top of page

Meer "verdachte" overlijdens en "medische fouten" bij ouderen in ziekenhuizen -

Toeval ?

Er bereiken ons meer berichten over oudere mensen die "per ongeluk" overlijden in de Belgische ziekenhuizen, ook na een eenvoudige ingreep. Hierbij lijken de "overdosissen morfine" populair te zijn. "We wilden enkel de pijn verlichten", klinkt het dan. Maar is dat wel zo ? Vooral als je vaststelt dat dit in de ene regio meer gebeurt dan in het andere.

Wat is uiteindelijk een oudere persoon in de ogen van de overheid ? Het is iemand die geld kost : een oudere persoon ontvangt een pensioen, heeft vaak meer medische zorgen nodig, in sommige gevallen ook thuishulp. Die persoon is vaak ook niet meer rendabel : zijn of haar huis is afbetaald, er is spaargeld om een nieuwe auto te kopen ipv een lening hiervoor aan te gaan, de banken verdienen veel minder aan een gepensioneerde persoon dan aan een jonge persoon. Rusthuizen kosten handenvol geld.

De vergrijzing is een ernstig probleem in ons land. Er zijn meer "dure" burgers en minder "rendabele" burgers. De regering kan de pensioenen niet meer betalen. Daarom trekken ze de pensioenleeftijd op : als mensen tot 67 jaar moeten werken ipv op 57 jarige leeftijd op pre-pensioen te gaan, betekent dat 10 jaar lang minder pensioenen betalen. Ook voor de verzekeringsmaatschappijen is dit belangrijk : ook zij hebben het kapitaal niet om de extra pensioenen te betalen waar mensen 40 jaar maandelijks voor spaarden of jaarlijks trouw een bijdrage voor stortten.

De meeste mensen hebben geen medische kennis. Wat als jouw (groot)vader of (groot)moeder onverwacht overlijdt in een ziekenhuis ? Wat als jou verteld wordt dat het een "droevige complicatie" betrof bij pijnstilling ? Kan jij inschatten of dit waar is, of als er (bewust ?) een te hoge dosis morfine werd toegediend ?

Bron : https://www.demorgen.be/binnenland/een-op-de-tien-patienten-op-afdeling-intensieve-zorgen-wordt-te-lang-in-leven-gehouden-ba6e5f37/

"Een op de tien patiënten op afdeling intensieve zorgen wordt te lang in leven gehouden"

07-06-18, 05.29u - IB - Bron: Belga

1Een op de tien patiënten op intensieve zorg wordt te lang in leven gehouden. Dat geven zorgverleners aan in een studie van het UZ Gent. "Niet alleen het lijden van de patiënt wordt onnodig verlengd, te vergaande zorg verhoogt ook het risico op extra moeilijke rouw­verwerking bij de naasten en op burn-out bij zorgverleners", klinkt het. © ThinkStock

Een op de tien patiënten op intensieve zorg wordt te lang in leven gehouden. Dat geven zorgverleners aan in een studie van het UZ Gent. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Een grootschalige studie onder leiding van de UGent en het UZ Gent analyseerde 68 afdelingen intensieve zorg in Europa en de Verenigde Staten, waaronder dertien in België. Bij tien procent van de patiënten vonden minstens twee zorgverstrekkers dat de zorg te ver werd doorgedreven.

De helft van hen is ervan overtuigd dat ook de patiënt zelf of de familie dat vindt. "Niet alleen het lijden van de patiënt wordt onnodig verlengd, te vergaande zorg verhoogt ook het risico op extra moeilijke rouw­verwerking bij de naasten en op burn-out bij zorgverleners", zegt Benoit.

Verlamming

"Het gaat om een verlamming van het beslissingsproces", verklaart hij de cijfers. "Het is zeker niet de bedoeling om iemand de kans op herstel te ontnemen. Maar soms moet de arts samen met de patiënt, de familie en het zorgteam vroeger beslissen om niet verder te behandelen en te kijken naar het comfort van de patiënt."

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page