top of page

Banken zwijgen hun toxische leningen met woekerintresten aan gemeenten dood, miljardenfactuur is &qu

Met artikels zoals onderstaande bereiden banken en overheid u voor op het komend klimaat van belastingverhogingen en besparingen.

Over decennialang wanbeleid waarbij banken de gemeenten opzadelden met toxische kredieten wordt uiteraard met geen woord gerept.

Evenmin spreekt de overheid over de schuldenberg waar ze toekomstige generaties mee opzadelde.

De rekening wordt gepresenteerd aan de zwaksten in de maatschappij : de ouderen, de zieken, de invaliden.

De kloof tussen "het volk" en "de overheid" was zelden groter.

Wees kritisch bij het lezen van artikels die afkomstig zijn van banken.

Ambtenaren die nu nog werken, betalen het pensioen van hun gepensioneerde collega’s

18-03-19, 16.08u

Véronique Goossens

1 Véronique Goossens © Geert Braekers

Véronique Goossens is hoofdeconoom bij Belfius. Ze schrijft in eigen naam. Haar column verschijnt voortaan tweewekelijks.

De pensioenfactuur mag dan als een tsunami op de Belgische federale financiën afkomen, voor heel wat gemeenten dreigt ze de komende jaren helemaal onbetaalbaar te worden.

Op twee manieren zien ze de vergrijzing aan hun budget vreten. Vanuit een richting galopperen de pensioenuitgaven voor het eigen ambtenarenapparaat met almaar snellere tred, vanuit een heel andere hoek verschrompelen in vele gemeenten de inkomsten omdat hun inwoners van de oude dag gaan genieten. In tegenstelling tot andere overheden moeten provincies en lokale besturen de pensioenlasten van hun eigen statutaire ambtenaren ophoesten, zonder tussenkomst van de sociale zekerheid. Ambtenaren die nu nog werken, betalen in wezen het pensioen van hun gepensioneerde collega’s.

Responsabiliseringsbijdrage

De bijdragende groep wordt almaar kleiner, omdat de overheid nu veel meer met contractuelen werkt. Zowat een derde is bij de gemeenten nog ambtenaar, bij de OCMW’s is dat dik een vijfde. Zij betalen dus voor hun collega’s op rust, een groep die almaar uitdeint. In die mate dat heel wat gemeenten niet meer voldoende bijdragen aan de pensioenreserve. Daarom moeten gemeenten nu meer neertellen, maar die zogenaamde responsabiliseringsbijdrage zal steeds groter moeten worden om de gaten op te vullen.

Share

Onze bevolking veroudert in een razend tempo en dat zie je in een hele reeks gemeenten duidelijk aan hun inkomstenbasis

Belfius berekende dat die extra bijdrage in de komende bestuursperiode meer dan zal verdubbelen. Dat wordt een bittere pil. En dan laat ik de pensioenfactuur van heel wat openbare ziekenhuizen nog in de schuif zitten. Ook zij zien een miljardenrekening opdoemen en kloppen nu al bij hun gemeentebesturen aan om die verplichtingen niet alleen te moeten torsen, omdat ze anders in financiële moeilijkheden geraken. Je kan er dus gif op innemen dat het lokaal pensioendossier op tafel komt van de regeringsonderhandelingen, met een dwingende vraag voor meer middelen. Temeer omdat de gemeentekas op nog een andere manier erodeert.

Onze bevolking veroudert in een razend tempo en dat zie je in een hele reeks gemeenten duidelijk aan hun inkomstenbasis. Gemeenten halen hun inkomsten voor de helft uit eigen belastingen. Een belangrijk deel daarvan zijn de gemeentelijke opcentiemen in de personenbelasting. Als hun inwoners met pensioen gaan, verkleint hun netto belastbaar inkomen, en vallen er dus minder inkomsten voor de gemeenten uit te puren. Gemiddeld genomen zien gemeenten van 2015 tot 2030 dik 14 procent van hun ontvangsten uit de personenbelasting in rook opgaan. Maar dat is slechts een gemiddelde. Voor sommige gemeenten gaat het veel harder omdat ze met zevenmijlslaarzen vergrijzen.

