top of page

Groot aantal langdurig zieken zijn invaliden die nooit vergoed worden door verzekeraars : de cijfers

Aantal langdurig zieken bereikt recordniveau, maar groei is minder groot

29/05/2018 om 06:21

Maggie De Block (Open VLD) wijst op het belang van het re-integratieproject dat ze samen met Kris Peeters (CD&V) heeft opgezet. Foto: BELGA

Ons land telde eind vorig jaar voor het eerst meer dan 400.000 langdurig zieken. Dat leren cijfers die op het beheerscomité van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) werden besproken en waarover De Tijd schrijft.

In december zaten bijna 405.000 mensen langer dan een jaar thuis door ziekte. Dat zijn er 13.700 meer (+3,7 %) dan eind 2016. Sinds het begin van de eeuw is het aantal langdurig zieken in België verdubbeld.

Dat zijn harde cijfers, maar er zijn ook lichtpuntjes. De stijging van 3,7 procent is in verhouding de kleinste in tien jaar. “De stijgende trend van steeds meer zieken wordt omgebogen”, zegt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). De Block wijst op het belang van het re-integratieproject dat ze samen met minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft opgezet om de stijging van het aantal zieken in te dijken.

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180529_03534737

Extra tekort van 204 miljoen in sociale zekerheid dreigt

29-06-18, 19.07u

1 Premier Charles Michel (MR). © BELGA

Er dreigt een gat van 204 miljoen euro in de sociale zekerheid. Dat schrijft De Standaard op basis van voorspellingen van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Daarmee zal de sociale zekerheid dit jaar een stuk dieper in het rood gaan dan enkele maanden geleden bij de begrotingscontrole voorspeld.

Het tekort zou te maken met een vervroegde indexering van de uitkeringen en de hoger dan verwachte uitgaven van de ziekteverzekering en vooral de pensioenen. De uitgaven voor werkloosheid dalen dan weer dankzij de groeiende arbeidsmarkt.

Op langere termijn dreigt een nog veel groter tekort. Volgens de prognoses van de RSZ stevent de sociale zekerheid tegen 2021 af op een tekort van liefst 2,9 miljard euro. Dat zou vooral te maken hebben met de hervorming van hoe de sociale zekerheid wordt gefinancierd. De komende weken start premier Charles Michel (MR) de gesprekken voor de begroting van 2019. Het startsein wordt gegeven door het rapport van het monitoringcomité – een groep topambtenaren – dat zal aanduiden hoe groot de inspanning voor 2019 zal zijn om het afgesproken begrotingsplan aan te houden. Dat rapport wordt de komende weken verwacht.

https://www.demorgen.be/economie/extra-tekort-van-204-miljoen-in-sociale-zekerheid-dreigt-b33c209d/?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_userid=&utm_source=demorgen&utm_content=avond&ctm_ctid=c2ae383d022914b8eb5e89a4e976b5fd

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page