Justitie dekt corruptie toe : Francine De Tandt, Dexia en Fortis / AGEAS (= AG Insurance
Teken en deel, zodat de verzekeringscorruptie eindelijk onderzocht kan worden :
Lippens en co. gaan vrijuit in Fortis-zaak
Lars Bové,
Redacteur Politiek & Economie
20 december 2018 01:00
Voor zeven toplui van het vroegere Fortis, onder wie Maurice Lippens en Jean-Paul Votron, zal het parket de buitenvervolgingstelling én de verjaring van feiten vorderen. ©BELGA
Maurice Lippens, Jean-Paul Votron en vijf andere ex-toplui van de ontmantelde financiële groep Fortis worden niet langer vervolgd. Dat bevestigt het parket van Brussel aan De Tijd.
Vijf jaar geleden besloot het parket van Brussel wel nog dat Lippens en co. voor de strafrechter moesten belanden, met zware aantijgingen van valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op de wet over het toezicht op de financiële sector. Nu, meer dan tien jaar na de val van Fortis, besluit het parket dat er toch niet voldoende bezwaren zijn om hen te vervolgen.
Al meteen nadat de wereldwijde kredietcrisis Fortis in oktober 2008 ten val had gebracht, begon het parket zijn onderzoek naar mogelijke misdrijven. Dat ging niet over de laatste maanden die voorafgingen aan de ontmanteling van Fortis. Het focuste op de periode van september 2007 tot april 2008.
Slachtoffers in andere grote financiële dossiers hebben nooit een effectieve vergoeding gekregen. Voor Fortis is wel een schikking getroffen.
Ine van Wymersch
woordvoerster Brussels parket
Het parket was vooral geïnteresseerd in vermeende valsheden in de jaarrekening van Fortis over het jaar 2007 en in een prospectus die Fortis in september 2007 had opgesteld naar aanleiding van een kapitaalsverhoging voor de gedeeltelijke overname van ABN AMRO. Het onderzocht of Fortis de beleggers had opgelicht.
In februari 2013 besloot het Brussels parket ex-Fortis-voorzitter Maurice Lippens, ex-CEO Jean-Paul Votron, zijn opvolger Herman Verwilst en nog vier andere toplui te vervolgen. Bij hen ook Filip Dierckx, die nu de nummer twee is bij BNP Paribas-Fortis.
Maar nu, bijna zes jaar later, verandert het Brusselse parket het geweer van schouder. Het ziet niet langer voldoende reden om Lippens en co. te vervolgen voor valsheid in de jaarrekeningen en het gebruik van valse stukken.
En als die tenlastelegging wegvalt, meent het parket, dan zijn de andere feiten verjaard of verjaren ze binnenkort. Want na meer dan tien jaar onderzoek en procederen kon de Brusselse raadkamer nog altijd geen uitspraak doen over welke verdachten al dan niet voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.
Lang uitgesteld
De procedure is lange tijd uitgesteld om bijkomende onderzoek te voeren dat verschillende partijen hadden gevraagd. Dat extra onderzoek was klaar in de zomer van 2016. Maar toen besloot het Brussels parket te wachten op onderhandelingen die liepen in Nederland, waar Ageas als rechtsopvolger van Fortis met gedupeerde beleggers een schikking zou treffen.
Nu die schikking er is, trekt het parket de stekker uit de zaak. ‘In september hebben we bevestiging gekregen dat een schikking is getroffen én aanvaard door het Hof van Amsterdam’, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.
‘Die schikking houdt een vergoeding in voor de slachtoffers voor een bedrag van 1,3 miljard euro. Het parket is het Fortis-dossier actief blijven opvolgen, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen tot de totstandkoming van die schikking. Terwijl slachtoffers in andere grote financiële dossiers na jarenlang procederen nooit een effectieve vergoeding hebben gekregen.’ Het is nu afwachten wat de raadkamer beslist.
Bron : https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-algemeen/Lippens-en-co-gaan-vrijuit-in-Fortis-zaak/10080775?utm_campaign=MORNING_COMMENT&utm_medium=email&utm_source=SIM
Met een sisser
Stefaan Michielsen20 december 201801:08
Dat de voormalige toplui van Fortis zich niet voor de strafrechter moeten verantwoorden, laat een wrang gevoel na.
