HLN : Patricia vraagt "Mag een dokter écht liegen ?" - rechter negeert vraag
“We blijven hopen op gerechtigheid”
NEGEN JAAR NA FEITEN NOG GEEN EINDVONNIS OVER AAN-GEREDEN KLEUTERJUF
MATHIAS MARIËN
21 september 2018
02u27
DEELVIA FACEBOOK4TWEET
Foto Proot Stefaan Proost met zijn vrouw Patricia Vantorre.
KNOKKE-HEIST Patricia Vantorre (54) en haar echtgenoot Stefan Proost (59) vragen in beroep ‘gerechtigheid’ nadat de vrouw negen jaar geleden zwaargewond raakte bij een verkeersongeval en in een rolstoel belandde. De gerechtsdeskundige verklaarde haar ‘slechts’ zeven procent arbeidsongeschikt, waarna de rechter een schadevergoeding van 124.000 euro toekende. Niet genoeg, vindt het koppel.
Alles begon in 2009 toen Patricia Vantorre, op dat moment een gezonde kleuterjuf vol plannen en dromen, werd gegrepen door een auto. Bij de aanrijding liep ze onder andere een schedelbasisbloeding en een hypofyseletsel op. Later bleek het slachtoffer ook aan andere aandoeningen te lijden, zoals een blijvend hersenletsel en geheugen-, evenwichts- én concentratiestoornissen. Ze kan niks meer zelfstandig doen. Maar daar knelde net het schoentje, want volgens de deskundigen van de verzekeraar is het niet bewezen dat die bijkomende problemen veroorzaakt zijn door het verkeersongeval. Patricia werd dan ook ‘amper’ zeven procent arbeidsongeschikt verklaard én de deskundigen noemden haar een ‘theatrale vrouw’ die zich bepaalde verwondingen inbeeldt.
Zes operaties
Begin 2017 oordeelde de Brugse politierechter dat er onvoldoende elementen zijn die het oorzakelijk verband tussen de verwondingen en het ongeval kunnen bewijzen. Het koppel kreeg een schadevergoeding toegekend van 124.000 euro, een pak minder dan de geraamde schade van 1 miljoen euro. Patricia en Stefaan tekenden dan ook beroep aan tegen het vonnis. “We verwachten gerechtigheid en klaarheid in deze zaak”, zegt Stefan nu. “De laatste twee jaar alleen al onderging Patricia zes verschillende operaties. De ellende blijft dus duren. Zonder morfinepleisters komt ze de dag niet door. We blijven erbij dat ze honderd procent arbeidsongeschikt is en dat de deskundigen niet correct handelden.”
Hulp nodig
In een ideale wereld zou Vantorre willen dat de deskundigen toegeven dat ze fout waren. In de burgerlijke rechtbank zal daar echter niet over geoordeeld worden. “Maar we hopen wel dat de vergoeding wordt herzien”, gaat Stefan Proost verder. “Met de toegekende 124.000 euro konden we net de gemaakte kosten van de voorbije jaren dekken. Maar we hebben nog een toekomst voor ons ook. Patricia kan amper alleen eten of een flesje water openen. Ze heeft 24 op 24 hulp nodig. Het vergt heel wat moeite om dat allemaal gepland te krijgen.” In de rechtszaal probeerde Patricia zelf het woord te nemen na het sluiten van de debatten. “Mag een dokter dan écht liegen? Dat kan toch niet”, zei Patricia. De rechter ging daar echter niet op in en stelde dat er op 15 november een vonnis zal geveld worden. Ondertussen heeft het koppel het steeds moeilijker om optimistisch te blijven. ”Volgend jaar ga ik vervroegd met pensioen om voor Patricia te zorgen. Je zou kunnen stellen dat ik dan fulltime mantelzorger wordt”, getuigt Stefan. “Ik doe dat met heel veel liefde en plezier, maar makkelijk is het niet. Voor het ongeval gingen we vaak op reis en op stap. Dat zit er voortaan allemaal niet meer in. Hopelijk kunnen we op 15 november die zaak eindelijk achter ons laten. Een nieuwe deskundige aanstellen hoeft voor ons niet. Het vertrouwen is helemaal weg.”
Bron : https://www.hln.be/regio/knokke-heist/-we-blijven-hopen-op-gerechtigheid~ad9ac0d0/