top of page

1ste stap naar Belgische Bad Faith wetgeving ? Egbert Lachaert beweert wetsvoorstel klaar te hebben

Sinds jaren dringen we aan bij Minister Kris Peeters om een Bad Faith wetgeving in te voeren.

In de VS bestaat die al jaren. Als blijkt dat verzekeringsmaatschappijen onterecht weigerden om schadevergoeding uit te betalen en een ongevalslachtoffer jarenlang lieten wachten op de nodige hulp, behandeling en vergoeding voor inkomstenverliezen, moeten die verzekeringen HET DUBBELE betalen.

Tot op heden weigerde Kris Peeters iedere maatregel. Volgens hem "zijn er voldoende beschermingsmaatregelen die garanderen dat slachtoffers snel en correct vergoed worden voor hun schade".

Wie ooit een ongeval had, weet dat dit larie is.

Open VLD kamerlid Egbert Lachaert zou nu een wetsvoorstel klaar hebben dat boetes tot 15 % voorziet voor verzekeringsmaatschappijen die dossiers onnodig of onterecht laten aanslepen.

Het valt af te wachten of hij dit wetsvoorstel ook daadwerkelijk zal indienen en wat daar concreet in zal staan. Niets belet rechtbanken immers om nu reeds boetes in te voeren. Als een slachtoffer een verhoogde schadevergoeding vraagt omdat er sprake is van bedrog in het dossier, is er niets dat een rechter belet om een verhoogde schadevergoeding toe te kennen.

In de dagelijkse praktijk BESCHERMEN rechtbanken de verzekeringssector. Ze doen dit o.a. door :

1. Zwarte Lijst verzekeringsartsen aan te stellen als gerechtsdeskundige

2. typische verzekeringsargumenten die keer op keer terugkeren in bedrogdossiers voor "waar" te aanvaarden

3. in sommige dossiers ZELF de wet niet toe te passen

4. de indicatieve tabel te gebruiken ipv de (eerlijker maar nog te lage) kapitalisatiemethode

5. de (overigens niet-officiële en VERZEKERINGS) schaal voor invaliditeit te gebruiken als maatstaf ipv de WETTELIJKE (bij arbeidsongevallen zelfs verplichte) officiële Belgische schaal voor invaliditeit (OBSI)

6. corruptie door experts en verzekeringen toe te dekken, in de doofpot te steken

7. weigeren schadevergoeding toe te kennen voor pijn

8. globaal gezien BELACHELIJK LAGE schadevergoedingen toe te kennen (de LAAGSTE in heel Europa !!! zelfs lager dan Polen en Roemenië !!)

De verandering zal dus niet komen van een wetsvoorstel, wel van een mentaliteitswijziging bij rechtbanken.

Zolang het mogelijk is om ex-verzekeringsadvocaten aan te stellen als rechter, zal die mentaliteitsverandering er niet snel komen ... Gewezen verzekeringsadvocaten zetten hun verzekeringspraktijken gewoon verder - maar dan in hun nieuwe job als rechter.

Zodra de wettekst gepubliceerd is, leest u hem hier.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page