stanford-onderzoekers menen biomarker te hebben gevonden voor ME/CVS

  • 08/02 - De avonturen van CVS (Chronisch vermoeidheidssyndroom) in België (opinie)

  • 10/01 - CVS/ME: follow the money

  • 10/01 - "CVS is geen psychologische aandoening en al zeker geen psychiatrisch probleem" (opinie)

  • 09/08/2018 - Wetenschappelijke fraude gevolg van Cochrane-bias

BRUSSEL 04/12 - Minister Maggie De Block vroeg bij haar aantreden haar administratie een adviesnota voor te bereiden in verband met het te volgen beleid inzake ME/CVS. Het Riziv schoof die opdracht door naar het expertisecentrum van de KULeuven. Uit welingelichte bron vernemen we dat dit advies van de Leuvense experten tot in de details de conclusies volgt van de Britse Pace-studie waarover we hier al uitgebreid bericht hebben.

 

Deze studie werd zowel door de wetenschappelijke wereld als door de patiëntenorganisaties afgeschoten wegens gemanipuleerd, onvolledig en politiek geïnspireerd en komt er op neer dat ME/CVS-patiënten enkel kunnen geholpen worden met psychotherapie (CGT) en kinesitherapie (Graded Excercise). Vandaag raakte bekend dat de Cochrane Collaboration een verklaring gepubliceerd heeft waarin staat dat de Pace Trial niet voldoet aan de "kwaliteitsnormen" van de organisatie.

 

Op verzoek van de Cochrane Collaboration hadden de auteurs van de Pace Trial hun werk uit 2011 overgedaan en correcties aangebracht. Maar ook dit volstaat niet aldus Cochrane.  De studie is een methodologische puinhoop, aldus Cochrane. Twee patiënten -Tom Kindlon en wijlen Robert Courtney- hadden na publicatie in 2014 uitgebreide en overtuigende kritiek uitgebracht.  Hun schrijven werd gesteund door meer dan honderd academici, patiëntengroepen, advocaten en politici die in een open brief aan de Lancet opriepen tot een onafhankelijke re-analyse.   

 

Toen de hoofdauteurs , de professoren Peter White, Trudie Chalder en Michael Sharpe dit weigerden en ze daarin gesteund werden door professor Simon Wessely , diende Robert Courtney een formele klacht bij  Cochrane. Cochrane vond de klacht gegrond en had onlangs de auteurs een kans om hun werk dienovereenkomstig te herzien. Het is de herziening die Cochrane nu onbevredigend heeft geacht.

 

De Pace Trial, die 5 miljoen pond gekost had,  bepaalt in Engeland en ook ons land het officiële beleid inzake ME/CVS. Psychiater Wessely, die voorzitter is van het Royal College of Psychiatrists blijft de studie verdedigen: " This trial was a landmark in behavioral complex intervention studies," zegt hij.

 

 

Het is nu de vraag wat de minister gaat doen?

 

 

BMJ 2018; 362 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k3621  en   https://me-pedia.org/wiki/PACE_trial

http://www.virology.ws/2018/12/03/trial-by-error-some-good-news-on-cochrane/

 

 

04/12/2018 Auteur: Marc van Impe Bron: MediQuality

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Tips : wat te doen na een ongeval ?

February 8, 2014

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now