4 jaar na ongeval: overleven met kindergeld, geen geld voor derdenhulp en behandeling voor invalide
Ongeval stort moeder van vijf in bittere armoede
23/03/2017 om 06:29 door Kris Vanhee - Print - Corrigeer
Sonja Vanacker kreeg in 2013 een ongeval in Frankrijk. Bijna vier jaar later wacht ze nog op verzekeringsgeld.FOTO: LOH
KOOIGEM / KORTRIJK -
Een ongeval in 2013 stortte Sonja Vanacker (44) in de bittere armoede. Vier jaar al wacht ze op gerechtigheid in haar dossier. Ze overleeft met kindergeld.
Het enige wat ik wens is gerechtigheid
SONJA VANACKER
“Er is momenteel terecht veel aandacht voor de slachtoffers van de aanslagen in ons land, die een jaar later nog geen cent zagen van de verzekering”, vertelt Sonja Vanacker uit Kooigem. “Die verzekeringsmaatschappijen voerden onder druk van de regering een goednieuwsshow op en gaan de uitkering zelfs verdubbelen. Wat ze verzwijgen is dat het achterhouden van betalingen schering en inslag is.”
Sonja is een gescheiden moeder met vijf kinderen. “Mijn verhaal begint in 2013 toen ik in Frankrijk een ongeval had. Ik zit vandaag met de naweeën van hernia’s, twee gebroken ruggenwervels en opgelopen hersenschade. Werken was sinds het ongeval niet meer aan de orde. Wie wil zo iemand? Ik kamp trouwens ook met geheugenverlies. Ik raad iedereen aan om de dekking van zijn rechtsbijstand na te kijken als hij naar het buitenland vertrekt in de paasvakantie. Die dekking is vaak ontoereikend. Maar wie maalt daarom? Ikzelf deed het ook niet.”
Gelijkaardige dossiers
Vanacker werkte elf jaar in de verzekeringssector, in de afdelingen schadegevallen. Toen ging ze zelfstandig. “Cynisch dus”, zegt ze, “Dat net mij zoiets overkomt, terwijl ik vroeger gelijkaardige dossiers behandelde.”
In het geval van Sonja was er discussie over het oorzakelijk verband bij het ongeval en waren de papieren slordig ingevuld. Afgezien van het feit wie nu uiteindelijk gelijk heeft, zit Vanacker met de gebakken peren. “Die auto stond midden op de weg, zonder lichten. De afhandeling van mijn zaak wordt almaar uitgesteld. Ik kreeg een voorschot van 3.000 euro. Maar als een advocaat niet betaald wordt, dan is het duidelijk dat ook hij niet staat te springen om je zaak te behartigen.”
Hiaten in de wet
“Sinds een jaar leef ik enkel van de kinderbijslag. Ik heb wel mijn eigen woning. Dat was een overeenkomst met mijn ex, die op die manier geen onderhoudsgeld moest betalen. Ik wil nu nog steeds onafhankelijk zijn. Maar het is onbegonnen werk. Eén van mijn dochters, die ook in de wagen zat, moest school staken. Ik moet tegen april 600 euro studietoelage terugstorten. Dat kan ik niet. Ik wil geen hulp van OCMW. Ik wil mijn eigen boontjes doppen. Maar het gaat van kwaad naar erger. De overheid kan daar iets aan doen. Daarom trek ik aan de alarmbel. Er zijn hiaten in de wet. Het enige wat ik wens is gerechtigheid voor mezelf en lotgenoten.”
Bron : http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170322_02794412