top of page

Waalse rechtbank wil misbruik in psychiatrisch instituut in doofpot houden, ook overheid was perfect

Misbruik in het Psychiatrisch Instituut van Dave: Hof legt klokkenluider het zwijgen op

Verwante artikels

  • 27/12/2016 - Top 2016 bijdragen # 9 - De banaliteit van het kwaad (bijdrage)

29/11 - De burgerlijke rechtbank van Waals-Brabant heeft dr. Arnaud Misson verplicht om zijn Facebook-pagina te sluiten waarop hij de wantoestanden in het Psychiatrisch Instituut van Dave aanklaagt. Ook moet hij zijn Youtube kanaal sluiten waarop hij een video had geplaatst waarin hij gewelddaden tegen patiënten aan de kaak stelde en de directie van het ziekenhuis ervan beschuldigde de ogen te sluiten.

De rechtbank gelast de Naamse psychiater ook om "zich in de toekomst te onthouden van communicatie (.....) door middel van e-mails, films, documentaires, publicaties in alle soorten openbare media en verklaringen in de pers, en van beschuldigingen in verband met vermeende mishandeling binnen het Centre Neuropsychiatrique Saint-Martin en van het oproepen tot getuigen in deze context, op straffe van een boete van 1.000 euro per dag van publicatie".

Arnaud Misson, 47 en psychiater, wordt op 1 juli 2011 aangenomen in het Centre Neuropsychiatrique Saint-Martin, op de afdelingen Néviau A en B, twee gesloten eenheden voor autistische, gehandicapte en ernstig verstandelijk beperkte patiënten. Hij verlaat het Instituut op 24 december 2013. In deze periode stappen twee zorgverleners op de afdeling gedwongen opname uit het leven. Andere zorgverleners vervolledigen dit sombere beeld.

Het was op 27 december 2016 dat hij in MediQuality het onbehagen aan de kaak stelde waar niemand over kan praten. " Als niemand kan praten, dan kan ik mijn werk niet doen. Want waar er niet over geweld gepraat wordt, waar men niet vrij spreekt, daar wordt ook niet over seks of liefde gepraat. Gehavende zorgverleners vormen gehavende teams. Het team waarvan ik deel uitmaakt. Mijn werktool. Het denkapparaat dat structuur brengt in klinische situaties en dat een werk voortbrengt waarvoor ik strikt verantwoordelijk ben. Deze boodschappen worden niet gehoord intra muros: niet door de medische directie, noch de medische raad, de directie patiëntenzorg, de algemene directie of de Congregatie van de Broeders van Liefde. Ook niet extra muros: door volksgezondheid op federaal of gewestelijk niveau onder deze en de vorige legislatuur, het arbeidsauditoraat, de Liga voor de Rechten van de Mens, het Comité voor Preventie van Foltering in Straatsburg. Als ook op invloedrijke plaatsen niet over geweld, seks of liefde gepraat kan worden, als er niet vrij gesproken kan worden, dan verliest mijn werk al zijn betekenis " , schrijft Dr. Misson.

Na de aanklachten tegen de mishandelingen, waarvan Dr. Misson niet direct getuige was geweest, maar waarvan hij zich tijdens een intern onderzoek bewust was geworden, werd een strafrechtelijke procedure ingeleid. In juni 2018 werd door Correctionele Rechtbank van Namen een strafzaak begonnen tegen een verpleger van het neuropsychiatrisch centrum van Dave wegens mishandeling van patiënten en vernederende behandeling. Vele getuigen werden gehoord. De betrokkene werd beschuldigd van het weigeren van hulp aan een persoon in gevaar.

"We hebben de indruk dat het ziekenhuis niet op de hoogte was van sommige dingen en dat het ze andere zaken niet had kunnen voorkomen", aldus procureur Marc Servais. Anderzijds ging het Openbaar Ministerie in op de klacht tegen een verpleegkundige wegens opzettelijke geweldpleging met als verzwarende omstandigheid dat deze werd gepleegd tegen kwetsbare personen, alsook wegens vernederende behandeling. De Kamer concludeerde ten gunste van de aanklacht tegen deze man. Een datum voor de zitting van de Correctionele Rechtbank van Namen is nog niet bekend.

Begin augustus lanceerde dr. Misson een Facebook-pagina getiteld " Maltraitance au Centre neuropsychiatrique de Saint-Martin de Dave ", waar hij getuigenissen van patiënten of hun families verzamelde. Hij kreeg 160 volgers. Arnaud Misson postte zelf regelmatig berichten waarin hij het misbruik in de psychiatrische wereld in het algemeen en in het ziekenhuis van Dave in het bijzonder aan de kaak stelde.

De Rechtbank van Eerste Aanleg van Waals-Brabant is thans van oordeel dat de beschuldigingen van Arnaud Misson tegen het Psychiatrisch Instituut van Dave onvoldoende zijn onderbouwd. Naar verluidt voert de psychiater "een lastercampagne op basis van onnauwkeurige feiten". Die campagne zou volgens de rechter het imago van het Psychiatrisch Instituut in de publieke opinie schaden. De Rechtbank van Eerste Aanleg volgde dus grotendeels de argumenten van de advocaten van het Instituut, die de "smaad- en lastercampagne " van Arnaud Misson aan de kaak stelden.

Dit lijkt ons in tegenspraak met de nieuwe regels voor de bescherming van klokkenluiders, die de Europese Commissie op 23 april 2018 heeft vastgesteld en die van toepassing zijn in de hele EU: "Klokkenluiders kunnen inbreuken op het EU-recht helpen opsporen, onderzoeken en bestraffen. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het in staat stellen van journalisten en de vrije pers om hun fundamentele rol in onze democratieën te spelen. Daarom moeten klokkenluiders goed worden beschermd tegen intimidatie en/of vergelding. Het zou niet mogen dat burgers die illegale activiteiten aan het licht brengen, daarvoor gestraft worden. Klokkenluiders beschermen zal helpen bij het vrijwaren van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid, en is essentieel om de rechtsstaat en de democratie in Europa te beschermen."

De nieuwe wetgeving creëert veilige kanalen om misstanden te melden, zowel binnen een organisatie als aan publieke autoriteiten. Ze beschermt klokkenluiders tegen ontslag, demotie en andere vormen van vergelding en de nationale autoriteiten ertoe verplichten de burger te informeren en overheidsinstanties opleidingen over omgaan met klokkenluiders aan te bieden.

In het voorstel wordt EU-brede bescherming voorzien voor klokkenluiden over inbreuken met betrekking tot een breed scala van inbreuken op het EU-recht. Alle staten, regionale overheden en gemeenten met meer dan tienduizend inwoners vallen onder de nieuwe wetgeving vallen. Alle vormen van vergelding zijn verboden en moeten worden bestraft. Wanneer klokkenluiders het slachtoffer van represailles worden, wordt de bewijslast omgekeerd, zodat de personen of organisaties moeten aantonen dat hun maatregelen geen represailles tegen de klokkenluider zijn.

Mij lijkt het dat de rechter in deze zijn boekje te buiten is gegaan.

Marc van Impe

VersturenAfdrukken29/11/2018 Auteur: Marc van Impe

Bron: MediQuality

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page