Debat over verzekeringsbedrog komt op gang in Nederlands parlement
Alhoewel het verzekeringsbedrog minder ernstig is in Nederland, waar tenminste voorschotten worden uitbetaald, is de situatie daar ook alarmerend te noemen. De verzekeringsmaatschappijen (tak letselschade) zijn er al even blut als de Belgische.
Steeds meer ongevallen, steeds meer invaliden, steeds meer kosten, maar toch steeds minder uitbetalingen door verzekeringsmaatschappijen ? Er is maar 1 manier waarop verzekeringsmaatschappijen dit kunnen klaarspelen : door letselschade niet meer te vergoeden en door bedrog te plegen en dossiers eindeloos te laten aanslepen. De slachtoffers zijn er de pineut van.
Verzekeringsmaatschappijen hebben te kampen met steeds minder premie inkomsten, nog steeds lage rentes en een slecht investeringsklimaat, terwijl internationale toezichthouders beseffen dat meer controles nodig zijn en om kapitaalsverhogingen vragen : de verzekeringsbubbel in stand houden zoals hij al tientallen jaren bestaat (lees: premies innen, geen blijvende letsels vergoeden) is niet langer haalbaar.
Net als in België zijn voornamelijk slachtoffers met hersentrauma / NAH / TBI en whiplash de ergst getroffenen. Ze worden zonder behandeling en derdenhulp aan hun lot overgelaten, daar waar een snelle behandeling voor (deels) herstel kan zorgen. Maar zelfs die kosten zijn ze niet bereid te dragen: er wordt gezocht naar 'voorafbestaande toestand' of slachtoffers worden als 'psychisch labiel' afgeschilderd.
Kamervragen over ‘verharding' verzekeraars
WEB ONLY | ZA 15 APR 2017
REDACTIE JAN SALDEN
De SP wil een reactie van demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie op de uitzending van EenVandaag over de verharding die zowel advocaten als verzekeraars signaleren in letselschadezaken. Kamerlid Michiel van Nispen wil onder meer van de VVD-bewindsman weten of hij bereid is met verzekeraars, advocaten en andere betrokkenen om tafel te gaan over een oplossing.
Uit een rondgang die EenVandaag maakte onder tientallen gespecialiseerde letselschadeadvocaten bleek afgelopen week dat driekwart van hen stelt dat de opstelling van verzekeraars in letselschadezaken verhardt.
Aansprakelijkheid van schade wordt minder snel erkend en de hoogte van de schade wordt vaker en feller bestreden, stellen de advocaten. Verzekeringsmaatschappijen trekken zich volgens hen weinig tot niets aan van de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL), die tot doel heeft dossiers binnen twee jaar af te wikkelen en rechtszaken zoveel mogelijk te voorkomen. Advocaten noemen de GBL tegenover EenVandaag een "farce" en een “tandeloze tijger”.
SP-Kamerlid Van Nispen wil nu van Blok weten of de gedragscode recent nog is geëvalueerd en, als dat niet het geval is, of de minister bereid is tot een evaluatie. Ook wil hij een reactie van de bewindsman op het voorstel van de vakvereniging ASP om de gedragscode in de wet op te nemen. Verder wil de SP’er meer informatie over de doorlooptijd van letselschadezaken.
Het Verbond van Verzekeraars erkende in EenVandaag dat er een verharding plaatsvindt, maar wijt deze ook aan de opstelling van advocaten. Verzekeraars ontkennen dat langere doorlooptijden van letselschadezaken veroorzaakt worden door bezuinigingen en reorganisaties, zoals de ASP signaleerde.
Eerder deze week maakten we een reportage over de 'verharding' van verzekeraars bij letselschade.