top of page

Premies zorgverzekeringen blijven stijgen, CM wil hospitalisatieverzekeringen afschaffen

Beste lezer,

Het nieuwe jaar staat bijna voor de deur. Dat betekent dat veel mensen zullen overstappen naar een andere zorgverzekering. Eén ding staat vast: de premies zullen ook dit jaar weer stijgen. Hoe komt dit? Zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een goede zorgverzekering? Daarover gaat deze nieuwsbrief.

Er zijn rond de 40 zorgverzekeraars in ons land. Ze hebben allemaal hun eigen voorwaarden. Deze voorwaarden veranderen ook nog eens elk jaar. Het is voor een normaal mens niet meer bij te houden. Het gekke is dat er eigenlijk maar een handjevol zorgverzekeraars bestaan (1). De zorgverzekeraars hebben elk vele merken onder zich om bepaalde segmenten van de markt te bedienen. Achmea is bijvoorbeeld de grootste verzekeraar van Nederland met merken als FBTO, Interpolis en het Zilveren kruis. De op twee na grootste is CZ met merken als CZ, Nationale Nederlanden en Ohra. Ik ontdekte dat je beter weg kunt blijven bij deze verzekeraar…

Orthomoleculaire geneeskunde vaarwel? Alle merken die onder CZ vallen vergoeden vanaf 1 januari 2019 niet langer de orthomoleculair geneeskundige consulten (2, 3). Wat hen betreft is het afgelopen met de kracht van natuurlijke voeding en supplementen. Schrijnend…

Blaaskanker Enkele jaren geleden is er bij Tjeerd Visser een agressieve vorm van blaaskanker geconstateerd (4). Het enige dat reguliere artsen voor hem konden doen was het verwijderen van de blaas, maar daar ging Tjeerd niet mee akkoord. Hij besloot zich te informeren over voeding en gezondheid. Hij wendde zich tot de orthomoleculaire geneeskunde en zette de kracht van vitamines en immuunversterkers in. Hij is nu helemaal schoon. De weg die hij heeft afgelegd kostte maximaal € 5000,-. Een fractie van de weg die de reguliere behandeling had gekost. Toch weigeren zorgverzekeraars zijn kosten te vergoeden.

Aanvullend bijverzekeren? Geen enkele zorgverzekering biedt in de basis alternatieve zorg. Dat zal je altijd aanvullend bij moeten verzekeren. Bijverzekeren voor alternatieve zorg loont nog wel de moeite, maar bijverzekeren voor tandheelkunde is absoluut een sigaar uit eigen doos als je het omrekent (5).

Oppotten Hoewel de 5 grootste verzekeraars een overschot hebben van 2,4 miljard euro (6), teren ze de laatste jaren wel in. De grootste boosdoener is dat nieuwe effectieve behandelingen niet te betalen zijn. Pas is er een patent van een medicijn verlopen en opeens kon het medicijn 80% goedkoper (7), waardoor er jaarlijks 184 miljoen euro wordt bespaard. Farmaceuten zijn grotendeels verantwoordelijk voor het duurder worden van de zorg.

Symptoombestrijding Ons zorgstelsel is zo in elkaar gezet dat het voornamelijk leunt op symptoombestrijding en zich niet richt op de onderliggende oorzaken (8). Hoewel dat een ideaal businessmodel is voor de farmaceutische industrie, wordt de zorg voor ons onbetaalbaar. Volgens vele experts doen medicijnen vaak weinig tot niets, behalve de zakken vullen van farmaceuten (9, 10, 11). De huidige zorg is goed in het aanpakken van acute problemen, maar met chronische ziekten weet het systeem zich geen raad. De alternatieve geneeskunde kan vaak wel verlichting bieden, maar wordt meestal niet vergoed. Bizar is dat alternatieve behandelingen vaak nauwelijks bijwerkingen kennen, terwijl reguliere medicijnen vaak nog meer medicatie vragen om bijwerkingen tegen te gaan.

Preventie Bij het bestuderen van de pakketten bleek dat preventie op een zeer laag pitje staat. Enkele verzekeraars zwemmen tegen de stroom in en zijn erg gul: men kan eenmalig € 25,- inschrijfgeld voor de sportschool declareren. Een lachertje. Zo krijgen we Nederland niet gezond. In het basispakket wordt vanaf volgend jaar wel leefstijlbegeleiding (GLI) vergoed (12), maar pas als er sprake is van ernstig overgewicht. Veel te laat, maar wel een stap in de goede richting.