Exploderende pensioenfactuur

Share

Naast de exploderende pensioenfactuur zeulen de lokale schepenen van Financiën nog een andere kopzorg mee: de taxshift

Dat effect is heel duidelijk in de gemeenten rond grootsteden als Antwerpen en Gent, in Limburgse en Kempense gemeenten en in gemeenten rond Brugge en sommige in de Westhoek. Wallonië heeft er minder last van omdat de bevolking er jonger is. Naast de exploderende pensioenfactuur zeulen de lokale schepenen van Financiën overigens nog een andere kopzorg mee. De taxshift zet nu al een rem op het volume aan ontvangen bedragen uit de personenbelasting bij de gemeenten. De komende jaren gaan ze dit nog sterker voelen – vooral in 2020 en 2021. Tegen het einde van de huidige legislatuur mogen ze zich in Vlaanderen verwachten aan 11 procent minder ontvangsten. Mochten er al terugverdieneffecten zijn van de taxshift, dan zullen zeker niet alle gemeenten dat voelen. In principe kunnen gemeenten uiteraard de belastingen verhogen.

De voorbije legislatuur hebben maar weinige dat gedaan. Een op de tien gemeenten dikte de opcentiemen op de personenbelasting aan. In iets meer gemeenten gingen de gemeentelijke bijdragen op huizenbezit de hoogte in. Op personeel, dat de helft van alle uitgaven bij de lokale besturen opslorpt, wordt in Vlaanderen intussen bespaard. Tijdens de voorbije legislatuur kwam er voor het eerst een kentering in het aantal voltijds werkenden. Terecht, want de personeelskosten leken voordien niet onder controle te krijgen. In Wallonië bleef het personeelsbestand echter verder aanwassen en vooral ook in Brussel. Dan doet de federale overheid het beter. Daar zie je de grafiek al jarenlang streepjes naar beneden trekken.

Gemeenten kunnen ook fuseren om de kosten in te dijken. In Vlaanderen hebben vijftien gemeenten de stap gezet. In Wallonië en Brussel is het daarop nog wachten. Hoe dan ook zal tijdens deze legislatuur een debat losbarsten over de ideale grootte van een gemeente. En of dat nu wel zoveel goedkoper is. Waar lokale besturen – noch de gemeenschappen en gewesten – in elk geval niet aan ontsnappen, is aan hun verplichting om bij te dragen aan het Stabiliteitspact, dat met Europa werd afgesproken. We moeten dus niet alleen naar de federale overheid kijken om die tour de force te plegen.

https://www.demorgen.be/opinie/ambtenaren-die-nu-nog-werken-betalen-het-pensioen-van-hun-gepensioneerde-collega-s-b54f2e46/?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_userid=&utm_source=demorgen&utm_content=opinie&ctm_ctid=c2ae383d022914b8eb5e89a4e976b5fd

Iedereen die lang ziek is moet inleveren, behalve parlementsleden

De meerderheid van ons parlement is voor een strengere aanpak van langdurig zieken, maar als het over zichzelf gaat, blijkt de houding veel soepeler. Waar iedere Belg bij langdurige ziekte terugvalt op een fractie van zijn brutoloon, hebben parlementsleden recht op de volle pot. En als ze ontslag moeten nemen omdat ze te ziek zijn, krijgen ze hun volledige ontslagvergoeding. Ook dat is andere Belgen niet gegund.

Jeroen Bossaert 20 maart 2019, 06:00

©BELGA

Jaren geleden is een parlementslid in de Kamer zwaar ziek geworden. De man is sindsdien lange periodes arbeidsongeschikt. Hij komt sporadisch nog eens opdagen in een commissie, maar veel meer laat zijn gezondheid niet toe. Ondanks zijn chronische ziekte kreeg de man tot nog toe wel iedere maand zijn volledige parlementaire wedde van 7.580 euro bruto. Daarbovenop ontving hij ook maandelijks zijn forfaitaire onkostenvergoeding van 3.750 euro.

