top of page

Verhaal je schade op je bijstandsarts die er midden de procedure de brui aan geeft

Een bijstandsarts die jouw belangen verdedigt, valt onder de CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID.

Hij adviseert jou, jij krijgt advies - hij krijgt van jou geld. Er bestaat hiervoor een mondelinge of schriftelijke overeenkomst.

Aan deze overeenkomst zijn verplichtingen AAN BEIDE ZIJDEN verbonden. Jij hebt recht op vakkundig advies - hij (of zij) heeft recht op correcte betaling.

Een mondelinge overeenkomst heeft evenveel waarde als een schriftelijke overeenkomst.

Een schriftelijke overeenkomst is beter, zo heb je achteraf geen discussies of verrassingen.

Teken dus bij voorkeur een schriftelijke overeenkomst VOOR je met een bijstandsarts in zee gaat.

Voor verzekeringsartsen en gerechtsdeskundigen, die jij zelf niet gekozen hebt, geldt de BUITENCONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID. Jij hebt immers geen overeenkomst met hen afgesloten. Je wordt verplicht je door hen te laten "onderzoeken".

Het is een courante praktijk dat artsen, die verzekeringsartsen zijn of die samenwerken met verzekeringsmaatschappijen (maar je dit niet vertellen), midden in een expertise jouw verdediging stopzetten.

Ze willen geen opmerkingen formuleren op een voorverslag. Of ze zijn plots niet meer bereikbaar. Ze antwoorden niet meer op je mails of telefoons. Ze laten je plots weten "het dossier is te complex ik kan dit niet meer verdedigen". En jij staat daar. Zonder verdediging.

Als zij zonder boe of ba jouw verdediging stoppen, zeggen zij eenzijdig de bestaande overeenkomst op.

Dat mag, maar zij moeten in dat geval wel instaan voor de SCHADE die jij hierdoor oploopt.

En die schade is vaak aanzienlijk :

1. je wordt opgescheept met een eindverslag waartegen je je niet meer kan verdedigen

2. je procedure wordt uitgesteld / gerokken / je moet langer wachten op vergoeding / je schade breidt intussen verder uit, je ontwikkelt bijkomende letsels

3. jij zit met de kosten voor een advocaat, die uitstel moet vragen of die een nieuwe expertise moet vragen

4. jij zit met de kosten voor een nieuwe bijstandsarts, die opnieuw je dossier moet instuderen, je moet opnieuw je dossier kopiëren, je verplaatsen, enz.

5. je verliest een kans op een tijdig expertiseverslag

6. psychologisch trauma: je bent in schok, de arts die je vertrouwde laat je zomaar stikken, je vertrouwen in de geneesheren krijgt een (zoveelste) deuk

...

Het is mogelijk om je schade op die bijstandsarts te verhalen. Hij/zij mag niet zomaar jouw verdediging stoppen. Hoe je dat kan doen, lees je in de Gids en op het Forum.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page