top of page

Uw verzekeringspremies gaan naar de staatskas en private aandeelhouders, niet naar een potje om uw s

https://www.tijd.be/ondernemen/banken/Gul-Belfius-spekt-staatskas-fors/9985618?freeAccessToken=bc188789-a2d6-4601-bf3e-b11451c73af7

Gul Belfius spekt staatskas fors

23 februari 201814:57

De bank- en verzekeringsgroep keert over 2017 363 miljoen euro uit aan haar aandeelhouder, de Belgische staat.

In aanloop naar haar beursgang later dit jaar, laat Belfius een stevig deel van haar winst naar de federale regering, haar enige aandeelhouder sinds eind 2011, vloeien. In totaal keert de groep 363 miljoen euro uit, waarvan vorig jaar al 75 miljoen als tussentijds dividend op de bankrekening van de regering-Michel terechtkwam. Dit kalenderjaar komt daar dus 288 miljoen bij.

De staat had voor dit kalenderjaar 309 miljoen in de begroting geschreven, meer dan die 288 miljoen dus. Maar mogelijk komt er dit jaar opnieuw een interimdividend over het lopende boekjaar. Bovendien heeft de regering-Michel nog uitzicht op een superdividend dat net vóór de beursgang van Belfius zou uitgekeerd worden.

Lees meer

  • Regering geeft zich maand tijd voor oplossing Arco

De bedoeling is dat dat bedrag naar de Arco-coöperanten vloeit ter compensatie van hun geleden verliezen door de val van Dexia in 2011. Maar daarvoor moet eerst een akkoord gevonden worden. Het is de vraag of en wanneer een Arco-deal kan worden bereikt.

Het uitgekeerde dividend van 363 miljoen euro komt overeen met 60 procent van de nettowinst van Belfius over 2017. Dat hogere uitkeringspercentage is goed nieuws voor de staat, die straks ondanks de verkoop van een stukje Belfius via de geplande beursgang het niveau van de dividendinkomsten kan handhaven.

Wordt die zogenaamde pay-out ratio het 'nieuwe normaal' bij Belfius? Dat laat de top van de bank in het midden. 'Het niveau van de toekomstige dividenden zal bepaald worden met respect voor ons risicoprofiel, onze winstcapaciteit en onze solvabiliteitseisen', zegt voorzitter Jos Clijsters. De solvabiliteit van Belfius (de financiële robuustheid van een bank, red.) bedroeg eind vorig jaar 15,9 procent, een niveau waar de bank-verzekeraar zich comfortabel bij voelt. Ter vergelijking: KBC had eind vorig jaar een solvabiliteit van 16,3 procent.

Arco

Over het Arco-dossier repten de toplui van Belfius met geen woord bij de voorstelling van jaarresultaten. 'Daar zijn ze in de Wetstraat mee bezig', luidt het.

Over de geplande beursgang bleef de Belfius-top heel algemeen. 'De aandeelhouder zal in functie van zijn eigen objectieven en van de financiële markten beslissen over de operatie. Wij bereiden intussen alles voor om het mogelijk te maken', stelt voorzitter Jos Clijsters.

De aanvankeljke periode voor de beursgang lag oorspronkelijk tussen april en juni, maar door de onderhandelingen van de regering over een vergoeding voor de Arco-coöperanten schuift de timing voortaan naar juni op. Als Belfius nog voor de zomer op de beurs wil noteren, moet de regering haar formele 'go' voor de operatie ten laatste begin maart geven.

Belfius is betrokken is ook betrokken bij enkele rechtszaken rond Arco. Onlangs dagvaardden twee actiegroepen van Arco-coöperateurs de bankgroep. Maar Belfius ziet geen reden om daar geld voor opzij te leggen.

In vorm

De gulle uitkeringen van Belfius zijn mogelijk via de sterke resultaten van de bank-verzekeraar. Die boekte vorig jaar 606 miljoen euro winst, 13 procent meer dan het jaar ervoor. 'Het is de zesde keer op rij dat onze nettowinst groeit', onderstreept CEO Marc Raisière. Zonder een afboeking op belastingskredieten - die door de verlaging van de vennootschapsbelasting minder waard zijn - zou dat 711 miljoen euro geweest zijn (+33%).

De inkomsten van Belfius groeiden met 4 procent tot 2,35 miljard euro. Zowel de rente-opbrengsten (+5%) als de commissie-inkomsten (+7%) zitten in de lift. Parallel zijn de kosten onder controle en blijven ze stabiel op 1,37 miljard euro. In die onkosten zitten voor 130 miljoen euro investeringen in digitalisering. Per saldo blijft de cost income ratio (de verhouding tussen de kosten en inkomsten) verder dalen tot 58,1 procent. In 2016 was dat 60,5 procent.

Belfius betaalde vorig jaar 220 miljoen aan sectorgerelateerde taksen, waarvan 200 miljoen op rekening van de banktak en de rest op die van Belfius Insurance.

De tweecijferige groei van de winst is geen doel op zich, zegt Raisière. 'Zo'n groei zou welkom zijn, natuurlijk. Maar daar is het ons niet om te doen. Waar we op focussen is de diversificatie van onze inkomsten, de groei van het aantal klanten en het onder controle houden van onze kosten.'

Raisière klaagde ook nog over de premietaks van 2 procent op individuele levensverzekeringen. 'Dat ontmoedigt investeerders en remt de ontwikkeling van die activiteit', vindt hij.

Eigen vermogen

Het eigen vermogen van de bank-verzekeraar - een waardemeter voor de gezondheid van een bank - bedroeg eind december 9,5 miljard euro. Dat is een half miljard meer dan het jaar ervoor en bijna een verdrievoudiging ten opzichte van eind 2011. De Belgische overheid kocht Belfius toen voor 4 miljard euro. Het eigen vermogen lag nog lager.

Het rendement op dat vermogen klom van 6,4 naar 7 procent. Dat is een verbetering, maar nog ver onder land- en sectorgenoot KBC, die vorig jaar een rendement van 17 procent neerzette.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page