6 miljoen Belgen gooien hun medische gegevens te grabbel voor verzekeringsmaatschappijen
Wat Maggie De Block niet aan de burgers vertelt, is dat er geen enkele controle bestaat op WIE toegang heeft tot de medische gegevens die gedeeld worden.
Ziekenhuizen, ook Medex, laten verzekeringsartsen inzage nemen in de vertrouwelijke medische dossiers van hun patiënten.
Veel mensen worden ook "automatisch" als "akkoord" zijnde geregistreerd. Sommige ziekenhuizen vragen geen toestemming om medische gegevens te delen maar klikken het vinkje "akkoord" systematisch aan, zonder medeweten van de patiënten.
Bescherm uw privacy en doe de test : hoe staat u geregistreerd ?
Google onze artikels over "login", "medische database", "medisch beroepsgeheim", medische voorgeschiedenis", "inzage medisch dossier", om meer te leren over hoe artsen, ziekenhuizen, de overheid ... verzekeringsmaatschappijen helpen om een voorafbestaande toestand te gaan zoeken in uw medische voorgeschiedenis - of er zelf een te gaan creëren. Lees dit artikel ter illustratie.
Zes miljoen Belgen gaven toestemming voor digitale uitwisseling van hun medische gegevens
BRUSSEL 17/07 - Ruim 6 miljoen Belgen hebben hun toestemming gegeven voor de beveiligde digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverleners. Vandaag, 17 juli 2017, staat de teller op 6.000.333 . Dat blijkt uit cijfers van het eHealth-platform.
Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: "Als patiënt heb je er alle baat bij dat een zorgverlener toegang heeft tot de meest recente relevante info uit je medisch dossier. Zo ben je er zeker van dat hij of zij altijd over alle nodige gegevens beschikt om snel de juiste diagnose stellen, ook al ben je nog nooit eerder bij hem of haar op consultatie geweest."
Vooraleer zorgverleners je medische gegevens digitaal met elkaar kunnen uitwisselen, moet je daar als patiënt je toestemming voor hebben gegeven. Door je akkoord te verklaren met die continue gegevensdeling zorg je ervoor dat zorgverleners steeds toegang hebben tot de meest recente informatie uit je medisch dossier: de resultaten van recente bloedafnames, radiografieën, een overzicht van de voorgeschreven en afgeleverde geneesmiddelen… Deze up-to-date gegevens kunnen helpen om zo snel mogelijk een diagnose te stellen en indien nodig een behandeling op te starten. Bovendien worden onnodige dubbele onderzoeken op die manier vermeden, wat zowel voor jou als patiënt als voor de gezondheidszorgverzekering in het algemeen een besparing betekent.
De toestemming om medische gegevens uit te wisselen slaat enkel op zorgverleners waarmee je als patiënt een therapeutische relatie hebt. Een arts van het ziekenfonds, een verzekeringsarts of een arbeidsgeneesheer kunnen de gegevens niet inkijken. Iedereen behoudt uiteraard ook de vrijheid om zijn of haar toestemming te allen tijde aan te passen. Je kan bijvoorbeeld bepaalde zorgverleners de toegang tot je medische gegevens ontzeggen, je kan ervoor kiezen om sommige gegevens niet te laten delen of je kan je geïnformeerde toestemming volledig intrekken.
Exponentiële toename
Aan het begin van deze legislatuur hadden 35.000 Belgen hun toestemming gegeven voor de elektronische uitwisseling van hun medische gegevens. Om burgers te overtuigen van het belang van de "geïnformeerde toestemming" lanceerde het Riziv in mei 2015 de campagne "Informatie delen is gezond", op vraag van en ondersteund door minister De Block . Eind mei 2015 werd de kaap van 1 miljoen gerond, in maart 2016 die van 2,5 miljoen en in januari 2017 die van 5 miljoen. Op vandaag, 17 juli 2017, hebben 6.000.333 Belgen hun geïnformeerde toestemming gegeven.
Wie zijn of haar hun toestemming wil geven, kan dit op verschillende manieren.
1. Via het digitale Patient Consent op de website van het eHealth-platform. 2. Via de huisarts, de apotheker of een andere zorgverstrekker; via het ziekenfonds; via de opnamedienst van het ziekenhuis. 3. Via het patiëntenportaal van bepaalde instellingen en zorgnetwerken (bijv. Réseau Santé Wallon).
4. Voor kinderen wordt de toestemming geregistreerd ofwel via hun KidsID ofwel op vraag van de ouders aan de hand van het identificatienummer van de sociale zekerheid.
Meer info: www.patientconsent.be
Bron : Medi Quality