top of page

Nederlandse verzekeringsexperts onder vuur : "CED werkt niet onafhankelijk"

Verzekeringsklachten: actie tegen verzekeraars en hun experts

Onder de titel 'Gedrochtcode' opent de initiatiefnemer van Verzekeringsklachten.nl, Anton Rietveld, in een Telegraafcolumn de aanval op het expertisebureau CED (eigenaar van EMN, Dekra en Meditel) en op verzekeraars met eigen expertisediensten. Rietveld stelt dat verzekerd Nederland een bananenrepubliek is, omdat verzekeraars massaal en al jaren de Gedragscode voor Schade-expertiseorganisaties zouden overtreden.

Deze Gedragscode bevat volgens Rietveld allemaal open deuren: "een expert moet onafhankelijk en onpartijdig zijn en hij moet zijn werk eerlijk en ongehinderd door belangenverstrengeling kunnen doen."

"Als verzekeraars echter een (zogenaamd onafhankelijk) expert inschakelen, wordt er, enkele uitzonderingen daargelaten, een expert ingeschakeld die in loondienst van de verzekeraar zélf is, of er wordt een expert ingeschakeld van het met stip grootste expertisebureau in ons land. Dat bureau heet CED en dit bureau is het eigendom van verzekeringsmaatschappijen."

"Onpartijdig ben je natuurlijk niet als je deel uitmaakt van dezelfde partij, dat hoef ik niemand uit te leggen. Als je als expert een opdracht ontvangt van een verzekeraar waarmee je via de vóór- of achterdeur verbonden bent, dan is er uiteraard sprake van belangenverstrengeling en dan mag je de opdracht niet uitvoeren, zó staat het in artikel 3.4, lid b en c van de Gedragscode."

"Welke gevolgen dat in de praktijk voor de verzekerde heeft laat zich natuurlijk raden: de (verzekerings)experts leveren hun broodgevers maar al te graag 'onafhankelijke rapportage' aan waarin het schadebedrag te laag mogelijk wordt gehouden of waarin de schade zó wordt beschreven dat de verzekeraar daarmee handvatten worden aangereikt om te kunnen zeggen dat de schade niet gedekt is, dan wel onder de uitsluitingen valt."

Rietveld verwijst naar de Radaruitzending eind 2011, waarin Richard Weurding van het Verbond aangeeft dat de experts zich aan de 'zeer strenge regelgeving van het Nivre' moeten houden en dat er volgens hem geen sprake is van belangenverstrengeling. Volgens Rietveld "weet iedereen nu, vijf jaar later, wat die woorden waard zijn geweest."

De initiatiefnemer van het klachtenplatform roept de branche op in actie te komen.

Rietveld: "Alles gaat ijskoud gewoon op de oude voet verder. Verzekeraars overtreden aantoonbaar de Gedragscode Verzekeraars, het Handboek voor Keurmerkverzekeraars en de Gedragscode voor Schade-expertisorganisaties. Zit iedereen al vijf jaar te slapen? Waar blijven de maatregelen van het Kifid en de AFM? En niet te vergeten: welke rol speelt 'de schakel tussen de klant en verzekeraar'? Het intermediair kan via organisaties als het Adfiz en CFD bij dergelijke misstanden haar toegevoegde waarde laten zien als het gaat om het centraal zetten van het klantbelang. Blijft iedereen het maar pikken dat verzekeraars al jaren hun eigen regels met voeten treden? Wordt het door iedereen geaccepteerd als een Keurmerkdirecteur de boel openlijk belazert? Scheelt het niemand dat met dit alles, de klant al jarenlang bewust wordt benadeeld?"

www.verzekeringsklachten.nl

info@verzekeringsklachten.nl

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page