top of page

Kortrijkse rechtbank volgt vals verslag college van deskundigen NIET, erkent medische fout, maar voo

Erkenning is belangrijker dan geld. Dat geldt voor alle ongevalsslachtoffers en slachtoffers van een medische fout. In die zin is Caroline Labaere tevreden.

Maar haar minimale schadevergoeding zal nooit haar inkomstenverliezen en medische kosten dekken. Evenmin wordt haar beperkte levenskwaliteit, voor de rest van haar leven, er mee vergoed. Ze wordt ook niet vergoed voor alle secundaire gevolgen, zoals haar occasionele rolstoelgebondenheid.

Dit vonnis is belangrijk omdat de Kortrijkse rechtbanken bekend staan om systematisch hun gerechtsexperts te volgen en artsen in te dekken. Zo hoeven de verzekeringen van de artsen geen schadevergoedingen te betalen bij medische fout.

In deze zaak is dat dus niet gebeurd. 3 gerechtsexperts verklaarden onder ede dat de klachten van Caroline Labaere "voorafbestaand" waren. Het toont op trieste wijze aan hoe "vakkundig" en "objectief" de Vlaamse gerechtsdeskundigen zijn.

Het dossier toont ook aan, dat een "integrale schadevergoeding" bij letselschade in België onbestaande is. De schadevordering was bijzonder beperkt, maar zelfs dat strikte minimum was de vrouw na 15 jaar miserie blijkbaar nog niet gegund.

Twee dokters veroordeeld voor vergeten draad bij maagverkleining

Pas na 15 jaar vergoeding voor mislukte operatie: twee artsen veroordeeld voor vergeten draad in lichaam

12/04/2017 om 05:56 door Geoffrey Sabbe - Print - Corrigeer

Caroline Labaere is blij “omdat rechtvaardigheid is geschied”. FOTO: SBR

ROESELARE / IZEGEM -

Twee dokters van het AZ Delta in Roeselare zijn na meer dan 15 jaar veroordeeld voor een mislukte operatie bij de Izegemse Caroline Labaere. Bij een maagverkleining bleef een draad in haar lichaam achter. “Eindelijk rechtvaardigheid”, zegt de vrouw.

Mijn cliënte is blij dat de medische fout eindelijk erkend wordt

STIJN BRAEYE

De miserie voor de 51-jarige Caroline Labaere uit Izegem begon in 2001, toen ze op 10 september een maagverkleining liet uitvoeren in het toenmalig stedelijk ziekenhuis van Roeselare. Na de operatie traden er complicaties op en belandde Caroline op de dienst intensieve zorgen. “Mijn leven hing aan een zijden draadje”, vertelde de vrouw daarover later.

Pas drie jaar na de operatie begon ze aan de echte lijdensweg. Toen ze op een ochtend wakker werd, had ze een blauwe plek in haar hals. Ze voelde ook een scherpe punt die opeens uit de huid van haar hals stak. Caroline riep er haar toenmalige echtgenoot bij en die trok tot hun grote verbazing een draad van maar liefst 63 centimeter uit haar lichaam. “Het bleek te gaan om een draad van een katheter, die tijdens de operatie als verdoving in haar slagader was gebracht”, zegt Stijn Braeye, de advocaat van Caroline. In het ziekenhuis bleek dat er nog meer draad in het lichaam van Caroline zat. Een dunne spiraaldraad van de katheter zat rond haar hart.

Vergroeid met hartklep

“In het UZ in Leuven kon de draad grotendeels worden verwijderd, maar zo’n 4 centimeter was vergroeid met haar hartklep en kon niet meer worden weggehaald”, vertelt Braeye. Omdat Caroline vond dat bij haar maagverkleining een medische blunder was begaan, klopte ze bij het ziekenhuis aan voor een schadevergoeding.

Toen ze geen gehoor vond en niemand van de artsen zich verantwoordelijk achtte, trok ze in 2009 naar de burgerlijke rechtbank. Ze dagvaardde er het ziekenhuis en vier artsen: de hoofdgeneesheer, de chirurg, de anesthesist en de verantwoordelijke voor de nazorg. Het was het begin van een lange juridische strijd die pas gisteren beslecht werd, tenminste als de tegenpartij niet in beroep gaat.

Opnieuw in ziekenhuis

“Twee van de artsen, de chirurg en de verantwoordelijke voor de nazorg, werden veroordeeld”, zegt advocaat Braeye. “Mijn cliënte heeft gelijk gekregen en zal een schadevergoeding ontvangen. Hoeveel die bedraagt, wil ze liever niet zeggen.” Caroline had 62.000 euro gevraagd, maar zo veel wordt het niet. Een van de artsen is ondertussen al overleden. Net als bij de andere arts zal de verzekeraar opdraaien voor de vergoeding van duizenden euro’s. “Ze is zeer tevreden”, zegt haar advocaat. “Voor haar was het belangrijk dat de medische fout erkend werd. Ze is blij dat eindelijk rechtvaardigheid is geschied.”

Na de mislukte maagverkleining bleef de vrouw sukkelen met haar gezondheid. Ze had last van hartritmestoornissen en zware vermoeidheid. Ook gisteren was ze niet bereikbaar, omdat ze opnieuw in het ziekenhuis lag.

Bron : http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170411_02829581

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page