top of page

UWV (Nederlands RIVIZ) past onderzoek bij chronisch vermoeide mensen aan na TV reportage De Monitor

CVS, TBI, kanker, OSAS, hartproblemen, hypofyseletsel, bijnieruitputting, ... : de lijst van aandoeningen die leidt tot chronische vermoeidheid is lang.

Chronische vermoeidheid is vaak ook "onzichtbaar" : aan de buitenkant van een mens ziet men vaak niet hoe uitgeput hun lichaam daadwerkelijk is.

Tijdens een medische controle, die doorgaans 10 minuten duurt, is het onmogelijk om een correct beeld te krijgen van de impact van een ziekte op het dagelijks leven.

Veel factoren spelen een rol : is er hulp van familie of derden of hulporganisaties ? Is er (geld voor) passende behandeling ? Zijn er andere zorgen die een aandoening bijkomend belasten ? Is er ook sprake van (chronische) pijn, wat ook een energievreter is ?

In Nederland kwam het "besparingsbeleid" van het UWV hard onder vuur te liggen in een uitzending van De Monitor (KRO-NCRV). Systematisch zijn het mensen met "onzichtbare" aandoeningen die arbeidsgeschikt verklaard worden, waardoor ze of verplicht worden om te werken en zieker worden, of in de schulden terecht komen en door de stress zieker worden.

De TV uitzending zorgde blijkbaar voor een aanpassing van de keuringscriteria.

België kent dezelfde heksenjacht op chronisch zieke mensen als Nederland. De tendens in België is niet om mensen daadwerkelijk te gaan helpen, getuige daarvan ellenlange wachtlijsten voor hulp die steeds beloofd wordt maar er nooit komt, maar om de heksenjacht nog wat meer te gaan opdrijven. Nu zullen ook artsen die ziekteverlof voorschrijven, "onderzocht" worden. De Belgische (korte termijn) visie is eenvoudig : wie niet kan renderen, mag creveren. Dat dit armoede belooft voor de volgende generaties van de getroffen gezinnen, daar staan ze in Brussel blijkbaar niet bij stil.

Bekijk hier De Monitor.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page