Het zieke Kamerlid doet daarmee niks onwettigs, want het statuut van de federale parlementsleden stelt zeer duidelijk: 'In geval van een langdurige ziekte blijven de Kamerleden hun normale parlementaire vergoeding ontvangen.' Het zieke Kamerlid heeft dus geluk. Als hij een gewone werknemer geweest zou zijn, viel hij al na één maand terug op 60% van zijn brutoloon - in uitzonderlijke gevallen kan dat via een extra verzekering van de werkgever tot 70 of 80% gaan. Na één jaar zou die uitkering dan nog eens herzien worden en afhankelijk van zijn gezinssituatie aangepast worden naar 40% tot 65% van zijn brutoloon. In het parlement gelden die regels niet. Daar kan je vier jaar ziek zijn zonder één eurocent te moeten inleveren.

Re-integreren

Het systeem bestaat al decennia en is dus geen uitvinding van deze regering. Maar het is opmerkelijk dat de parlementsleden zich dat historische recht blijven toe-eigenen, aangezien de meerderheid onder hen van oordeel is dat langdurig zieken harder aangepakt moeten worden. Zo zijn er de voorbije legislatuur in het parlement verschillende wetten gestemd die ervoor gezorgd hebben dat bepaalde ziekte-uitkeringen gedaald zijn. En de meerderheid in het parlement heeft de mond vol over het activeren en re-integreren van zieke werknemers. Hoe sneller, hoe liever.

Voor zieke parlementsleden geldt echter: laat hen ongemoeid en geef hen hun volledige loon. Die houding staat haaks op het beleid en wordt nog pijnlijker onderstreept door de regeling rond ontslagvergoedingen. Want ook daar blijken politici zichzelf in een heel andere categorie te plaatsen dan de rest van de bevolking.

Dubbele bonus

Deze regering heeft het voor werkgevers eenvoudiger gemaakt om hun werknemers die langdurig ziek zijn terug te roepen en te 're-integreren' op de werkvloer. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat de werknemer nog te ziek is, dan kan de werkgever overgaan tot een ontslag wegens medische overmacht. Wie op die manier op straat komt te staan, heeft geen recht op een ontslagvergoeding. Het maakt niet uit of je 5 of 25 jaar op de teller hebt staan: je ontvangt geen euro.

In het parlement is een meerderheid daar voorstander van, maar datzelfde parlement past die regel niet toe op zichzelf. In het statuut van een Kamerlid staat dat ze bij een ontslag wegens overmacht nog steeds recht hebben op een ontslagvergoeding - al moet het Bureau van de Kamer daar wel eerst zijn fiat voor geven. In het Vlaams Parlement is er zelfs geen toestemming nodig. Daar zegt het statuut letterlijk dat een ontslag wegens medische overmacht automatisch recht geeft op een uittredingsvergoeding. Het is een dubbele bonus, want niet alleen is het parlementslid ondanks zijn of haar ziekte al die tijd aan 100% uitbetaald, hij of zij ontvangt ook nog eens de volwaardige ontslagvergoeding.

Historisch gegroeid

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) erkent dat parlementsleden in een apart statuut zitten en hun loon behouden in geval van ziekte. "Dat is historisch gegroeid", legt hij uit. "Het heeft alles te maken met de manier waarop je naar de functie van een volksvertegenwoordiger kijkt. Een meerderheid binnen het parlement beschouwt die functie als een mandaat en niet als een job. Een mandaat blijft doorlopen, ook als je ziek bent. En dus blijven ook de rechten doorlopen."

Bracke spreekt zich als Kamervoorzitter niet vóór of tégen het huidige systeem uit. "Ik stel wel vast dat de tendens in de publieke opinie en de maatschappij eerder is dat de functie van parlementslid gezien moet worden als een normale job en niet als een mandaat. Als je die lijn zou doortrekken, dan moet je naar een systeem met dezelfde sociale rechten en plichten als bij werknemers."