Tien jaar na de ondergang van Fortis stelt het parket van Brussel voor de strafzaak tegen voormalige toplui van de financiële groep te laten vallen. Enerzijds meent het parket onvoldoende elementen in handen te hebben om de beschuldiging van vervalsing van de jaarrekening hard te kunnen maken, anderzijds zijn andere mogelijke strafrechtelijke inbreuken verjaard of ze verjaren weldra.
Het Brusselse parket maakt er geen drama van dat het deze zaak niet tot een goed einde heeft kunnen brengen. Het schermt met de schikking die Fortis - intussen omgedoopt tot Ageas - eerder dit jaar in Nederland heeft bereikt, waardoor de gedupeerde aandeelhouders toch enige financiële compensatie krijgen. Ageas heeft daar 1,3 miljard euro voor opzijgezet.
Maar bevredigend is die afloop absoluut niet. Het omvallen van Fortis in 2008 was een groot drama. De aandeelhouders zagen de waarde van hun belegging in rook opgaan, het bracht de stabiliteit van het financieel systeem in ons land aan het wankelen, kostte de overheid miljarden euro’s, leidde tot een ruzie tussen rechters en veroorzaakte de val van de regering-Leterme. En niemand wordt verantwoordelijk gesteld voor dat debacle?
Het is mogelijk dat de ondergang van de grootste financiëledienstengroep van de Benelux alleen maar te wijten was aan een ongelukkige samenloop van omstandigheden en dat de toenmalige toplui van Fortis geen aanwijsbare strafrechtelijke inbreuken hebben gepleegd.
Volgens het strafwetboek in ons land is roekeloos bankieren geen misdrijf.
Bankiers die de balansen van hun instellingen volstouwen met toxische producten, zich in een onverantwoord overnameavontuur storten, hun bank opblazen en een enorme maatschappelijke schade veroorzaken, kan weinig of niets ten laste worden gelegd. Roekeloos bankieren is volgens het Belgische strafwetboek geen misdrijf. Maar doordat het parket de handdoek in de ring gooit, wordt dat debat - als de raadkamer daarin meegaat - niet eens gevoerd in de rechtbank en wordt het niet aan het oordeel van de strafrechter voorgelegd. En dat is bitter.
Het Belgische gerecht gaat hierbij niet vrijuit. Het is er niet in geslaagd het strafrechtelijk onderzoek in een redelijke termijn af te ronden. Dat de zaak zolang aansleept tot de verjaring speelt, heeft te maken met de procedureslag die de advocaten van de verdachten hebben gevoerd. Ze vroegen een groot aantal bijkomende onderzoeksdaden. Maar een andere oorzaak is evenzeer het gestuntel van het gerecht. Het slaagt er niet in om in grote financiële onderzoeken de klus te klaren. Zelfs niet in tien jaar. Dat is een oud zeer waarvoor maar geen oplossing wordt gevonden.
De voormalige Fortis-toplui moeten zich dus niet komen verantwoorden voor de rechtbank. Twee van hen, voormalig CEO Jean-Paul Votron en financieel directeur Gilbert Mittler, hebben wel een administratieve boete gekregen van de financiële waakhond FSMA voor te late of onjuiste communicatie in 2007 en 2008. Een boete van 200.000 euro. Een fractie van het salaris dat ze verdienden bij Fortis en de vergoeding die ze er opstreken toen ze moesten opstappen.
Dat is het dan? Dat de hele zaak met deze sisser afloopt, laat een wrang gevoel. Een gevoel dat geen rechtvaardigheid is geschied. Het zal zeker ook voedsel geven aan de speculatie dat krachten aan het werk zijn geweest die het beter vonden dat het Fortis-dossier stilletjes begraven werd. En het staat niet vast dat het niet zo is.
