top of page

Voorkom slachtoffer te worden van koopbare arts in geval van wilsonbekwaamheid

37.000 mensen lieten vorig jaar voorzorgsvolmacht opstellen

Verwante artikels

  • 01/03 - Zorg tijdig voor je zorgvolmacht (Fednot)

BRUSSEL 07/03 - Sinds 2014 lieten al 106.467 Belgen een voorzorgsvolmacht opstellen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens. Met de volmacht kunnen mensen hun financiële toekomst veiligstellen voor het moment dat ze wilsonbekwaam worden.

Meer dan 100.000 mensen in België zijn wilsonbekwaam. Dat kan gaan om demente ouderen, comapatiënten, mensen met een mentale handicap of mensen met psychische stoornissen. Via een voorzorgsvolmacht kan iemand regelen wat er met zijn geld gebeurt op het moment dat hij wilsonbekwaam wordt. Zo kan je er bijvoorbeeld in beschrijven dat zodra je je huis verlaat en naar een instelling gaat, je huis meteen moet verkocht worden. Het aantal mensen dat de volmacht laat opstellen, stijgt elk jaar.

In 2018 ging het om 37.071 Belgen. Sinds 1 maart kan je ook bepalen waar je wil verblijven of in welk rusthuis je wil terechtkomen.

De notaris moet de akte registreren om dit tot een bindend document te maken. "Een voorzorgsvolmacht biedt zekerheid voor enkele heel ingrijpende toekomstkeuzes", zegt Koen Geens. "Op die manier kan iemand zijn toekomst grotendeels in handen houden wanneer hij of zij wilsonbekwaam wordt. Gaande van rusthuiskeuze, beleggingen en vrijetijdsinvulling tot dokterskeuze, schenkingen en successieplanning."

VersturenAfdrukken07/03/2019 Auteur: KWO Bron: Belga

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page