PARLEMENTSLID BIJ LANGDURIGE ZIEKTE

100% brutoloon + 100% onkostenvergoeding

100% ontslagvergoeding bij ontslag wegens medische overmacht

ANDERE BELGEN BIJ LANGDURIGE ZIEKTE

40% tot 65% brutoloon*

0% ontslagvergoeding bij ontslag wegens medische overmacht

*afhankelijk van gezinssituatie en exclusief optionele verzekering via werkgever

Reacties op Hln.be

·

JOHAN VANBEKBERGEN

Inderdaad, zij zorgen voor hun eigen zak. Al eens gedacht wat zij doen als zij niet aanwezig zijn. Niemand die dat controleert.

26 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Chantal Brison

Die kunnen toch niet ziek zijn Door stress, door na te denken hoe ze aan het ei de v d maand geraken ??? Het zoveelste voordeel

26 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Ann Vervecke

Zo zie je maar dat de wetten niet voor iedereen zijn. Nog maar eens een bewijs waarom hun postjes zo belangrijk zijn. Al de rest interesseert hen niet. Dan zijn ze verwonderd dat de bevolking geen vertrouwen meer heeft in de politiek. En ik denk dat het in het Europees parlement nog veel schandaliger aan toe gaat. Dat Pano daar eens een reportage over maakt. Maar dat zou verboden worden.

28 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Ginette Cooleman

Wat een bende zakkenvullers. En dan verwonderd zijn dat de mensen meer en meer op straat komen.

28 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Simonne Ryckaert

schande, leef al jaren van 40% van mijn inkomen, 1000 euro de maand. Kom maar rond in deze tijd! Ik kan niet meer terug werken na mijn verkeersongeval en de vele operaties. Elke dag schrik dat mijn ontslagbrief in de bus valt en ik kan gaan stempelen aan een nog veel kleiner bedrag. Als ik dit dan lees, begint mijn bloed te koken!!!

29 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Gilbert Hermans

Schandalige toestanden maar wat wil je; zij die er van genieten moeten er zelf over stemmen, ze gaan toch niet zelf in hun eigen zak zitten maar liever in die van de gewone man.

31 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Baldwin Schepers

Het is bekend dat juist de politiek het land omzeep help zij zouden het voorbeeld moeten geven maar ze graaien gewoon verder en plaatsen zicht hoger dan de modale Belg

32 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Georges Vande Velde

Als ge u zelf kunt bedienen dan neemt ge toch het maximum van alles. Graaien is de eerste les in politiek en “werken” heeft ook een andere betekenis !

32 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

DANIEL VERSTRAETEN

Ze moeten al niet aanwezig zijn in het parlement om langs de kassa te passeren,dus ziek of niet waar is het verschil?

33 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

jo huys

Je denkt toch niet dat die zakkenvullers er zitten uit ideologie, of voor ons.

34 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

JOHN SMITS

Zo zie je maar. En op pensioen gaan? Ook veel vroeger dan de gewone man. Daar zwijgen ze ook over. We worden bestolen door de politieke elite en we doen juist niets. Hoeveel kost het de staat om alle zetels, alle benoemingen, alle parlementen, gewesten en deelstaten te onderhouden? Nooit hoor je daar wat over. Maar wij moeten blij zijn met een armoe opslag van 1%. Om van te huilen.

35 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Marc Lehaen

Of met andere woorden.....hoe geloofwaardig is dit soort van mensen nog , uittredings vergoedingen zijn ook nog zo'n soort van legale diefstal waar alleen zij "recht" op hebben .

35 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Vercruyssen Willy

Behandelen zoals een gewone arbeider dezelfde percentages toepassen weer profijt voor de staatskas

36 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Ivan Willems

Het is daarom dat ze zich de benen onder het lijf lopen om aan politiek te doen. Het zijn de grootste graaiers van ons Belgenlandje. Eerdaags lopen ze weer de deuren plat voor hun "STEM" en op openbare plaatsen foldertjes uitdelen met hun " beloftes". Mij niet meer, ik heb het gehad daarmee.

