KBC minder schadeclaims ? Of gewoon meer schadeclaims onterecht afgewezen ?
Het is een bijzondere vaststelling.
Er zijn meer en meer ongevallen (dus meer schadeclaims), maar bij KBC zijn er ... minder schadeclaims.
Zouden er echt minder schadeclaims zijn bij KBC ? Of wijzen ze gewoon meer schadeclaims af ? We hopen het eerste ...
Bron : http://www.standaard.be/cnt/dmf20170810_03011901
Alle cilinders van KBC draaien op volle toeren
Vandaag om 09:16 door Pascal Dendooven
Tweet
Delen
MailPrint
Johan Thijs: ceo KBC Groep Foto: Photo News
KBC Groep spreekt over het tweede kwartaal over een ‘uitzonderlijk sterk resultaat’. De bankverzekeraar boekte een kwartaalwinst van 855 miljoen. Alle cilinders draaien op volle toeren.
Hoge inkomsten én terugname van vooral Ierse probleemkredieten verklaren de winstgroei bij KBC Groep. De bankverzekeraar vangt dé uitdaging voor traditionele banken, de dalende rentemarge, zeer vlot op. Dat komt omdat het op alle andere fronten meezit: de volumes aan kredieten en deposito’s stijgen, beleggers kopen meer beleggingsproducten wat commissie-inkomen oplevert, in de tak verzekeringen doet vooral het schadebedrijf het goed met hogere inkomsten en minder schadeclaims.
De kredietprovisies vertellen zelfs een zelden gezien verhaal: waar banken in regel een stroppenpot moeten aanleggen voor kredieten die niet terugbetaald worden, verdiende KBC zelfs lichtjes aan de stroppenpot. Dit doordat het meer voorzieningen kon terugnemen dan het moest aanleggen. Met dank aan Ierland waar de index van stijgende huizenprijzen één van de factoren is achter een terugnamen van 87 miljoen euro aan provisies voor slechte kredieten.
Rentemarge onder druk
Ierland belooft voor het hele jaar een positieve invloed te hebben. KBC verwacht nu dat het op jaarbasis voor 160 miljoen tot 200 miljoen aan Ierse provisies zal kunnen terugnemen. Begin dit jaar luidde de prognose 25 tot 75 miljoen en in mei werd dat 120 miljoen tot 160 miljoen.
De goed draaiende cilinders bij de KBC groep maakt dat de nettowinst in het eerste en tweede kwartaal samen een derde hoger ging van 1.113 miljoen naar 1.485 miljoen euro. Een stevig resultaat als men weet dat de rente-inkomsten, toch één van de belangrijkst inkomstenbronnen, in de eerste jaarhelft 4% lager lagen op 2.052 miljoen. De nettorentemarge kwam uit op 1,87% tegenover 1,95% in het eerste halfjaar van vorig jaar.
Loondrift
Opvallend is dat de volumes hoog bleven: de depositovolumes stegen met 8% en het kredietvolume met 4% tegenover het eerste halfjaar van 2016. De nettoprovisie-inkomsten stegen met bijna een kwart tot 869 miljoen wat betekent dat het fondsenfabriekje op volle toeren draait. Beleggers zoeken rendement op hun spaargeld en wagen zich meer aan beleggingsproducten. KBC had eind juni een totaal beheerd vermogen van 215 miljard euro.
Opvallend is dat ook meer ‘technische inkomsten’ zoals uit financiële instrumenten er een forse plus in zat (+78% tot 439 miljoen). KBC kreeg anderzijds wel te maken met hogere exploitatiekosten (plus 2%) onder meer door hogere loonkosten en pensioenkosten. De groep spreekt zelfs over ‘loondrift’. De onderliggende kosten-inkomstenratio kwam uit op 53%. Ook dat is een zeer sterk cijfer.
Voorzichtigheid ondanks alles
De aandeelhouders kunnen rekenen op een interimdividend van 1 euro. Analisten hopen elk kwartaal opnieuw KBC te overtuigen nog meer uit te keren, maar de groep blijft voorzichtig. 10 jaar na de financiële crisis is KBC de les nog niet vergeten. Beter iets te hoge stootkussens om onverwachte risico’s te kunnen opvangen, dan mee te gaan met het korte termijnplezier van de aandelenmarkt.