14.000 gehandicapten zonder hulp in Vlaanderen alleen al, vaak na ongeval - "familie moet het m
Moeten mensen daarom de helft van hun loon afstaan aan "sociale zekerheid" ?
Sociale Zekerheid anno 2017 :
U BENT ZEKER DAT U AAN UW LOT OVERGELATEN WORDT.
U BENT ZEKER DAT U OP EEN WACHTLIJST TERECHT KOMT.
In 2015 zou er alleen al voor TBI 100 miljoen euro komen. 2017 : 0 euro.
14.000 wachtenden voor persoonsvolgend budget
Ongeveer 14.000 mensen met een handicap wachten op een budget om gespecialiseerde zorg in te kopen. Maar ondanks de extra investeringen van de overheid, moeten ze vaak jaren wachten op zo'n persoonsvolgend budget. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) belooft deze regeerperiode nog een oplossing voor de meest dringende vragen.
Steven Dierckx
di 03 okt 16:00
Wim Casier schreef aan minister Vandeurzen een open briefover de nog altijd lange wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. Casier is pleegvader van Robin, een autistische en zwakbegaafde jongen voor wie hij samen met zijn vrouw bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap een persoonsvolgend budget vroeg. Robin blijkt daar ook recht op te hebben, kreeg Casier te horen, maar pas binnen "twee tot drie jaar".
Velen moeten jaren wachten, terwijl ze echt zorg nodig hebben, schrijft Casier. En hij is scherp voor minister Vandeurzen: "U geeft ons een rugzakje waarmee wij en honderden/duizenden anderen jarenlang mogen rondzeulen. In dat rugzakje zit geen zorg, maar wel dood gewicht. En het zal bij velen tot dramatische toestanden leiden." Volgens Casier nemen de wachtlijsten niet af, ondanks de nieuwe persoonsvolgende financiering in de gehandicaptenzorg.
Stijgende zorgvragen
De wachtlijsten in de gehandicaptenzorg zijn er al jaren, legt minister Vandeurzen uit bij Hautekiet op Radio 1. "Er zijn steeds nieuwe vormen van handicap die erkend worden; door de medische vooruitgang kunnen verkeersslachtoffers ook vaker herstellen, maar hebben ze wel ondersteuning nodig; en door de vergrijzing leven mensen met een beperking zoals alle Vlamingen ook langer. Dus het aantal mensen dat zorg vraagt, blijft toenemen; en ze hebben ook alsmaar langer zorg nodig."
Het budget voor extra opvang in de gehandicaptenzorg is intussen meer dan verdubbeld : van 150 miljoen euro in de vorige regeerperiode tot 330 miljoen euro in deze regeerperiode. Maar "ik blijf zeer bescheiden", zegt Vandeurzen. "Ik besef heel goed dat we nog niet alle zorgvragen kunnen beantwoorden. Er zal nog jaren extra geïnvesteerd moeten worden, maar ik ga ervan uit dat we mensen met een handicap tegen het einde van de legislatuur al meer zorggarantie en meer perspectief kunnen bieden."
Beterschap beloofd
"Zolang het budget niet hoog genoeg is om alle zorgvragen te beantwoorden", erkent minister Vandeurzen, "moet er gekozen worden wie er in aanmerking komt voor een persoonsvolgend budget. En dat is best wel een heel moeilijke en delicate oefening." Maar meer mensen in een acute situatie krijgen nu wel automatisch een budget toegekend, "bijvoorbeeld wanneer iemand zeer agressief is en thuis niet meer kan ondersteund worden, of wanneer de steun van de familie plots helemaal wegvalt ."
Op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget staan een 750 mensen die de hoogste prioriteit hebben en dus zeer dringend zorg nodig hebben. Voor hen belooft Vandeurzen deze regeerperiode nog een oplossing. "We gaan effectief trachten om hen in 2018 en '19 een budget te bezorgen. Het is onze ambitie om dat waar te maken en dat moet ook mogelijk zijn." De minister wijst er nog op dat drie op de vier mensen die op de wachtlijst staan al een beetje ondersteuning krijgen: een kleiner zorgbudget of beperkte begeleiding, dag- of nachtopvang, waartoe ze zonder een lange procedure toegang hebben.
Budget blijft probleem
De gehandicaptenzorg maakt een grote omslag. Vroeger werden mensen met een beperking voor begeleiding of opvang toegewezen aan een dienst of een instelling. Dat is nu veranderd. Afhankelijk van hoeveel zorg ze nodig hebben, krijgen ze een budget toegewezen om zelf hun zorg te organiseren en in te kopen. Zo moeten ze hun zorg ook meer in eigen handen kunnen nemen.
Maar ondanks de extra investeringen zijn de wachtlijsten daarmee niet opgelost. Wachtlijsten voor plaatsen zijn vervangen door wachtlijsten voor budgetten. "Persoonsvolgende financiering op zich leidt tot een betere levenskwaliteit en nog meer positieve effecten, op voorwaarde dat er voldoende geld is", zegt Anja De Clercq, projectleider bij LUCAS, het Leuvense Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy. "En ik denk dat daar het grote probleem ligt: het gaat niet over de persoonsvolgende financiering, maar over de budgetten die worden uitgetrokken."