Bron : https://www.tijd.be/opinie/commentaar/met-een-sisser/10080774.html
Gerecht begraaft Fortis-dossier na ruim tien jaar
Lars Bové,
Redacteur Politiek & Economie
20 december 201801:01
Fortis spaarde in 2007 kosten noch moeite om de peperdure en later faliekante overname van ABN AMRO erdoor te krijgen. De verplaatsing per helicopter van de toplui, met links maurice Lippens en Herman Verwilst, werd na de val in 2008 een van de iconische beelden van de overmoed van de groep. ©AFP
Het Brusselse gerecht heeft tien jaar lang uitgespit of de voormalige Fortis-top misdrijven heeft gepleegd. Nu kondigt het parket aan dat het de zaak wil begraven. Hoe is het zover gekomen?
‘Verjaring dreigt voor grote Fortis-strafzaak’, kopte De Tijd ruim twee jaar geleden, in augustus 2016. Bij het parket van Brussel was toen al weinig animo om verder werk te maken van het strafdossier tegen de voormalige Fortis-toplui. Want de verjaring trad eind 2018 al - nu dus - in, beseften de openbaar aanklagers. Terwijl ze eerst nog naar de raadkamer moesten trekken om de Fortis-toplui te laten doorverwijzen naar de strafrechter. En zonder twijfel zouden de verdachten elke strohalm aangrijpen om de procedure nog langer te rekken en een proces ten gronde uit te stellen. Maar de zaak in 2016 begraven was geen optie zolang de Fortis-beleggers geen zekerheid hadden over hun vergoeding.
Nadat Fortis in de herfst van 2008 ten val kwam door de wereldwijde kredietcrisis en het Franse BNP Paribas begin oktober grote delen van de financiële groep overnam, opende het Brussels parket meteen een opsporingsonderzoek naar het debacle. Het gerecht beloofde te onderzoeken of de gedupeerde beleggers waren opgelicht. De speurders richtten vooral hun pijlen op mogelijke valsheden in de laatste jaarrekening van Fortis (over 2007) en in een prospectus die de groep had uitgebracht in september 2007 voor een kapitaalverhoging voor de gedeeltelijke overname van ABN AMRO.
Advertentie
Vijf jaar geleden al waarschuwde de openbaar aanklager die het Fortis-dossier behandelde dat de zaak dreigde te verjaren. Dat werd hem destijds niet in dank afgenomen.
Al snel liep het onderzoek niet zoals het Brussels parket had verhoopt. De toenmalige chef van de financiële sectie van het parket, Paul Dhaeyer, die het dossier naar zich toe had getrokken, moest het al meteen weer uit handen geven, omdat een consumentenvereniging, Dolor, een klacht ‘met burgerlijkepartijstelling’ had ingediend. Daardoor moest het onderzoek in handen van een onderzoeksrechter komen.
Politie en gerecht beloofden destijds ‘kosten noch middelen te sparen’ om te onderzoeken of de toplui van Fortis misdrijven hadden gepleegd. Zowel de federale gerechtelijke politie van Brussel als de centrale directie Financiële Criminaliteit van de federale politie ging gespecialiseerde speurders op het onderzoek zetten.
De speurders waren nog maar enkele weken aan de slag of het parket nam ook de vereniging Dolor, die de strafklacht had ingediend, in het vizier, omdat die Fortis-beleggers met valse voorwendselen zou ronselen. En het ‘verpletterende bewijsmateriaal’ waarmee de vereniging was komen aandraven, zou weinig voorstellen. Dat onderzoek werd al meteen toegevoegd aan het Fortis-dossier.
Treinramp
De Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm liet de volgende jaren huiszoekingen uitvoeren, onder andere in de kantoren van BNP Paribas-Fortis en bij verantwoordelijken van de bank thuis in mei 2010. Maar begin 2010 had onderzoeksrechter Burm nog andere katten te geselen. Naast het Fortis-dossier en andere lopende onderzoeken werd hij ook nog eens belast met het onderzoek naar de treinramp in Buizingen. Daarbij vielen in februari 2010 19 doden en 171 gewonden. Ook dat onderzoek sleepte jaren aan en belandde pas dit jaar voor de rechter, met het risico op verjaring.
