Arts zelf slachtoffer van medische fout : "enkel na erkenning kan patiënt verder"
Antwerpse arts deels verlamd na fout door anesthesist: “Nauwelijks hulp”
Vandaag om 07:40 door syma - Print - Corrigeer
Bij de geboorte van haar tweede kind, een keizersnee, liep het mis. (archiefbeeld) FOTO: RR
ANTWERPEN -
“Je betaalt als arts jaarlijks een groot bedrag, maar wat doet de verzekering? Ze haalt alles uit de kast om te ontkennen dat het om een medische fout gaat, zodat de patiënt nergens recht op heeft. Als verzekerde arts krijg je goede advocaten tot je beschikking en je wordt bijgestaan door de beste experts. Maar wat krijgt de patiënt? Niets. Die moet verder met de schade en die moet zelf maar zien uit te dokteren hoe dat moet”, getuigde een Antwerpse arts een tijd geleden in De Artsenkrant.
Zij werd ervaringsdeskundige op het gebied van medische ongevallen bij de geboorte van haar tweede kind – een keizersnee. De anesthesiste prikte een katheter verkeerd, met als gevolg een gedeeltelijke verlamming en helse neuropathische pijnen. Het slachtoffer voert al meer dan twee jaar een juridische strijd. “Als arts ben ik weliswaar nog enigszins goed omringd, maar in heel dit verhaal ben ik ook maar een petieterig patiëntje waar iedereen liever ver weg van blijft, want ik ben het tastbare bewijs geworden dat artsen niet onfeilbaar zijn. Het doet pijn om als patiënt gemeden te worden door artsen. Als patiënt krijg je geen erkenning, nauwelijks hulp, bijna alleen tegenwind.”
“Een medische fout kan bij een arts ook een zeer diepe wonde nalaten. Maar de angst voor consequenties maakt het alleen maar erger. Omdat professionals in de gezondheidszorg zo bang zijn om hun fouten toe te geven en omdat ze die daarom liever toedekken, wordt het haast onmogelijk om van fouten te leren. Verzekeraars drukken artsen op het hart zeker niet te spreken over een fout. Terwijl zowel de arts als de patiënt er nood aan hebben dat de fout als dusdanig wordt erkend. Pas dan kunnen ze verder."