top of page

Test-Aankoop : medische vragenlijsten verzekeraars zijn illegaal

Test-Aankoop stelt enkele verzekeringsmaatschappijen in gebreke voor het opstellen van onwettige medische vragenlijsten.

Deze vragenlijsten hebben NIET tot doel een overlijdensrisico te bepalen, wel tot doel zo veel mogelijk informatie in te winnen over mogelijke 'voorafbestaande toestanden' van de Belgische bevolking.

Alle gegevens van de verzekeringen worden gedeeld in een database, die voor verzekeringen toegankelijk is. Als iemand dan een ongeval voorheeft of een ziekte oploopt, die leidt tot invaliditeit of arbeidsongeschiktheid, kunnen de verzekeringen zonder enige controle en naar hartelust beginnen zoeken naar iets wat zij kunnen (mis)gebruiken als 'voorafbestaande toestand'.

Deze database dient ook om analyses uit te voeren en statistieken op te stellen. Op basis van deze statistieken berekenen verzekeringsmaatschappijen mee hun toekomstige premies.

De vraag rijst in welke mate farmaceutische bedrijven ook toegang krijgen tot deze reusachtige medische database ?

Er bestaat geen enkele efficiënte controle op de werking noch verwerking van persoonsgegevens binnen verzekeringsmaatschappijen. Dit is een ernstige tekortkoming van de Belgische overheid.

Het is positief dat ook Test-Aankoop inziet dat verzekeringsmaatschappijen carte blanche hebben in België.

Nu nog 1 stapje verder denken, en zich bevragen WAAROM ?

Hoe komt het dat verzekeringsmaatschappijen zo goed als niet gecontroleerd worden, op geen enkel vlak, door geen enkele instantie, terwijl zij (verondersteld zijn) in te staan voor de bescherming van consumenten en hiervoor zo'n 30 miljard per jaar ontvangen aan verzekeringspremies ?

Wat maakt dat privé detectives van verzekeringen zomaar de privacy van de mensen mogen schenden, tot inbreken in privé woningen toe ?

Wat maakt dat verzekeringsmaatschappijen de Wet Patiëntenrechten NIET hoeven na te leven ?

Wat maakt dat verzekeringsmaatschappijen ongestraft elektronische medische databases van RIZIV, ziekenhuizen, ... mogen doorzoeken en het beroepsgeheim mogen schenden ?

Wat maakt dat de Orde geen onderzoek voert naar corrupte verzekeringsartsen ?

Wat maakt dat de parketten onderzoeken tegen verzekeringsmaatschappijen weigeren ?

Wat maakt dat de verzekeringsmaatschappijen geen transparantie hoeven te bieden ?

Wat maakt dat verzekeringsmaatschappijen mogen aan fiscale fraude doen, door reserves voor schadevergoedingen onbelastbaar te maken, te beleggen, er winst mee te maken, terwijl de slachtoffers hier nooit een cent van te zien krijgen ? En kleine zelfstandigen, arbeiders en bedienden als een citroen uitgeperst worden ?

Waarom laat de Belgische overheid al jarenlang begaan ?

OMDAT ZIJ ER BAAT BIJ HEEFT.

Illegale medische vragenlijsten van verzekeraars: wij eisen verandering

11 augustus 2016

Wij analyseerden 12 medische vragenlijsten bij schuldsaldoverzekeringen. Zijn de verzamelde gegevens relevant, noodzakelijk en niet excessief ten opzichte van het doel waarvoor ze zijn verzameld, namelijk voor de evaluatie van het overlijdensrisico? Slechts 3 vragenlijsten slaagden voor de test. Wij hebben reeds de betrokken verzekeringsmaatschappijen aangesproken.

$name

De schuldsaldoverzekering is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypothecair contract. Een medische vragenlijst wordt voor het afsluiten aan een verzekeraar voorgelegd en heeft een tweeledig doel: enerzijds om te evalueren wat het te verzekeren overlijdensrisico is van de lener, en anderzijds om de premie te bepalen die de verzekerde moet betalen. In dat kader is het aan de verzekeraar om enkel vragen te stellen die strikt noodzakelijk zijn om het overlijdensrisico van een kandidaat-verzekerde correct te bepalen. Dit is helaas niet het geval.

Onduidelijke, niet relevante en totaal overdreven vragen

Bijna in alle onderzochte vragenlijsten vonden wij vragen terug als “hebt u de voorbije 12 maanden een dokter bezocht?”, “hebt u een bloedonderzoek ondergaan?”, “volgt u een kinesitherapeutische, homeopatische of psychotherapeutische behandeling?”, “lijdt u aan angsten?”, “hebt u al een blaasontsteking gehad?” of zelfs “hebt u al verkoudheden gehad?” enz. Allemaal zijn het vage, excessieve vragen en hebben ze geen betrekking op een aandoening die het overlijdensrisico verhoogt. Volgens ons schenden ze dan ook het recht op privacy.

Geen respect voor de vertrouwelijkheid van gegevens

De vertrouwelijkheid van de gezondsheidsgegevens die door de kandidaat-verzekerde worden aangeleverd moet zowel binnen het verzekeringskantoor als ten aanzien van derden worden gegarandeerd. De notie vertrouwelijkheid is primordiaal omdat gegevens over de gezondheid van mensen louter naar een dokter van de verzekeringsmaatschappij mogen worden overgemaakt en niet aan andere werknemers van het bedrijf. Slechts één verzekeringsmaatschappij voldeed aan deze vereiste. Voor wat betreft de vertrouwelijkheid naar derden toe, waren er slechts drie die een afdoende bescherming voorzagen. De anderen eigenen zich het recht toe de gegevens door te sturen naar andere takken binnen dezelfde groep en zelfs naar Datassur, een samenwerkingsverband van de verzekeringsondernemingen waarbinnen gegevens worden uitgewisseld om de afhandeling van schaderegelingen te versnellen.

Test-Aankoop stelt de verzekeraars in gebreke

Als gevolg van deze bedroevende resultaten die ook al in het verleden door ons werden aangekaart, hebben wij een ingebrekestelling gestuurd naar een tiental betrokken verzekeringsmaatschappijen om hun medische vragenlijsten aan te passen. In geval van weigering of uitblijven van antwoord, zullen wij verdere juridische stappen bekijken.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page