Met het Fortis-dossier kon de onderzoeksrechter sneller landen. Hij had zich niet verloren in de gebeurtenissen tussen mei en september 2008 die de val van Fortis voorafgingen. De speurders behielden hun oorspronkelijk focus op de kapitaalverhoging van september 2007 en hoe de Fortis-top de impact van de ‘subprimecrisis’ op de cijfers van de groep had ingeschat. Op 25 januari 2013 kreeg het parket het dossier terug in handen.
Nog geen maand later, op 18 februari 2013, was openbaar aanklager Olivier Coene klaar met zijn eindvordering. Tot grote ergernis van de advocaten van de gedupeerde beleggers vroeg de openbaar aanklager de buitenvervolgingstelling van Ageas, de juridische opvolger van Fortis, Fortis Bank én BNP Paribas, die als ‘deep pockets’ de meeste kans op een schadevergoeding boden.
Hij vervolgde wel ex-Fortis-voorzitter Maurice Lippens, ex-CEO Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, ex-financieel directeur Gilbert Mittler, diens voormalige rechterhand Lars Machenil, Filip Dierckx (die verantwoordelijk was voor de zakenbanktak van Fortis) en voormalig adjunct-directeur risicobeheer Reginald De Gols. Ook de consumentenvereniging Dolor en haar voorman Hendrik Boonen werden mee vervolgd. De openbaar aanklager zag voldoende reden hen te vervolgen voor valsheden in de jaarrekening, oplichting en inbreuken op de wet die het toezicht op de financiële sector regelt.
Twee processen per jaar
Maar in december 2013 ontstond ophef over een ‘brief’ die openbaar aanklager Coene had verstuurd naar de gedupeerde Fortis-beleggers. Daarin waarschuwde hij dat het moeilijk werd de Fortis-zaak nog binnen de verjaringstermijn van tien jaar af te ronden. Hij somde in de brief zeven procedurele tussenstappen op voor het tot een definitief arrest van het Hof van Cassatie zou komen. Om de verjaring, die de magistraat situeerde rond eind 2018, te vermijden, moest een ritme van twee Fortis-processen per jaar worden gehaald. De advocaten van de beleggers protesteerden. Ook de toenmalige procureur des Konings van Brussel, Bruno Bulthé, was niet opgezet met de brief.
Wat volgde, was nog erger dan de brief voorspelde. De Brusselse raadkamer had de behandeling van de zaak al in september 2013 uitgesteld omdat tal van partijen bijkomend onderzoek hadden gevraagd. Het had een uitgebreide argumentatie gegegeven om dat extra onderzoek niet te voeren. En de onderzoeksrechter was daarin gevolgd. Maar meerdere verdachten gingen daartegen in beroep. In januari 2014 beval de kamer van inbeschuldigingstelling alsnog een pak bijkomende onderzoeksdaden te laten uitvoeren.
Zo belandde de hele procedure op de lange baan. Ondanks de haast die het Brussels parket had gemaakt nadat het gerechtelijk onderzoek was afgerond. Pas tweeënhalf jaar later, in augustus 2016, waren de onderzoeksdaden beëindigd en kreeg het parket het dossier weer in handen. Op dat moment hadden verschillende parketmagistraten het Fortis-dossier van elkaar geërfd. En niemand stond nog te trappelen om het verdronken kalf te reanimeren.
Schikking in zicht
Daarom nam het parket eind 2016 contact op met de advocaten van de verdachten. Daaruit bleek dat in Nederland onderhandelingen waren geopend tussen Ageas, als rechtsopvolger van Fortis, en gedupeerden. Er was een schikking in de maak op basis van de procedure Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade. Als alle gedupeerde beleggers op die manier vergoed konden worden, was er een elegante uitweg voor het Brussels parket om het strafdossier te begraven.
Het parket volgde de onderhandelingen over de schikking van nabij op. In september dit jaar kreeg het de bevestiging dat de schikking, waarbij de gedupeerden voor 1,3 miljard euro werden vergoed (zie inzet), was aanvaard door het Hof van Amsterdam. Eindelijk kon het de draad weer oppikken in het oude strafdossier, op de valreep van de verjaringstermijn van tien jaar.
