top of page

Anke Santens : "Meldpunt valse expertiseverslagen moet onbetaalbare justitie opnieuw toegankeli

JUSTITIE ONTOEGANKELIJK VOOR ONGEVALSSLACHTOFFERS

MEER DAN 1 JAAR INVALIDITEITSUITKERINGEN AFSTAAN OM VALSHEID EXPERTISEVERSLAGEN TE LATEN VASTSTELLEN

Panoramagetuige Anke Santens diende in 2015 een strafklacht in tegen de gerechtsdeskundigen die valse verslagen opstelden tijdelijks haar gerechtelijke procedure tegen verzekeraar AG Insurance. Het parket van Kortrijk weigerde ondanks een berg bewijzen om de klacht te onderzoeken : er vond zelfs geen enkel verhoor plaats van de betrokken gerechtsdeskundigen. In oktober 2017 moest ze dus noodgedwongen strafklacht met burgerlijke partijstelling indienen. Het kostenplaatje : meer dan een jaar invaliditeitsuitkeringen.

Duurtijd onderzoek : 1 dag

“Op een dag tijd kan het onderzoek naar de valsheid van de expertiseverslagen in mijn dossier rond zijn. Een deel van de gerechtsdeskundigen trok zijn besluitvorming immers in. Zelfs AG Insurance trok haar valse beschuldigingen in. Er werden niet-valide tests uitgevoerd om te kunnen besluiten dat er geen hersentrauma bestond, wel simulatie-aggravatie. Iedere neuropsycholoog kan dat op 5 minuten tijd bevestigen. Wat houdt justitie nog

tegen om de valsheid in mijn dossier vast te stellen ? Zo kan de beroepsrechter mijn dossier op 24 april 2018 eindelijk afsluiten. Is 8 jaar schrijnende armoede en onvruchtbaar achterblijven niet genoeg geweest ?” zegt Anke Santens.

Kostprijs opstarten strafklacht : meer dan een jaar invaliditeitsuitkeringen

“Mijn invaliditeitsuitkering bedraagt zo’n 18.000 euro op jaarbasis. Dit volstaat niet eens om deze strafklacht op te starten. De onderzoeksrechter alleen al vroeg maar liefst 2.500 euro borgsom (normaal is dat 500 euro) – geen betaling, geen onderzoek. En je hebt geen keuze, want de rechters verstoppen zich achter “ik ben geen arts ik weet het niet” en volgen telkens de verzekeringsartsen die als expert aangesteld worden, zoals blijkt uit de vonnissen in de Panorama en andere dossiers,” zegt Anke Santens.

Kostprijs gerechtelijke expertise : equivalent van 4 jaar invaliditeitsuitkeringen

“Dit komt bovenop de kosten van de gewone gerechtelijke expertise : 12.750 euro moest ik betalen aan de eerste gerechtsexpert, dat is het equivalent van 8,5 maand invaliditeitsuitkering. Ik moest 9.000 euro betalen aan de tweede gerechtsexpert, het equivalent van een half jaar invaliditeitsuitkeringen. Terwijl een expert die werkt in opdracht voor justitie voor identiek hetzelfde werk gemiddeld 500 euro ontvangt. Mijn tegenexpertises, advocatenkosten, administratie- en verplaatsingskosten zijn goed voor nog eens minstens 50.000 euro.

Zo wordt justitie onbetaalbaar gemaakt voor ongevalsslachtoffers. Dit is bewust, zodat de mensen de procedure uit geldgebrek stopzetten en verzekeringen dus niets hoeven te betalen aan ongevalsslachtoffers. Niet een ongeval, maar justitie maakt mensen arm en nog zieker door alle zorgen,” zegt Anke Santens.

Meldpunt noodzakelijk

“Al deze kosten konden vermeden zijn, had het parket in 2015 mijn klacht onderzocht. Koen Geens beloofde al in 2015 een onderzoek naar mijn dossier. Waarom blokkeert hij ieder onderzoek ? Mits deze onderzoeken had mijn rechter mijn dossier perfect kunnen afsluiten in 2016. We zijn intussen weeral 2 jaar verder, bijna 8 jaar na mijn ongeval heb ik

nog steeds geen schadevergoeding gekregen, we moeten in mensonwaardige omstandigheden overleven. Er zijn tienduizenden ongevalsslachtoffers die in dezelfde situatie verkeren. Er moet een meldpunt komen voor slachtoffers van valse expertiseverslagen, zodat dossiers snel en correct kunnen afgehandeld worden,” zegt Anke Santens.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page