40 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Heidi Werbrouck

Ik werd bij het groot huisvuil gezet wegens medische redenen. Niks nul de botten ontslagvergoeding.

41 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Marc Geerts

Wat een bende profiteurs daar. En iedereen kijkt ernaar en onderneemt niets. Ze moesten zich schamen de zielige graaiers.

41 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Filiep Lapeire

Iedere dag lacht men de burger meer en meer uit in zijn gezicht, wie ziek is vraagt dit ook niet om ziek te zijn. Met profiteurs heb ik geen probleem maar wie echt iets aan de hand heeft wil enkel terug gezond zijn of zonder pijn verder leven maar ja mindervaliden en zieken kunnen moeilijk staken en zijn dan ook een gemakkelijk slachtoffer.

43 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Herman Hermans

Inderdaad schandalig! Deze regering is onmenselijk streng voor de zieken! Nog niet genoeg zelfmoorden in België?

44 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Jef Lois

Zolang we trado stemmen zal er njks veranderen in tegendeel deze mensen hebben het dan ook zo zwaar

44 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Marc Hofmans

De schaamte voorbij. Politiekers zijn er zogezegd om de bevolking te vertegenwoordigen.Zolang je werkt en hierdoor aan de Staatskas bijdraagt ben je een goeie. Wanneer je de pech hebt zwaarziek te zijn, werkloos, invalide of op pensioen, ben je een financieel blok aan hun been en wordt je hiervoor uiteindelijk gestraft op allerhande slinkse mannieren.

47 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Ronny Biesen

Ja, de vis stinkt aan de kop. Tijd om een “ontrottings operatie” te starten. Het is simpel en in 1 uur kan je al die oneerlijke praktijken afschaffen. Als je wil natuurlijk.

49 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

RIK VANDEWALLE

Alles komt uit, nu weten we waarom men aan politiek doet. Zakkenvullers, die moeten zeggen hoe de gewone man moet leven. Proficiat.

50 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

erik vercammen

Triestig hoe die ons geld aftroggelen. België platleggen! Tot ze al die ‘kadookes’ wegnemen van hunzelf! Of ze aan iedereen geeft!

51 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Danielle Duym

Wie is nu nog verbaasd bij het lezen van zoiets? En aan de kiesresultaten te zien kan het ook niemand iets schelen. Keer op keer kiest men voor incompetente zakkenvullers zonder eer of geweten. Liefde is blind...

52 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Wernet Brusselmans

Wat is dit voor redenering ? Parlementairen vallen niet onder statuut bediende noch arbeider. Geen sociale zekerheid geen mutualiteit enz .n Kan enkel opgelost worden door bv quata in te stellen op verplicht deelnemen aan zittingen

54 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Daniël Baeten

In mei zullen ze het geweten hebben.

57 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Inge De Keyzer

wat had je dan verwacht dat ze in hun eigen potje zouden snoeien , iedereen de armoede injagen geen probleem zolang die dievenbende hun eigen inkomsten maar blijven behouden

58 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Nicolaas Van Der Weyden

De Belgische staat is rot!

59 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Mia Verhulst

Wanneer wordt er daar eindelijk eens iets aan gedaan? Aan het teveel aan regeringen, aan hun teveel loon en hun teveel aan voordelen?!? Ze doen mij altijd denken aan die mannetjes van Luminus. Meer!!!... ik wil MEER!!!

59 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

tim vangompel

Ja wel grappig ze zorgen zeer goed voor zichzelf maja ze staan ook boven ons en ze doen wat ze willen. Ze doen het niet Express volgens mij en niemand die het heeft geregeld.

59 minuten geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Peter Govaers

Wie gelooft de politiek nog? Wat een schande! Zuivere zelfbediening op kap van de gewone man!

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Sven Baillieu

En dat allemaal van ons belastingsgeld

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Jonny Van den Bruel

Wat dacht je? Dit is trouwens niet de enige scheefgegroeide situatie waarover men stilletjes zwijgt. Maar... politici zijn vaak juristen en advocaten. Die kunnen zo hersenspoelen, manipuleren, rond de pot draaien, vragen ontwijken, bewust liegen en mensen tegen mekaar opzetten, dat zelfs de braafste harde werker zich dader voelt van al wat fout loop in dit land en z'n buurman scheef bekijkt. Verdeel en heers.

