Ziektes ontkennen : de specialiteit van KU Leuven, ook pleitbezorger van "CVS is een psychiatri
Ex-studente Anja (33) eist 58.000 euro schade
vergoeding van KU Leuven omdat ze diploma misliep door ziekte
Julie PutseysVandaag om 11:51
Anja Lenaerts zegt dat de KU Leuven haar leven verwoest heeft. Foto: jph
Leuven / Hasselt -
Anja Lenaerts (33) uit Hasselt gaat in hoger beroep tegen de KU Leuven wegens discriminatie op basis van ziekte. Ze heeft een crowdfundingpagina opgericht om zo 7.000 euro in te zamelen om de rechtszaak te financieren.
De KU Leuven ontkende het bestaan van de ziekte
Anja Lenaerts
In 2003 begon Anja aan haar licentiaat psychologie, maar in 2007 kreeg ze de diagnose van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Anja vroeg toen examenfaciliteiten aan omwille van functiebeperking, maar het mocht niet baten.
“De KU Leuven ontkende het bestaan van de ziekte”, zegt ze. “Er volgde een enorm gesukkel, waarbij ik zelf mijn examens moest spreiden over de academiejaren. Toch spartelde ik me erdoor.”
Maar dan sloeg het noodlot weer toe. Toen ze vijf maanden aan haar stage bezig was, moest Anja onder het mes voor endometriose, met een herstelperiode van zes tot acht weken. Ze zag zich genoodzaakt haar stage te onderbreken.
“De supervisoren van mijn stage verzekerden me dat ik toch nog geslaagd was”, zegt Anja. Maar op haar resultatenlijst stond ‘niet afgelegd’ en ze moest haar stage enkele maanden later hervatten. Nadat die was afgelopen, kreeg ze te horen niet geslaagd te zijn, omdat ze haar stageperiode over twee academiejaren had gespreid.
Bovendien werd ze vijf jaar lang geblokkeerd door de KU Leuven, een regeling tegen studenten die te lang over hun studies doen. “Geblokkeerd omdat ik m'n stage heb moeten uitstellen door die operatie. Dat klopt natuurlijk niet.”
Anja heeft de situatie tevergeefs aangeklaagd in de studentenrechtbank, en nadien in de burgerlijke rechtbank. Daar behaalde ze een kleine overwinning: “De rechter oordeelde toen dat de KU Leuven in fout was, omdat ze mijn aanvraag voor een functiebeperking niet had goedgekeurd”, zegt Anja. “Maar de schade daarvan is niet bewezen. En de universiteit heeft nog meer fouten gemaakt.”
Daarom gaat de Hasseltse nu in beroep. Ze eist een schadevergoeding van 58.000 euro, omdat ze nu alleen een Bachelor heeft, terwijl ze anders een Master en ManaMa op zak had gehad. Anja was namelijk ook begonnen aan de ManaMa Management en Beleid van de Gezondheidszorg, maar kon die niet afmaken doordat ze haar master Psychologie niet kreeg. “Het bedrag is eigenlijk te laag, want ik heb ook veel morele schade opgelopen. Ik heb enorm afgezien van die periode. M'n gezondheid is erdoor slechter geworden, mijn familie heeft eronder geleden. Daardoor zit ik vandaag thuis, op de ziekenkas. De KU Leuven heeft m'n leven kapotgemaakt.”
Onjuistheden
De KU Leuven is het niet eens met Anja’s verhaal. “Het bevat tal van onjuistheden”, zegt de universiteit. “Er was geen sprake van discriminatie: integendeel, er is in het verleden veel rekening gehouden met haar persoonlijke situatie. Mevrouw Lenaerts kan nog steeds een stage starten en rekenen op faciliteiten omwille van haar aandoening. Wat niet kan is een diploma uitreiken zonder dat een stage gebeurt én met vrucht wordt beëindigd. Net als voor andere studenten moet zij de nodige credits behalen om haar masterdiploma te krijgen. Als ze terugkomt en ze slaagt voor haar stage, dan zal ze haar diploma behalen. Verschillende beleidsploegen hebben zich ingezet om een oplossing te vinden en toonden zich zeer mild. Zo heeft de KU Leuven nooit de vergoeding opgeëist die de rechtbank Anja eerder heeft opgelegd. Er zijn al een aantal bemiddelingspogingen geweest en we betreuren het dat ze daar nooit op ingegaan is.”
Bron : https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180829_03689700?hkey=&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=lunchnieuwsbrief&adh_i=a959499e67af982afb2e33eb078030f0&imai=c12f0c02-805f-4d35-9b80-a7310ce55275&M_BT=64427399354