top of page

Ben jij al langer dan 4 jaar aan het procederen na een ongeval ? Dan heb je recht op 10.000 à 20.000

Hier vind je informatie over (on)redelijke termijn.

Een juridisch kader wordt voorbereid voor de dossiers Callewaert / ING en Santens / AG (lees hier).

Dit juridisch kader wordt vanaf 2018 gratis ter beschikking gesteld van ieder ongevalslachtoffer dat al langer dan 4 jaar aan het procederen is na een ongeval.

Ongevalslachtoffers hebben immers vaak het geld niet om te procederen. Zo kunnen ze hun rechten niet uitoefenen.

Met dit initiatief krijgt ieder ongevalslachtoffer de mogelijkheid om gratis te procederen en zijn of haar schadevergoeding wegens onredelijke termijn op te eisen.

De wet is duidelijk : justitieminister Koen Geens moet er op toezien dat letselschadeprocedures binnen een redelijke termijn afgehandeld worden. Hij doet dit echter niet.

Uit deze overheidsstudie blijkt o.m. dat in 60 % van de gevallen letselschadeprocedures langer dan 3 jaar aanslepen. Het betreft dus geen uitzonderingen, maar een structureel probleem.

Koen Geens blijft doof en blind voor onze vraag naar eerlijke en snelle letselschadeprocedures, die voorschotten en schadevergoedingen binnen de 6 maanden na een ongeval mogelijk moeten maken, zodat mensen de nodige medische verzorging en derdenhulp kunnen betalen en hun inkomstenverliezen vergoed krijgen. Te veel ongevalslachtoffers worden zieker door het gebrek aan behandeling en te veel ongevalslachtoffers komen bij het OCMW of in schuldbemiddeling terecht omdat ze jarenlang moeten wachten op voorschotten of een schadevergoeding na een ongeval. Bovendien wegen de invaliden die niet betaald worden door de verzekeringen op de sociale zekerheid : het grote aantal 'chronisch zieken' is grotendeels te wijten aan slachtoffers van verzekeringsbedrog die invalide worden en niet vergoed worden door de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij.

Via een dagvaarding van de Belgische Staat kunnen ongevalslachtoffers minstens een schadevergoeding voor onredelijke termijn bekomen. Hiermee zullen ze, zij het tijdelijk, toch al een beetje geholpen zijn.

Wie kan deelnemen ?

IEDEREEN die al langer dan 4 jaar aan het procederen is na een arbeids- of verkeersongeval.

Vertraagt deze procedure mijn letselschadeprocedure ?

Neen. Het is een aparte procedure die totaal los staat van je letselschadeprocedure.

Hoe hoog is de schadevergoeding voor onredelijke termijn ?

Dat hangt af van het aantal jaren dat je al aan het procederen bent. Hoe langer je procedure al duurt, hoe hoger je schadevergoeding. Straatsburg kent bedragen tussen de 10.000 en 20.000 euro toe. Hierbovenop komen de gerechtelijke intresten.

Waar wordt er gedagvaard ?

Er wordt gedagvaard voor de bevoegde Brusselse rechtbanken.

Hoe lang duurt zo'n procedure tegen de Belgische Staat ?

Als zij weerhouden wordt in korte debatten, wat wij zullen vragen maar wat wellicht zal afgewezen worden : enkele weken.

Als er geconcludeerd moet worden : 1,5 à 2 jaar.

Mijn letselschadeprocedure is afgerond maar ik heb langer dan 4 jaar moeten procederen. Kan ik toch deelnemen ?

Ja.

Ik ben al heel lang aan het procederen omdat ik met een vals expertiseverslag zit. Kan hier ook een schadevergoeding voor geëist worden ?

Ja. Dit dient dossier per dossier bekeken te worden.

Waar kan ik meer informatie vinden ?

Meer informatie over dit initiatief is te vinden op het SMV forum.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page