top of page

UZ Gent laat beslag leggen op inboedel gezin omdat verzekering ziekenhuisfacturen na ongeval kind ni

Op 25 augustus 2015 werd de 12-jarige O.K. door een aantal pestkoppen de straat op geduwd. Het kind belandde onder een auto en liep o.a. meerdere schedelfracturen en longcontusie op. Het jongentje werd overgebracht naar de spoeddienst van UZ Gent, waar hij maandenlang in coma lag. Het gezin, dat 4 kinderen telt, kon de torenhoge ziekenhuisfacturen niet betalen. De aansprakelijke verzekering Baloise weigert al bijna 2 jaar om de nodige voorschotten te betalen. Een gerechtsdeskundige is aangesteld, maar een tussenverslag dat zich uitspreekt over het eerste jaar na het ongeval is er nog steeds niet. Pas als dat er is, zou Baloise een voorschot overwegen. UZ Gent stuurt intussen gerechtsdeurwaarders om de inboedel van het gezin in beslag te laten nemen.

Geen discussie over letsels

“De gerechtsdeskundige bevestigde al tijdens de eerste zitting in november vorig jaar dat er over de letsels van mijn zoon geen twijfel bestaat. Toch staat dit bijna een half jaar na deze zitting

nog steeds niet op papier,” zegt Y.K., de vader van het jongentje. “Hij was zo slim, had 91 % op school, 87 % op school het jaar erop, nu moet ik toezien hoe hij maand na maand achteruit gaat.

En dat omdat Baloise weigert om de nodige voorschotten te betalen, waardoor hij geen aangepast revalidatieprogramma kan volgen. Ze zetten zijn gezondheid en zijn toekomst op het spel, terwijl ze zich als artsen perfect bewust zijn van de risico’s en gevolgen als er geen aangepaste revalidatie is. Het is om gek van te worden.”

UZ Gent zette kind op straat op vraag van Baloise

“Mijn zoon was helemaal nog niet in staat om het ziekenhuis te verlaten. De verzekeringsarts zette wekenlang druk op UZ Gent om hem naar huis te sturen, alhoewel hij er het ergste aan toe was van de hele afdeling. We werden gedwongen om hem mee naar huis te nemen, terwijl hij pas uit coma was ! En dat terwijl de eerste 6 maanden na een hersentrauma cruciaal zijn om

herstel te kunnen bekomen. Hoe langer een ziekenhuisopname duurt, hoe hoger de kosten oplopen voor de verzekering. Het was goedkoper voor de verzekering als mijn vrouw en ik, beiden nochtans niet medisch geschoold, hem zouden opvangen. De verzekering zei me zelfs vlakaf dat hij beter dood geweest was – dat zou goedkoopst en snelst geregeld zijn ! Mijn vrouw werd gewond aan haar heupen en knieën na een ongeval met De Lijn, die ook haar medische kosten tgv het ongeval met de bus niet vergoedt. Mijn vrouw kan de zorg voor mijn zoon lichamelijk niet aan. Ik moest stoppen met werken om full time voor mijn zoon en andere kinderen te zorgen. Hoe moeten wij dan facturen van meer dan 5.000 euro of revalidatie betalen ?”, aldus Y.K.

UZ Gent stuurt gerechtsdeurwaarder

“We moesten al duizenden euro’s aan advocatenkosten betalen, omdat Baloise weigert haar verantwoordelijkheid te nemen, ons weinige spaargeld is op. Waarom stuurt het UZ Gent de facturen niet rechtstreeks naar Baloise ? Nu komen ze ook nog onze inboedel in beslag nemen, het stopt gewoonweg niet. Wij hebben 3.500 euro van Baloise gekregen, 1.500 euro gebruikten we om maandenlang iedere dag naar het ziekenhuis te gaan, 2.000 euro is al betaald aan de gerechtsdeurwaarder. Als je niet kan gaan werken omdat je zelf voor thuisverpleging moet instaan en iedere dag je zoon naar het revalidatiecentrum brengen, hoe kan je dan blijven duizenden euro’s ophoesten ? De gerechtsdeurwaarder had niet eens een afspraak gemaakt en dreigde meteen met politie en extra kosten – mijn vrouw en ik weten niet meer wat we moeten doen, we zijn radeloos” zegt Y.K.

WAM wetgeving is lege doos

“De wet (art. 29 bis WAM) voorziet dat zwakke weggebruikers extra beschermd worden. In de praktijk blijven schrijnende toestanden zoals deze dagelijkse kost. Diezelfde WAM wetgeving

voorziet ook dat verzekeringsmaatschappijen binnen de 3 maanden na een ongeval een eerste voorschot moeten overmaken om de reeds gemaakte onkosten en de te voorziene onkosten te dekken (art. 13 en 14 WAM), zodat verdere schade – lichamelijk, emotioneel, financieel – kan voorkomen worden. Geen enkele verzekeringsmaatschappij past deze wetgeving toe, met als gevolg dat slachtoffers die een kans hebben om te herstellen, deze kans kwijtspelen door gebrek aan derdenhulp en aangepaste behandeling. Veel mensen worden depressief of worden ziek van alle stress. Dat komt omdat Minister Peeters geen enkele controle op de naleving van de WAM-wetgeving voorziet,” klinkt het bij SMV.

UZ Gent geen vreemde in verzekeringskluwen

De rol van UZ Gent en haar professoren wordt al geruime tijd in vraag gesteld op SMV. Ze zijn o.m. betrokken bij de Panorama-dossiers. Hilde Crevits vroeg hierop een audit aan regeringscommissaris Yannick De Clercq, maar die besloot de kwestie in de doofpot te houden (details hier). Het dossier O.K. is het zoveelste in een veel te lange rij en kon vermeden zijn hadden de bevoegde ministers tijdig de nodige maatregelen tot onderzoek en sanctie getroffen.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page