top of page

Medische fout ? Expertise bij FMO ? Geen schadevergoeding gekregen ? Dagvaard de eindverantwoordelij

Maggie De Block wil weten waar het fout loopt bij het FMO en beveelt een audit.

Kan het zo mogelijk nog hypocrieter ?

Sinds jaren werkt het FMO samen met Zwarte Lijst artsen en verzekeringsartsen die - nadat ze de slachtoffers traditiegetrouw enkele jaartjes aan het lijntje hielden - systematisch besluiten dat er geen of onvoldoende invaliditeit is vastgesteld om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding wegens medische fout.

Maggie De Block weet perfect wie werkt voor het FMO. Juist om het beoogde doel te bereiken - weinig tot geen schadevergoedingen uitbetalen en een maximaal aantal verzekeringsartsen aan een job helpen - werd er van bij de start bewust gekozen voor verzekeringsartsen. Uiteraard in samenspraak met Assuralia.

Print onderstaand artikel af en voeg het toe aan je dagvaarding. Laat de verantwoordelijke voor het bedrog in je dossier - de Belgische Staat - opdraaien voor de schadevergoeding die jij nooit kreeg.

Meer weten ? Google onze andere artikels over het FMO.

Fonds voor Medische Ongevallen is rot

BRUSSEL 07/08 - Wie ooit een beroep deed op de Federale ombudsdienst “Rechten van de patiënt” ( bemiddeling-patientenrechten@gezondheid.belgie.be) hoeft Kafka niet meer te lezen. Het begon als het proces van een aangekondigde dood: op 31 maart 2010 werd een wet gestemd waarbij besloten werd tot de oprichting van een Fonds voor de Medische Ongevallen. Maar de uitvoeringsbesluiten lieten meer dan 2.5 jaar op zich wachten.

Pas op 1 september 2012 werd het Fonds voor Medische Ongevallen en de Wet betreffende de vergoeding van schade als gevolg van de gezondheidszorg definitief operationeel. Wat vijf jaar geleden de hoop was van honderden patiënten blijkt vijf jaar later een flop. Minister Maggie De Block is het zat: ze beval een audit om uit te zoeken wat er fout loopt.

Zowel arts als patiënt hebben baat bij een goed functionerend FMO. De wet maakte een schaderegeling laagdrempelig, snel en gratis. Binnen de zes maanden moest een zaak afgehandeld zijn. Juridisch én financieel. De enige partij die geen baat had bij een goed functionerend Fonds is Assuralia, de beroepsverenging van verzekeraars.

Het begon met een reeks politieke benoemingen, een specialiteit van het kabinet Onkelinx.

Vervolgens bleek het IT-programma niet werken. Er was te weinig en niet competent personeel.

En tenslotte weigerden de medische experts die schoon brood verdienen aan de verzekeringssector hun kennis en expertise ter beschikking te stellen. Integendeel, zij zetten alles op alles om procedures eindeloos te rekken. Het FMO is na vijf jaar tenonder gegaan aan onwil, incompetentie, fundamentele luidheid, onbekwaamheid en kwade wil.

In de loop van de voorbije vijf jaar heeft het Fonds een gigantische achterstand opgebouwd en de vertraging is nog erger dan bij Justitie en dat wil wat zeggen. Dossiers slepen jarenlang aan, raken verloren, vallen uit elkaar en worden deskundig onbehandelbaar gemaakt.

In 2013 dienden nog 1.102 mensen een dossier in bij het Fonds. Voor het vierde jaar op rij daalt het aantal ingediende dossiers. Dat blijkt uit documenten die De Standaard kon inkijken via de wet openbaarheid van bestuur. In 2017 werden ‘slechts' 507 dossiers ingediend. Doelstellingen om de achterstand weg te werken, worden nooit gehaald. Er zijn nog steeds 43 actieve dossiers uit 2012 en 244 uit 2013. "Uit interne documenten blijkt dat, indien de ziekenfondsen vermoeden dat er iemand verantwoordelijk is voor het ongeval, ze soms toch liever meteen naar de rechtbank stappen. Een van de redenen? ‘De termijnen bij het Fonds zijn langer dan bij de rechtbank.'," aldus De Standaard.

Zowel de Christelijke als Socialistische Mutualiteiten bevestigen in de krant dat ze steeds minder dossiers indienen bij het Fonds als er een vermoeden is van aansprakelijkheid. In die gevallen blijkt het Fonds gewoon tandeloos, want de verzekeraars hoeven zich niet te houden aan de vraag om een vergoeding. Als de verzekeraar dat weigert, geeft het Fonds alleen een schadevergoeding als de schade van het ongeval ‘ernstig' genoeg is. Is de schade niet voldoende ernstig, dan moet je als slachtoffer alsnog naar de rechtbank als je een vergoeding wil. In dat geval riskeer je dus een tweede, lange en uitputtende procedure.

FMO-Directeur dokter Mia Honinckx erkent de situatie: ‘Het klopt dat er verzekeraars zijn die gewoon niet betalen.' Volgens de ziekenfondsen gebeurt dat bij de meeste dossiers.

Wauthier Robyns van de verzekeringskoepel Assuralia zegt in een reactie dat de verzekeraars er geen baat bij hebben de procedure nodeloos te rekken, maar geeft wel aan dat er een ‘grijze zone' bestaat waarin de aansprakelijkheid onduidelijk is. ‘De verzekeraars staan natuurlijk achter hun verzekerde. In dat geval zeggen we: overtuig ons. Dat moet via de rechtbank.'

Bevoegd minister Maggie De Block heeft genoeg van de malaise bij het Fonds: ze beval een audit om het door te lichten. Vorige maand startte een auditor van Delta Consulting gesprekken met medewerkers van het Fonds om ‘de processen binnen het Fonds te analyseren en voorstellen te doen voor verbetering'. De resultaten worden verwacht in september. Eens kijken of Robijns' ‘grijze zone' kan uitgeklaard worden.

07/08/2018 Auteur: Marc van Impe Bron: MediQuality - De Standaard

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page