Margarine Mensen die willen afvallen kunnen vaak vanuit de aanvullende verzekering begeleiding krijgen, maar dan wel van een reguliere diëtist of BGN-gewichtsconsulent (13). Ik heb al meermaals mail gehad van studenten van dit soort opleidingen die zich beklagen over de inhoud van de lesstof. Studenten kunnen vragen alleen goed beantwoorden als zij in het examen verklaren roomboter de rug toe te keren en margarine te omarmen. Aan dit soort standpunten twijfelen moderne wetenschappers steeds vaker (14, 15). De opleidingen zijn daardoor zeer twijfelachtig.

Structureel probleem De zorgkosten stijgen elk jaar weer. Patiënten en behandelaren doen niet moeilijk over hoge rekeningen wanneer zorgverzekeraars de torenhoge declaraties vergoeden. Vaak weet de patiënt niet eens wat er gedeclareerd wordt. Opmerkelijk is dat verpleegkundigen klagen dat ze worden onderbetaald (16), terwijl een chirurg kan rekenen op een jaarsalaris van meer dan een paar ton (17, 18). De grootste kostenpost zijn de medicinale middelen van Big Pharma die erop gericht zijn symptomen te behandelen en niet de oorzaak.

Eigen risico Om mensen te ontmoedigen gebruik te maken van zorg, is er een eigen risico bedacht. In eerste instantie lijkt het erop dat er veel geld wordt bespaard op deze manier. De andere kant is dat veel mensen te lang doorlopen met klachten of een adequate behandeling afslaan, in een poging om niet met het eigen risico geconfronteerd te worden. Doorlopen met klachten kan de rekening op termijn vele malen meer op laten lopen, met meer kosten voor de gemeenschap als gevolg.

De overheid De overheid zou moeten aansturen op preventie en gezond leven. Helaas gebeurt het tegenovergestelde: sportscholen, groenten en fruit worden vanaf volgend jaar duurder. In het onderwijs is geen ruimte voor lessen over voeding en gezondheid: een ideale cocktail om een land vol met gezondheidsanalfabeten te creëren. Zelfs artsen tasten meestal in het duister als het om voedingsadvies gaat: zij krijgen gedurende hun opleiding slechts enkele uren les over voeding en gezondheid. Nederland komt dan ook niet voor in de top 10 van meest gezonde landen ter wereld (19). Artsen zouden beloond moeten worden aan de hand van de hoeveelheid patiënten die ze van de medicijnen afkrijgen, in plaats van eraan.

Belonen of straffen? In het huidige zorgsysteem worden mensen die gezond leven niet beloond, zij moeten namelijk meebetalen aan zorg die wordt geleverd aan mensen die ongezond leven. Mensen die roken, drinken, niet sporten, vaste klant zijn bij de snackbar en in de supermarkt kiezen voor bewerkte voeding en snoep. Dat terwijl bekend is dat slechte voeding het risico op ziektes zoals kanker sterk kan verhogen (20). Eigenlijk zouden mensen die gezond leven een beloning moeten krijgen door middel van een gezondheidskorting op de maandelijkse premie. Mensen die kunnen aantonen dat ze lid zijn van een sportvereniging kunnen dan een korting krijgen. Of nog beter: de sportschool wordt voor hen gesubsidieerd of betaald. Hoe gezonder mensen leven, hoe meer korting op de premie. Wanneer iemand niet rookt, veel groente eet of elke dag wandelt, wordt er meer korting verstrekt.

Stijgingen houden niet op De zorgpremie stijgt elk jaar (21). Het is een poging om een ziek systeem te reanimeren. Op de lange termijn zullen er enkele fundamentele veranderingen moeten plaatsvinden om de zorg betaalbaar te houden en de kwaliteit te kunnen garanderen. De overheid en zorgverzekeraars zouden hier een leidende rol in moeten spelen in plaats van toekijken hoe ‘de marktwerking’ onze zorg onbetaalbaar maakt…

Bron : www.ahealthylife.nl

Christelijke Mutualiteit: “Schaf hospitalisatie

verzekeringen af”

Ereloonsupplementen blijven stijgen, prijsverschillen per ingreep pieken

05-12-18, 06.00u

1 CM-voorzitter Luc Van Gorp. © Photo News

Een bevalling? Naargelang het ziekenhuis waarin je ligt of de kamer waarvoor je kiest, kan dat makkelijk twintig keer duurder zijn. Dat berekende de CM in haar jaarlijkse Barometer. Voor het ziekenfonds is de maat vol. “Schaf die supplementen af, zodat we ook geen hospitalisatieverzekeringen meer nodig hebben.”

