top of page

Test-Aankoop is zelf VERZEKERINGSMAKELAAR : waarom Test-Aankoop al jaren niets onderneemt tegen verz

Als er 1 consumentenvereniging is waarvan je zou verwachten dat zij zouden opkomen voor de duizenden slachtoffers van verzekeringsbedrog en de MILJARDENFRAUDE die al jaren in ons land gepleegd wordt, is het Test-Aankoop wel.

Maar, niets daarvan.

Test-Aankoop zwijgt om bizarre redenen het verzekeringsbedrog al jaren dood. En dat ondanks het feit dat hun juridische dienst vaak vragen krijgt van abonnees die problemen hebben met hun verzekeraar en regelmatig SMV updates ontvangt, met o.m. de vraag om tot actie over te gaan.

Occasioneel gaan ze wel eens "iets" doen : protesteren tegen een premieverhoging, zoals DKV doorvoerde in 2009, of een rechtszaak voeren omdat de privacy geschonden wordt bij het invullen van medische vragenlijsten.

De essentie van het verzekeringsbedrog wordt echter handig uit de weg gegaan.

Nu blijkt dat Test-Aankoop zelf verzekeringsmakelaar is. Volgens www.mefirst.be - en volgens SMV - zijn "consumentenbelangen verdedigen" en "verzekeringsmakelaar zijn" niet verenigbaar.

Mefirst laat uitschijnen dat Test-Aankoop commissies zou ontvangen van verzekeringsmaatschappijen via hun "Vergelijk en kies" module en dat hun neutraliteit aan de kant geschoven wordt.

Test-Aankoop is erkend als makelaar nr 112441 A.

Test-Aankoop erkend om verzekeringsproducten te vergelijken? Onlangs verscheen een artikel onder de hoofding "Test-aankoop wettelijk erkend om verzekeringsproducten te vergelijken".

Dit artikel laat enkele vragen rijzen. Erkenning om te vergelijken bestaat niet Vooreerst is er geen wettelijke erkenning om verzekeringsproducten te vergelijken. Dat bestaat niet. Wel kan je een erkenning krijgen als makelaar of verzekeringsagent.

Test-Aankoop is erkend als makelaar nr 112441 A. Makelaars zijn tussenpersonen. Meestal bestaat hun vergoeding uit commissielonen die ze krijgen van verzekeraars bij wie ze een deel van hun portefeuille en productie plaatsen. De neutraliteit die Test-Aankoop geniet als consumentenorganisatie wordt dus aan de kant geschoven.

Wat verzekeringen betreft is Test-Aankoop verplicht om wit op zwart aan te tonen dat ze geen commissie ontvangt of relaties heeft met bepaalde preferente maatschappijen. Dat is noodzakelijk om een neutrale rol te kunnen blijven spelen. Dit moet worden bewezen vermits het statuut het omgekeerde doet veronderstellen. Vergelijken en besparen kan je al jaren.

Mefirst.be bestaat ondertussen sinds 2010. Vele honderdduizenden consumenten hebben reeds kunnen genieten van besparingen op hun autoverzekering via de vergelijking op mefirst.be Ook andere vergelijkingssite doen een gelijkaardig aanbod. Op dat vlak is er niets nieuws onder de zon. Mefirst.be werkt hiervoor samen met verschillende maatschappijen. Nadat de vragenlijst is ingevuld ondervraagt mefirst.be onmiddellijk online de verzekeraars. De consument ziet dan de tarieven die vandaag op hem persoonlijk van toepassing zijn. Vermits de tarieven dikwijls wijzigen, is die online benadering essentieel. Wijzigen van maatschappij is wettelijk geregeld.

Test-Aankoop beweert ook dat consumenten sneller van maatschappij kunnen veranderen. Dat is positief....maar de wet is er voor iedereen. Vandaag verplicht de wet de consument om minstens 3 maanden op voorhand de huidige polis op te zeggen (*). En dat kan maar één keer per jaar, namelijk op de jaarlijkse vervaldag. Mefirst.be is al lang voorstander van een wetswijziging. In alle landen in Europa zijn die termijnen veel korter. Frankrijk heeft in 2015 deze termijnen aangepast om de consument meer vrijheid te geven om van verzekeraar te veranderen op het einde van elke maand (**).

Deze oproep heeft nooit de aandacht gekregen van Test-Aankoop, noch van de sector.

De flexibiliteit, die bestaat bij het opzeggen van energiecontracten, kan geheel of gedeeltelijk overgedragen worden naar andere sectoren. Hierbij moet je rekening houden met de eigenheid van elke sector.

Conclusie: Het is dus afwachten wat de makelaar Test-Aankoop nr 112441A precies gaat doen. De rol als onafhankelijke consumentenorganisatie inzake verzekeringen zal moeten bewezen worden met dit statuut.

Voor het vergelijken en besparen op je autoverzekering, moet je niet wachten. Mefirst.be staat klaar om de consument, online met actuele tarieven te helpen.

(*) Deze 3 maanden opzeg is het standaardprincipe. Er zijn een aantal andere situatie-gebonden mogelijkheden. (**) De wet Hamon (2015) geeft de mogelijkheid om je polis op het einde van elke maand op te zeggen na het eerste volledige jaar bij één verzekeraar.

Over mefirst.be Mefirst.be (www.mefirst.be), een website van Webbroker NV, is een Belgisch, gratis en gemakkelijk te gebruiken online tool, beheerd door een team van professionals, dat de consument toelaat om verzekeringen met elkaar te vergelijken via objectieve en actuele criteria en tarieven. Op die manier helpt mefirst.be de consument om de voor hem beste en voordeligste verzekeringsoplossing te kiezen en zo geld te besparen. Surfers krijgen op mefirst.be een vragenlijst aangeboden om hun persoonlijke situatie te schetsen, en de verzekeraars op de site worden op basis van deze gegevens ondervraagd naar hun tarieven. Vervolgens wordt een simulatie van alle producten en tarieven gepresenteerd, en wordt de bezoeker uitgenodigd om een keuze te maken uit de vooropgestelde oplossingen. Ten slotte kan de consument een gepersonaliseerde offerte ontvangen, of een contract met de verzekeraar naar keuze vastleggen. Mefirst.be beschikt over een Twitter account (Twitter), LinkedIn pagina (http://me1.be/in), een Facebookpagina (http://me1.be/fb-nl) en een blog over verzekeringen (www.verzekeringen-blog.be). Een bezoek aan de verzekeringsgids op de website ( http://www.mefirst.be/nl/verzekeringsgids.html ) geeft je toegang tot een heleboel informatie over de producten die worden vergeleken.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page