Artsen in opleiding worden geleerd om patiënten terug naar huis te sturen
Stuur de patiënt met een kluitje in het riet
BRUSSEL 13/03 - O tempora, o mores. Ik verneem van een collega van de geleerde vrouw dat derdejaarsstudenten geneeskunde nu aangeleerd krijgen dat artsen de patiënt met “vage klachten” bij een eerste consultatie niet onmiddellijk moeten opzadelen met een diagnose. De patiënt moet naar huis gestuurd met de opdracht nog eens over zijn situatie na te denken. Komt hij een tweede maal terug dan kan verder onderzoek of eventueel doorverwijzen naar een collega specialist volgen. De patiënt moet dus in feite ontmoedigd worden om zich ziek te voelen. Het zit immers allemaal tussen de oren.
Terwijl ik dat verhaal hoor, loopt een bericht binnen dat er diezelfde dag een nieuwe mobiele app werd vrijgegeven om patiënten te helpen zich op een bewustere manier bezig te houden met hun eigen gezondheidszorg en om consultatie bij de dokter efficiënter te laten lopen. De Question Builder-app, gratis beschikbaar op iTunes en Google Play, helpt patiënten om vragen en andere nuttige informatie van tevoren voor te bereiden en brengt die binnen handbereik. De app maakt het mogelijk om eigen notities op te slaan, een e-mail naar de dokter te sturen, of een afspraak te boeken. Maar kan ook gebruikt worden als een opnameapparaat bij de consultatie zelf. De Question Builder app heeft nog veel meer mogelijkheden. De app is bijvoorbeeld geïntegreerd met de camera op de smartphone, zodat gebruikers een foto kunnen maken van alle nuttige visuele informatie zoals een kopij van een ziekenfondskaart, een medicijnverpakking of zelfs een huiduitslag of -wondje. Vraag is hoe zo'n nieuw opgeleide dokter, die maar een kwartiertje tijd heeft, daar op zal reageren?
Ik vraag me af in welke wereld de huidige artsenopleiders leven? Enerzijds wordt de patiënt verondersteld met de dag mondiger te worden, anderzijds wordt hij geïnfantiliseerd en per principe met een kluitje in het riet gestuurd. Of straffer uitgedrukt: de patiënt wordt belazerd. De vraag is hoe lang die patiënt dit nog zal pikken. Als men toekomstige artsen zo'n professioneel gedrag aanleert dan is de geneeskunde goed ziek.
https://www.ahrq.gov/patient-safety/question-builder.html?utm_source=ahrq&utm_medium=Listserv&utm_term=List&utm_content=2&utm_campaign=AHRQ_QBA_2019
VersturenAfdrukken13/03/2019 Auteur: Marc van Impe Bron: MediQuality