top of page

Als al deze overheidsinstellingen zo goed verzekeringsslachtoffers helpen als de FOD Economie sugger

Lees hier de (geminimaliseerde) FEITEN.

Lees hier welke lege dozen de overheid u aanreikt :

Wij hebben uw mail ontvangen en verwijzen naar ons telefoongesprek met betrekking tot de vergoeding van slachtoffers in het kader van een medische expertise bij verzekeringen.

Zowel de Raad Voor Verbruik, als de FOD Economie zijn evenwel niet bevoegd voor de behandeling van dit soort klachten.

Wel kunnen wij u volgende informatie meedelen:

Vooreerst, wanneer iemand een medische expertise moet ondergaan met het oog op het bekomen van een vergoeding, dan is het belangrijk dat men goed op de hoogte is van zijn rechten en mogelijkheden.

Hieronder vindt u een aantal links die hieromtrent goede informatie bieden:

· http://vlaamspatientenplatform.be/uploads/documents/2015_01_19_Medische_expertise.pdf

· http://www.abcverzekering.be/gezondheid-ongevallen/interactieve-gids-vergoeding-lichamelijke-schade-na-een-ongeval?_ga=2.80661919.940473315.1507876698-1281443332.1502089779

· http://www.abcverzekering.be/hoe-verloopt-een-medisch-onderzoek-bij-de-raadsgeneesheer-het-kader-van-een-arbeidsongeval

· http://www.abcverzekering.be/sites/default/files/document_files/nl_de-rol-van-de-raadgevend-geneesheer.pdf

· http://www.abcverzekering.be/sites/default/files/document_files/121116_nl_brochuremedischegegevens.pdf

Bovendien zijn er heel wat instanties bevoegd die hulp kunnen bieden wanneer men problemen ondervindt in het kader van een medische expertise:

· Wanneer de rechten van iemand als patiënt werden geschonden (bv. het recht op kwaliteitsvolle dienstverlening, het recht op vrije keuze van je beroepsbeoefenaar, het recht op informatie, het recht om te weten, het recht om niet te weten, het recht op toestemming of weigering, rechten in verband met inzage in je patiëntendossier… ) Dan kan contact opgenomen worden met de Federale Ombudsdienst Rechten van de Patiënt:

Eurostation blok 2 Victor Hortaplein 40 bus 10 1060 Brussel Tel. 02 524 85 20 – fax 02 524 85 38 e-mail: bemiddeling-patientenrechten@gezondheid.belgie.be

· Wanneer je niet tevreden bent over de beslissing of het optreden van de raadgevend geneesheer van de verzekeringsmaatschappij bij een eenzijdige expertise, dan kan je bij volgende instanties terecht:

o De klachtendienst van de verzekeraar of de Ombudsman van de Verzekeringen (De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, Tel. 02 547 58 71, info@ombudsman.as, www.ombudsman.as.) Bij deze instanties kan je terecht indien je een klacht hebt over het verloop van het onderzoek of over de houding en de werking van de arts.

o Het je een klacht over de beslissing van de arts? De raadgevende geneesheer neemt zelf geen beslissing maar geeft enkel advies aan de verzekeraar. Tegen de beslissing van de verzekeraar kan in beroep gegaan worden via een minnelijke medische expertise of een gerechtelijke expertise.

o Voor klachten over expertise-artsen zoals adviserend geneesheren, arbiter-artsen, bijstandsartsen, en gerechtsdeskundigen kan je ook terecht bij de Orde van geneesheren. De Orde van geneesheren waakt over de eer, de waardigheid, de bescheidenheid en eerlijkheid van het artsenberoep. Als een arts een deontologische fout heeft gemaakt, kan je een klacht neerleggen bij de Orde van geneesheren. Zij kunnen de beslissing van een expertise-arts of een verzekeraar niet ongedaan maken. Ze kunnen de arts wel op professioneel vlak sanctioneren met een vermaning, een schorsing of een schrapping van de lijst van de Orde

o Bij een gerechtelijke medische procedure is het bovendien mogelijk om op basis van grondige argumentatie een gerechtsdeskundige te wraken. Bijvoorbeeld wanneer je van oordeel bent dat de gerechtsdeskundige niet in staat is om grondig te oordelen.

De consument kan ter ondersteuning eveneens steeds beroep doen op zijn tussenpersoon. Ook zijn rechtsbijstandsverzekeraar kan hem helpen, in het kader van een gerechtelijke medische expertise.

Bovendien, afleidend uit ons telefonisch gesprek, heeft u vooral de bedoeling om een structureel probleem aan te pakken. Wij raden u aan om hiervoor contact op te nemen met een vereniging die patiënten en/of consumenten, onder andere in het kader van verzekeringen, vertegenwoordigt.

Bijvoorbeeld: het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP). Deze organisatie houdt zich bezig met deze materie en kan u een antwoord op uw vragen bieden en u gericht doorverwijzen. Bovendien engageren zij zich om knelpunten in het kader van verzekeringen aan te pakken en op de politieke agenda te plaatsen.

Vlaams Patiëntenplatform vzw Groenveldstraat 15 3001 Heverlee Tel. 016 23 05 26 info@vlaamspatientenplatform.be www.vlaamspatientenplatform.be

Ook Test-Aankoop houdt zich hiermee bezig:

https://www.test-aankoop.be/klagen

Hopelijk kan dit u verder helpen.

Met vriendelijke groeten,

Direction générale de la Réglementation économique - Algemene Directie van de Economische Reglementering

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page