top of page

Ziekenhuizen mogen voor miljoenen euro's frauderen, verzekeringen mogen voor miljarden euro'

Bron : MediQuality

Maggie's beleidsdaden, waar is de logica? (Bijdrage)

Verwante artikels

  • 20/09 - Maggie De Block reageert op "foute informatie over Sciensano"

  • 16/09 - Directeur KCE vreest voor onafhankelijkheid

  • 15/09 - Zomerakkoord - "Artsen die veel ziektedagen schrijven, moeten zich verantwoorden"

  • 12/09 - Domus Medica vindt forse besparingen bij Farmaka onaanvaardbaar

  • 08/09 - Collectief ontslag bij centrum voor geneesmiddeleninformatie Farmaka

  • 20/07 - Wat op 1 augustus verandert : vergoedingsvoorwaarden voor Coruno en Corvaton

BRUSSEL 20/09 - "Vzw Farmaka zit op de schop, het KCE vreest voor zijn onafhankelijkheid, artsen die te veel ziekteverlof voorschrijven zullen strenger aangepakt worden, een aantal medicaties die voorheen attestvrij waren, komen nu op attest, bij elke verlenging van een werkonbekwaamheid, moet er een briefje voor de ziekenbond komen. Hoe komt Maggie erbij ?" Een bijdrage van huisarts Wouter Van den Abeele.

Informatie over nieuwe medicijnen bereikt ons huisartsen via twee kanalen. Ofwel komen de medische vertegenwoordigers langs, die met gekleurde informatie de meerwaarde van hun producten wensen aan te tonen. Ofwel komt er een onafhankelijke vertegenwoordiger van vzw Farmaka langs, die bij elk bezoek een ander topic, relevant voor de huisartsengeneeskunde, belicht.

De onafhankelijke mensen kiezen ofwel een medisch thema, bv. medicamenteuze aanpak van diabetes, of ze focussen op specifieke medicatie. Het voordeel is dat de info niet beïnvloed is, je krijgt gewoon een update van wat er evidenced based voorhanden is.

Waarom onze minister nu opeens daarin wil snoeien, is voor mij een compleet raadsel. Het zijn juist dergelijke initiatieven die een meerwaarde zijn in onze beroepsuitoefening. Ik kan maar één zinnig argument bedenken en dat is besparen daar waar dit het makkelijkst gaat.

Ook het KCE moet vrezen voor zijn onafhankelijkheid. Nochtans heeft ook dit kenniscentrum al meermaals zijn meerwaarde aangetoond.

Dat Maggie in dit dossier de kant kiest van de farma industrie, is nu wel duidelijk. Farma bedrijven moeten er zijn, ze creëren werkgelegenheid en innovatieve produkten. Maar waar de eerste lijn vooral nood aan heeft, is nu juist datgene wat Maggie wil beknotten. Een jammerlijke evolutie.

Artsen zouden te veel ziekteverlet voorschrijven, dus moet ook hier iets gebeuren. Ziekteverlet voorschrijven is niet zo'n eenvoudige zaak. Is de kwaal ernstig of niet, welk soort werk oefent de patient uit, is er voldoende mantelzorg om de zieke te omringen, is het probleem somatisch, of situeert het zich eerder in de psychische sfeer ?

Daarnaast hebben we het gegeven dat praktijken in populatieleeftijd verschillen. Jonge artsen zullen relatief meer jonge mensen in hun clienteel hebben, oudere collegae zullen dan meer chronische patienten hebben, tenzij je als jonge arts natuurlijk een praktijk overneemt van een oudere collega.

Dus heel wat factoren beïnvloeden het voorschrijven van ziekteverlet.

Hoe gaat men dat dan controleren ? Welke maatstaven zal men hanteren ? Voor een griep 4 dagen, voor een virale bronchitis 3 dagen, voor een angina 2 dagen, voor een longontsteking 3 weken ? En wie gaat dat dan bepalen ? Geneeskunde is geen exacte wetenschap, maar berust op een mix tussen evidenced based kennis en ervaring.

Ook de regelgeving rond attesten gaat onverminderd voort, getuige het voorbeeld met de medicatie ‘coruno'.

De Overheid heeft de mond vol over het verminderen van de administratieve overlast. Maar op de manier zoals ze nu bezig is, gaat ze compleet de verkeerde richting uit. Het getuigt ook van weinig vertrouwen in de huisartsen.

De besparingsdrift kent geen grenzen, terwijl Maggie zeer goed weet dat er elders veel meer te rapen valt.

Het is ook al een tijdje stil rond de grote ziekenhuishervorming welke ze wil doorvoeren. Benieuwd hoe ver we daar gaan springen !!

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page