Discriminatie van invaliden, ook na een ongeval : contacteer Grip vzw
Bron : www.gripvzw.be
'Verontwaardigd, en hoopvol. Want mensen pikken het niet langer.'
2 dec 2016 - Dat is de reactie van mensenrechtenorganisatie GRIP vzw op de cijfers unia, het interfederaal Gelijkekansencentrum. Dat wees op het verontrustend hoge én stijgend aantal klachten over discriminatie op basis van handicap.
Luc Demarez, voorzitter van GRIP: 'Die klachten moeten we heel serieus nemen. Het is onaanvaardbaar dat zoveel personen met een handicap gediscrimineerd worden. Dit duidt op een structureel probleem: de basisrechten van personen met een handicap worden nog steeds op grote schaal geschonden.
Anderzijds zijn wij ook hoopvol. Het is immers duidelijk dat personen met een handicap steeds meer opkomen voor hun rechten. En dat is ongelooflijk belangrijk. Samen zullen we ervoor zorgen dat personen met een handicap in de toekomst kunnen werken, onderwijs volgen en wonen in de maatschappij. Net als ieder andere burger. De aanpassingen om onze inclusie mogelijk te maken zullen bovendien iedereen ten goede komen.'
Beleid te weinig ambitieus
Er zijn veel klachten door een betere bekendheid van de klachtenprocedure en door een weinig ambitieus beleid, concludeert unia. GRIP is het daar mee eens: 'Klopt. De samenleving is op alle fronten nog niet aangepast aan personen met een beperking. Mensen worden constant geconfronteerd met allerhande belemmeringen. De middelen voor ondersteuning blijven grotendeels in handen van gesegregeerde collectieve voorzieningen. Wie een budget wil om zelf assistentie te organiseren in de thuissituatie of buitenshuis blijft zonder perspectief op de wachtlijst. Mensen en gezinnen die inclusie proberen in de praktijk te brengen, worden nog steeds in de steek gelaten door de overheid.
Personen met een handicap belanden door dit alles nog te vaak in een internaat, een wooninstelling, een beschutte werkplaats, een school voor buitengewoon onderwijs, etc.'
Rechten opeisen
Nochtans zegt het VN-Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap dat wij de omgekeerde weg uit moeten. 'Mensen voelen zich geruggensteund door het Verdrag. Zij beseffen dat zij dit niet langer hoeven te pikken. En terecht! Wij hoeven het niet te aanvaarden om in het keurslijf van een dienst of voorziening gedwongen te worden. Wij hoeven niet in een apart circuit voor personen met een handicap te leven. Wij hebben recht op aanpassingen en ondersteuning voor een leven in de gewone samenleving. GRIP roept iedereen op om zijn of haar rechten op te eisen', aldus Demarez.
Handicapbeweging groeit
'Op deze Dag van de Handicap zijn wij vooral hoopvol gestemd. Wij hopen dat de beweging om op te komen voor je rechten sterk blijft groeien. En dat mensen steeds meer van zich laten horen. Door samen met anderen naar buiten te komen en hun stem in te brengen. En door zich er niet bij neer te leggen als ze merken dat ze minder kansen krijgen omwille van hun handicap. Zo zullen we met ons allen het beleid die broodnodige duw in de rug geven. Onze regeringen moeten het VN-Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap nog veel meer als leidraad in de hand nemen.
Anders blijft inclusie een recht voor enkelen. Terwijl wonen, werken, onderwijs volgen in de gewone samenleving mensenrechten zijn van iedereen.'