Verkeersslachtoffer dagvaardt alle gerechtsdeskundigen, UGent en KU Leuven - Groen : politici moeten
Stefaan Van Hecke (Groen) : Deze problematiek raakt niet alleen de geloofwaardigheid van justitie, maar stelt ons hele rechtssysteem in vraag.
Alle gerechtsdeskundigen en universiteiten die bij de medische expertise in het Panorama dossier Santens/AG betrokken waren, worden gedagvaard. Op basis van hun medische expertiseverslagen besliste de Kortrijkse Politierechtbank op 26 april dat AG Insurance geen letselschadevergoeding hoefde te betalen aan A.S.. De gezinswoning dreigt hierdoor in beslag genomen te worden. A.S. moest haar kinderwens opgeven, ook de nodige derdenhulp en behandeling zijn 6 jaar na het ongeval nog steeds niet mogelijk.
Niemand onderzoekt
In de VRT reportage van Wim Van den Eynde beloofde het Kortrijks parket een diepgaand onderzoek naar de beschuldigingen van corruptie in het dossier Santens/AG. “Ik was in shock toen ik het strafdossier ging inkijken. Niet 1 gerechtsdeskundige is verhoord geweest. De klacht werd zonder enig onderzoek geseponeerd,” vertelt A.S. “Hetzelfde gebeurt in alle andere bedrogdossiers, ook al zijn er bewijzen bij de vleet. Het is 1 grote doofpot.”.
Justitieminister Koen Geens beloofde in september vorig jaar een doorlichting van de gerechtsdeskundigen betrokken bij de Panoramadossiers door de Hoge Raad voor de Justitie. “Ook dat onderzoek is er nooit gekomen. De HRJ weigerde een onderzoek in te stellen naar het dossier Heyrman/AG. Ook in mijn dossier is er een jaar later nog steeds geen onderzoek gestart. Diezelfde experts blijven in andere dossiers valse verslagen afleveren,” zegt A.S. “Intussen gaat je leven aan je voorbij en kom je op alle vlak hoe langer hoe meer in de problemen terecht”.
De Orde der Artsen, waarin diverse verzekeringsartsen zetelen, dekt de experts in. “De Orde verklaarde zich ofwel onbevoegd, ofwel seponeerde ze de klacht zonder ook maar 1 stuk op te vragen, ofwel reageerde ze gewoonweg niet – zelfs geen klachtbevestiging,” bevestigt A.S..
Staatssecretaris De Backer kondigde in het parlement een onderzoek door de Privacy Commissie aan naar het opzoeken en doorspelen van vertrouwelijke medische gegevens uit de elektronische databases van ziekenhuizen aan verzekeringsmaatschappijen. “Dat onderzoek zou zogezegd sinds april bezig zijn. Maar een half jaar later heeft niemand informatie opgevraagd. De verzekeringsarts die medische verslagen verwijderde, aanpaste en doorgaf aan AG, werkt nog steeds in AZ Groeninge en heeft nog steeds toegang tot de medische gegevens van zo’n 1,5 miljoen patiënten die in KWS geregistreerd staan. De KU Leuven die verantwoordelijk is voor het KWS systeem, weigert de toegang voor verzekeringsartsen te blokkeren en weigert logins te bezorgen. Iedereen krijgt dezelfde standaardbrief als antwoord van de Privacy Commissie: het zijn strafbare feiten, richt u tot het parket, maar uiteindelijk doen ze niets, het is een zoveelste lege doos,” stelt A.S..
Minister Crevits vroeg de Universiteit Gent vorig jaar om een audit uit te voeren naar de onafhankelijkheid van haar professoren die voor verzekeringen en rechtbanken werken. “In plaats van de audit uit te voeren, diende de UGent strafklacht in tegen mij wegens laster en eerroof,” vertelt A.S..
Juridisch precedent
Advocaten bevestigen dat de dagvaarding van àlle gerechtsdeskundigen ongezien is: “Er zijn dossiers gekend waarbij een arts aansprakelijk gesteld wordt door een slachtoffer. Maar allemaal ? Nee, dat is toch voor het eerst.”
Met de procedure wil A.S. justitie verplichten tot een onderzoek en wil ze helpen voorkomen dat andere ongevalsslachtoffers hetzelfde als zij moeten meemaken: “Een rechter kan niet seponeren. Hij moet antwoorden en zijn besluiten motiveren. Hoe kan hij bijvoorbeeld stellen dat niemand een fout maakte, als 4 radiologen alle 4 een ander besluit noteren ? Of als de ene zegt dat er wel een causaal verband is, en de andere zegt van niet ? Er kan toch maar 1 besluit juist zijn ? Dezelfde bedrogstrategieën keren terug in alle bedrogdossiers. Daarom hoop ik dat de rechtbank rekening zal houden met het maatschappelijk belang en zal ingaan op de vraag naar audit bij UGent en de KUL zal verplichten tot het respecteren van de Privacywetgeving. Veel mensen kunnen hierdoor geholpen worden. Er zijn veel goede wetten, maar ze worden door niemand toegepast en door niemand gecontroleerd of gesanctioneerd – zelfs niet door de rechtbank. Daarom blijft dit bedrog bestaan. Ik noem het Dode Letter Wetten. Het klinkt allemaal mooi op papier, maar in de praktijk heb je geen rechten als je met letselschade of een medische fout te maken krijgt. Justitie heeft dringend nood aan een onafhankelijke toezichtcommissie, zoals Filip Meert terecht vraagt”.
Groen : duidelijk signaal
Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen), zelf advocaat en jurist van opleiding, spreekt over een duidelijk signaal: “Het is ver gekomen als mensen een gerechtelijke procedure moeten opstarten, om een onderzoek naar hun dossier te kunnen bekomen. En dat
terwijl er toch een heleboel instanties bestaan, die verondersteld zijn dergelijke praktijken grondig te onderzoeken. Deze problematiek raakt niet alleen de geloofwaardigheid van justitie, maar stelt ons hele rechtssysteem in vraag. De politiek heeft hier zeker een verantwoordelijkheid in te dragen. Groen zal zich de komende weken in de materie verdiepen en zal er een passend gevolg aan geven zodat dergelijke scenario’s naar de toekomst toe vermeden kunnen worden.”
Deze procedure wordt op 7 november 2016 ingeleid bij de Kortrijkse Rechtbank van Eerste Aanleg, 7de kamer. De beroepsprocedure in het dossier Santens/AG start op 8 november 2016 bij de Kortrijkse Rechtbank van Eerste Aanleg, 2de kamer.
Dagvaarding op het SMV Forum terug te vinden.
#dossierSantensAG #dagvaardingSantensKULeuvenUGent #valsemedischeverslagen #HansVerstraelen #KoenraadVerstraete #AndréColpaert #JohanBaeke #PhilippeTack #JanCasselman #PhilippeDemaerel #RikTorfs #KWSUZLeuvenNexus #partijdigheidgerechtsdeskundigen #privacyEPD #HRJgerechtsdeskundige #alainheyrman #ankesantens #panoramapatriciavantorre