Elk jaar maakt de Christelijke Mutualiteit in haar ‘Barometer’ een analyse van de tarieven in de Belgische ziekenhuizen. Nieuw deze keer is dat ze de vergelijking heeft gemaakt voor twaalf bekende ingrepen, zoals een appendixoperatie, bevalling of het plaatsen van een pacemaker.

Share

‘Het is alsof je exact twee dezelfde broden koopt, maar bij de ene bakker betaal je er tien keer zoveel voor’

Luc Van Gorp, CM-topman

Naargelang het ziekenhuis waar je die ingreep ondergaat, maar ook volgens de kamer waar je ligt, kan de factuur bij elke ingreep nogal verschillen, zo leren de CM-cijfers. Wie bevalt in UMC Sint-Pieters in Brussel en kiest voor een tweepersoonskamer, betaalt 21 keer minder dan diegene die met baby in een eenpersoonskamer in Cliniques Universitaires Saint-Luc verblijft.

Een cataractoperatie? De duurste optie is 8 keer prijziger dan de goedkoopste. Bij een spataderoperatie is dat verschil zelfs maal 93: de factuur kan variëren van 16 euro tot 1.475 euro. “Het is alsof je exact twee dezelfde broden koopt, maar bij de ene bakker betaal je er tien keer zoveel voor”, zegt CM-topman Luc Van Gorp. “Geen mens natuurlijk die naar de dure bakker zou gaan, maar in de gezondheidszorg krijg je dat blijkbaar wel verkocht.”

Share

‘Twee miljoen Belgen hebben nog steeds geen hospitalisatieverzekering. Zo stevenen we af op een gezondheidszorg met twee snelheden’

Luc Van Gorp, CM-topman

De grote prijsverschillen hebben te maken met de ereloonsupplementen die artsen kunnen aanrekenen voor eenpersoonskamers. Voor 2017 zijn die voor een klassieke opname in een eenpersoonskamer opnieuw met 3,5 procent gestegen, berekende CM. Op die manier wordt het prijsverschil tussen een eenpersoons- en een tweepersoonskamer steeds groter. Iets wat de patiënt niet per se hoeft te voelen, tenminste als die een goed dekkende hospitalisatieverzekering heeft. “Maar ook daar zit een probleem”, benadrukt Van Gorp. “Niet alle hospitalisatieverzekeringen betalen zomaar alle ereloonsupplementen terug. Integendeel zelfs. De meeste hanteren toch een bepaald plafond, waardoor je als patiënt toch voor verrassingen kan komen te staan.

Bovendien: twee miljoen Belgen hebben nog steeds geen hospitalisatieverzekering. Op deze manier stevenen we af op een gezondheidszorg met twee snelheden.”

Televisie of koelkast

Om die reden pleit CM nogmaals voor een algemeen verbod op ereloonsupplementen. “Eenpersoonskamers moeten de norm worden”, benadrukt Van Gorp. “Dus zien wij niet in waarom mensen daar extra voor zouden moeten betalen. Als die supplementen verdwijnen, heb je die hospitalisatieverzekeringen eigenlijk niet meer nodig. Het geld dat op die manier vrijkomt, zouden we kunnen overhevelen naar de wettelijke ziekteverzekering om tot een correcte en transparante financiering van zowel ziekenhuizen als artsen te komen.”

Bij sectororganisatie Assuralia zien ze een van hun belangrijkste producten nog niet meteen verdwijnen. “Zo’n twintig procent van de kosten in de gezondheidszorg komt nog steeds bij de gezinnen terecht. Een hospitalisatieverzekering is dé manier om dat onder controle te houden”, zegt woordvoerder Wauthier Robyns.

Al zijn die ereloonsupplementen niet het enige wat de prijs van pakweg een knie- of heupprothese de hoogte injaagt. Ook de kamersupplementen nemen jaar na jaar toe. Normaal mogen die ook enkel bij eenpersoonskamers gerekend worden, maar creatieve ziekenhuizen omzeilen dat. “Dan noemen ze dat ‘comfortsupplementen’ of ‘accomodatieforfaits’”, legt Van Gorp uit. “Terwijl je als patiënt natuurlijk niet zomaar kan kiezen voor zogenaamde extra’s als tv, wifi of een koelkast.” Op de materniteit kan zo’n kamersupplement zelfs oplopen tot 259 euro per dag. Ook dit supplement is niet altijd volledig gedekt door een hospitalisatieverzekering.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) was niet beschikbaar voor commentaar wegens de regeringscrisis.

Dossier Dokterslonen

'De Morgen' is erin geslaagd om voor het eerst inzicht te krijgen in de lonen van ziekenhuisartsen.

Lees alle artikels

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page