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Sylvia goegebeur

Een echte schande de dichte werkmens blijft de dupe van alles

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

walter verkest

Wat Bracke vin interesseert niemand want hij is de meester in poen pakken en is voor geen haar te betrouwen ! Omdat hij ons wilde wijs maken dat hij niet wist wat hij verdiende of liever bijverdienen ,!. Ten andere wij wachten nog altijd op de lijst die De Wever twee jaar terug van de nva leden hun mandaten zou bekend maken ,

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

johan vandeweghe

ja die maken de wetten voor hun zelf enkel hun zakken vullen echte schande !!

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Wim Tops

schandalig!!!! Da zijn nu is echt zakkenvullers!!!! Hun eigen zulle ze wel indekken maar de normale burger is het slachtoffer!!! Voor hun dezelfde regels als voor ons!!! Ze zouden al die politiekers is een normaal loon moete geven en dezelfde rechten als wij, dan zouden der nie veel politiekerkes meer zijn! Belachelijk !!!!

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

dwight de rijcke

Dit dankzij de rode periode in België. Zakkenvullers. De kentering is begonnen.

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Georges Vermeiren

Waarom verschiet ik hier niet van ? Ze verdienen langs alle kanten geld en proberen de werkende mens uit te wringen als een citroen .

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

kurt clybouw

Zo kennen we de heren/dames politiekers wel tijd dat het volk eens reageert op deze wantoestanden

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Hans Schoen

Onze goeie voorbeelden, typisch!

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Carl Peeters

Typisch Belgisch. De upperclas onderhoud zichzelf. Het plebs kan oprotten.

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Cynthia De pannemaeker

Zoals hun pensioenleeftijd schande hunzelf en bleiten over een arbeider!!! Boel platliggen tja om die politiekers komt ertoch van!!!! Is samen met gerecht schande van ons land!!

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Sven Degroote

Door en door rot. En de boer, hij ploegde verder ...

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Marc Haaren

Typisch zullen we maar zeggen. Wanneer gaan ze die bende dieven eindelijk eens halveren, of misschien nog wat minder dan de helft, niemand zal ooit het verschil merken, nu zijn ook de helft van die stoelen leeg, als er moet gewerkt worden...

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

David McIntosh

Net zoals parlementsleden beslissen over ons lot, zouden wij via referenda moeten kunnen beslissen over alles wat hen aangaat.

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Brysse Marc

Als je zelf aan de cassa zit kan je alles regelen ?

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Johnny Deketel

Allez zeker ? Dat is nu eens een verrassing zeg......

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Wesley Kenis

Waar zijn nu die zagers van links en hun afgunstige ACHTERBAN. Pak eerst dat soort ongelijkheid eens aan ipv steeds op de werkende mensen hun geld te vitten.

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Jozef Beunen

Zo, dat hebben ze even mooi geregeld voor zichzelf. Dit is wraakroepend en valt op geen enkele manier te verantwoorden.

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Wilaiwan Chaiyapuek

Zoals gewoonlijk met die graaiers,de bevolking kaal plukken en zichzelf verrijken, afschaffen die handel,ze zijn er toch bijna nooit.

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

alfons Van Doren

de zoveelste schande arm Belgie

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Jozef AUGUSTYNEN

Aan politiek doen heeft maar 1 reden, poen, poen en zoveel mogelijk poen, al de rest is bijzaak.

1 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

jean vandenberghe

Dat had mij nu verwonderd moest het anders geweest zijn zie.

2 uur geleden

RapporteerGerapporteerd

·

Daniel Mignolet

Nepotisme heet dat, en de nieuwe partij, je weet wel die van de kracht van verandering die graait nog het meest.

2 uur geleden

https://m.hln.be/de-krant/iedereen-die-lang-ziek-is-moet-inleveren-behalve-parlementsleden~af590b953/

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page