top of page

Parlementaire hoorzittingen op komst over verzekeringsbedrog

SMV ROEPT VERZEKERINGSSLACHTOFFERS OP OM HUN VERHAAL TE DELEN

Parlementaire hoorzittingen op komst over verzekeringsbedrog

Vandaag stemde de Kamer in met de organisatie van parlementaire hoorzittingen over het verzekeringsbedrog in ons land. Centraal staat het systematisch afwijzen van voorschotten na een ongeval of medische fout, waardoor veel ongevalsslachtoffers niet de nodige

middelen krijgen om de nodige behandelingen en derdenhulp te kunnen betalen. Vaak leidt dit tot een verergering van de klachten. 1 op 3 ongevalsslachtoffers moet hierdoor zijn huis verkopen. De meesten krijgen schulden en belanden in armoede. Het voorstel om

parlementaire hoorzittingen te organiseren werd ingediend door Egbert Lachaert die boetes wil invoeren voor gierige verzekeraars. De WAM wetgeving wordt immers noch door verzekeraars, noch door rechtbanken toegepast (voorbeeld hier en hier).

“Verzekeringsmaatschappijen betalen enkel wagen- en kledijschade terug, en dat slechts minimaal. Voorschotten voor lichamelijke letsels zijn zo goed als onbestaande. Na een jaar wordt er in het beste geval 1.000 of 1.500 euro betaald. Uitzonderingen zijn mensen die bvb volledig hulpbehoevend worden, zij krijgen hoogstens zo’n 5.000 euro. Een uur thuishulp kost vaak 25 euro of meer, wie verpleegkundige zorgen nodig heeft betaalt tot 50 euro per uur. In de meeste dossiers wordt er gewoon gewacht tot het expertiseverslag klaar is. Dat duurt jaren.

Dan wordt er 1.000 à 5.000 euro betaald, wat niet eens de medische kosten en derdenhulp dekt. Intussen moeten de slachtoffers alles zelf blijven voorschieten. De realiteit is eenvoudig : zolang een rechtbank een verzekering niet dwingt tot betalen, vergoeden ze gewoon niets.

Wie geen geld heeft om naar de rechtbank te trekken, krijgt nooit een schadevergoeding. Het weigeren van voorschotten kadert in de DDD strategie die verzekeraars toepassen. Alle kosten worden systematisch afgewenteld op de sociale zekerheid, wat het groot aantal ‘chronisch zieken’ en de lange wachtlijsten overal verklaart. Het grootste deel betreft slachtoffers van ongevallen, medische fouten en verzekeringen gewaarborgd inkomen die niet vergoed worden door verzekeringsmaatschappijen,” zegt SMV.

SMV roept verzekeringsslachtoffers op om hun verhaal te delen: “Mensen kunnen hun verhaal mailen naar info@stopmisbruikverzekeringen.be of delen op de Letselschadeblog. Het is de bedoeling om alle getuigenissen te verzamelen en in te dienen bij het parlement”.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page