De woordvoerster van het Brussels parket, Ine Van Wymersch, bevestigt nu aan De Tijd dat het na ‘een nieuwe grondige analyse’ besluit dat er onvoldoende bezwaren zijn om de belangrijkste tenlasteleggingen over valsheid in de jaarrekeningen, en het gebruik daarvan, voor de verdachten te behouden. ‘Na een nieuwe grondige analyse van alle stukken van het strafdossier is het thans niet mogelijk met voldoende zekerheid te kunnen stellen dat alle vereiste constitutieve elementen voor een misdrijf van valsheid in jaarrekeningen kunnen worden aangetoond’, luidt de officiële verklaring. En voor de resterende feiten besluit het parket dat ze verjaard zijn of de verjaring nakend is.
Het is afwachten of de Brusselse raadkamer die visie deelt en de zaak definitief begraven is.
Bron : https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/gerecht-begraaft-fortis-dossier-na-ruim-tien-jaar/10080796.html
Parket ziet geen reden om Dexia te vervolgen
21-11-18, 07.15u
1 Gewezen Dexia-topman Pierre Mariani. © BELGA
De kans is reëel dat het al jaren aanslepende strafonderzoek naar de val van Dexia en zijn gewezen topman Pierre Mariani op niets uitdraait. Het Brusselse parket vraagt de raadkamer alle betrokkenen buiten vervolging te stellen. Dat schrijft De Tijd woensdag.
Het is wel afwachten of de raadkamer daarop ingaat. De Dexia-aandeelhouders die zich burgerlijke partij stelden, kunnen nog in beroep gaan. Het onderzoek draaide vooral rond mogelijke marktmanipulatie.
“Op 31 januari 2014 werd een onderzoeksrechter gevorderd om een onderzoek te voeren lastens onbekenden voor feiten van marktmanipulatie”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Het ging in het bijzonder om inbreuken op inzake het toezicht op de financiële sector. Dit gerechtelijk onderzoek kwam er nadat het parket klachten had ontvangen van twee aandeelhouders van Dexia en initieel een opsporingsonderzoek was gestart eind november 2011.”
Van Wymersch bevestigt dat het parket een eindvordering tot buitenvervolgingstelling heeft opgesteld. “Gelet op de zitting van de raadkamer op 4 december zal het parket geen verdere informatie geven.”
Dexia kapseisde ruim 7 jaar geleden, ondanks forse overheidssteun. De bank kon in eerste instantie rekenen op een kapitaalinjectie van 6 miljard euro; in 2012 was er nog eens 5,5 miljard euro nodig.
De val van Dexia had verstrekkende gevolgen: de Belgische steden en gemeenten bij de Gemeentelijke Holding zagen hun spaarpot in rook opgaan, net als bijna 800.000 landgenoten. Ook tal van particuliere Dexia-aandeelhouders leden verlies.
https://www.demorgen.be/binnenland/parket-ziet-geen-reden-om-dexia-te-vervolgen-b719edd8/
Corruptie
onderzoek naar rechter Francine De Tandt loopt met sisser af
Het corruptieonderzoek tegen rechter Francine De Tandt eindigt na meer dan negen jaar niet in vervolging voor de belangrijkste beschuldigingen van corruptie, schrijft De Tijd zaterdag.
Francine De Tandt © BELGA
De Tandt raakte als voorzitster van de Brusselse handelsrechtbank vooral bekend als de rechter die eind 2008 de zaak over de ontmanteling van Fortis behandelde. Kort daarna, in augustus 2009, kwam ze in opspraak omdat de Brusselse recherche naar de minister van Justitie was gestapt met zware aantijgingen van omkoping tegen haar. De Tandt zou bepaalde advocaten hebben bevoordeeld, luidde het.
Nu is het parket-generaal van Brussel eindelijk klaar met zijn eindvordering. Zowel voor De Tandt als voor de advocaat die haar zou hebben omgekocht, Robert P., vordert het parket-generaal de buitenvervolgingstelling voor de belangrijkste aantijgingen van corruptie, aldus De Tijd. De Tandt wordt alleen nog vervolgd voor lichtere feiten, zoals een verblijf in de villa van een zakenman bij wie ze schulden had en die ook als expert op haar handelsrechtbank werkte.
'Na al die jaren heeft de olifant een muis gebaard', zegt De Tandts advocaat André De Becker in de krant. Volgens De Tijd gaat het om hier om een opmerkelijke ommekeer, want in mei 2014 kondigde het Brusselse parket-generaal aan dat het De Tandt en advocaat Robert P. voor corruptie zou vervolgen. De zaak komt op 10 januari voor de KI.
Begin 2013 werd De Tandt al schuldig bevonden aan schending van het beroepsgeheim en het gebruik van valse stukken.
Bron : https://m.knack.be/nieuws/belgie/corruptieonderzoek-naar-rechter-francine-de-tandt-loopt-met-sisser-af/article-normal-1409937.html
Gerecht begraaft ook corruptiezaak Fortis-rechter
Lars Bové,
Redacteur Politiek & Economie
22 december 201801:01
©BELGA
Het corruptieonderzoek tegen rechter Francine De Tandt loopt na meer dan negen jaar met een sisser af.
Advertentie
De Tandt raakte als voorzitster van de Brusselse handelsrechtbank vooral bekend als de rechter die eind 2008 de zaak over de ontmanteling van Fortis behandelde. Kort daarna, in augustus 2009, kwam De Tandt in opspraak omdat de Brusselse recherche naar de minister van Justitie was gestapt met zware aantijgingen van omkoping tegen haar. De Tandt zou bepaalde advocaten hebben bevoordeeld, luidde het.
Nu is het parket-generaal van Brussel eindelijk klaar met zijn eindvordering. Zowel voor De Tandt als voor de advocaat die haar zou hebben omgekocht, Robert P., vordert het parket-generaal de buitenvervolgingstelling voor de belangrijkste aantijgingen van corruptie.
De Tandt wordt alleen nog vervolgd voor lichtere feiten, zoals een verblijf in de villa van een zakenman bij wie ze schulden had en die ook als expert op haar handelsrechtbank werkte. ‘Na al die jaren heeft de olifant een muis gebaard’, besluit De Tandts advocaat André De Becker.
Opschudding
Eerder deze week was er al opschudding omdat het Brussels parket niet langer de toplui van het vroegere Fortis vervolgt voor de oplichting van de Fortis-beleggers, hoewel het parket in 2013 nog een eindvordering had opgesteld waarin het zeven Fortis-toplui wél vervolgde.
Na al die jaren heeft de olifant een muis gebaard.
André De Becker
Advocaat van ex-rechter Francine De Tandt
Ook in de zaak-De Tandt is er zo’n opmerkelijke ommekeer. Want in mei 2014 kondigde het Brusselse parket-generaal in de pers aan dat het De Tandt en advocaat Robert P. voor corruptie zou vervolgen. Sindsdien is er geen extra onderzoek gevoerd. Toch verandert het parket-generaal ook in deze zaak het geweer van schouder.
Het Brusselse parket-generaal wil voorlopig alleen bevestigen dat de eindvordering klaar is en dat de zaak op donderdag 10 januari voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnt. Die zal oordelen of De Tandt, Robert P. en enkele andere verdachten in de zaak nog voor de strafrechter moeten verschijnen.
Valsheid in geschrifte
In januari 2013 was De Tandt door het Brusselse hof van beroep wel veroordeeld wegens het plegen van valsheid in geschrifte. Ze kreeg zes maanden cel en 550 euro boete. Ze had gelogen over een schuld van een half miljoen euro die ze had bij een zakenman die ook als expert optrad voor haar rechtbank.
Daarnaast oordeelde het hof destijds dat De Tandt in de Fortis-zaak haar beroepsgeheim geschonden had omdat ze het ontwerpvonnis gedeeld had met een collega-rechter. In september 2013 bevestigde het Hof van Cassatie de veroordeling. De Tandt was toen al bijna een jaar met pensioen.
Bron : https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-federaal/Gerecht-begraaft-ook-corruptiezaak-Fortis-rechter/10081583