top of page

Over de grondigheid van het parket en de onpartijdigheid van justitie : dossier David Renous vs. Ome

  • Foto van schrijver: Anke Santens
    Anke Santens
  • 7 aug 2016
  • 3 minuten om te lezen

Het Antwerpse Omega Diamonds importeerde jarenlang diamanten met valse invoerdocumenten en ontdook zo voor miljoenen belastingen. dS Weekblad sprak met David Renous, de man die zijn frauderende werkgever aan de galg praatte. 'De Belgische justitie was veel te snel tevreden. Ze heeft gebruikt wat ze kon en zich van de rest niets aangetrokken.'

Renous kocht vijftien jaar lang diamanten op in onder meer Congo en Angola. Voor hij klokkenluider werd, na een ruzie met zijn bazen, verdiende hij tot 8.000 dollar per maand. Hij ging elk jaar op safari, in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika, Tanzania en Ethiopië. De zomervakanties bracht hij met zijn zoon door in Thailand. Hij spaarde wel, maar niet zoveel als hij had gekund. ‘Ik verdiende goed en leefde goed’, zegt hij daar zelf over. Vandaag leeft hij van dat spaargeld en een uitkering, en doet hij enkele uren per week vrijwilligerswerk voor het Joods Museum.

‘U zal zich deze dag voor eeuwig beklagen’

In dS Weekblad vertelt Renous honderduit over zijn ervaringen met Omega Diamonds, dat na een lange procedure een minnelijke schikking van 160 miljoen euro trof met de fiscus en het parket - de grootste die in België ooit werd gesloten - en zo een miljardenboete wist te ontlopen.

‘Ik voelde mij misbruikt door het bedrijf. Ik wilde Laniado (de zaakvoerder, red.) uitleggen dat het mijn job was om diamanten te kopen, niet om geld wit te wassen. Hij is een opvliegende man, ik had wel verwacht dat hij kwaad zou zijn, maar ik heb niet eens een gesprek met hem gehad. Hij heeft mij een halfuur laten wachten en daarna als een hond buitengegooid. Toen ik in de inkom voorbij een telefoon kwam, heb ik nog eens naar boven gebeld om tegen Laniado te zeggen dat hij zich die dag voor eeuwig zou beklagen. Ik was geschrokken, kwaad en had geen idee wat ik zou doen.’

Als Renous toen echt geen idee had, is het toch snel gekomen. Dezelfde dag was hij al op bezoek bij de Amerikaanse ambassade. ‘Ik was eigenlijk op weg naar mijn moeder, die in Etterbeek woonde. Toen ik de ambassade zag, heb ik gebeld om te zeggen dat ik belangrijke informatie had. Tot mijn verbazing mocht ik dezelfde dag nog langskomen.’

Nadat hij aan de Amerikaanse en Belgische autoriteiten – anoniem – een boekje had opengedaan over Omega Diamonds verhuisde Renous naar Israël, waar hij met wisselend succes weer aan het werk probeerde te raken. Tot hij merkte dat de deuren van de diamantairs voor hem dichtgingen. ‘Dat kon maar één ding betekenen: dat iemand bij het Belgische gerecht mijn naam had gebruikt tegenover de zaakvoerders van Omega. Ik wist toen dat het voor mij afgelopen was in de diamantsector.’ Bye bye anonimiteit.

Hoe de carrousel van Omega Diamonds precies in zijn werk ging, waarom Renous eerst naar de Amerikanen stapte met zijn informatie en waarom de politie zijn identiteit bekendmaakte, leest u zaterdag in dS Weekblad en op standaard.be.

Klokkenluider Omega Diamonds naar Cassatie

BEWAAR ARTIKEL

Door: redactie 5/01/15 - 17u36 Bron: Belga© thinkstock.

GERECHT Klokkenluider David Renous trekt naar het Hof van Cassatie over de minnelijke schikking van 160 miljoen euro bij Omega Diamonds, zijn voormalige werkgever. Zo wordt vernomen bij zijn advocaat Jos Vander Velpen.

Omega Diamonds had tussen 2003 en 2008 voor 2,28 miljard euro aan Angolese en Congolese diamanten ingevoerd, die eerst langs firma's in Genève of Dubai passeerden om een hogere waarde en nieuwe facturen te krijgen. Ook kregen de diamanten andere Kimberly-certificaten, waarop de herkomst niet werd vermeld. Op basis van die valse documenten werden ze dan ingevoerd. Ex-werknemer David Renous lichtte over die praktijken het gerecht in. Na afloop van het onderzoek bood het openbaar ministerie tien verdachten een minnelijke schikking aan, als de Belgische fiscus volledig werd vergoed voor uitstaande fiscale schuld, een belastingverhoging en nalatigheidsinteresten. De minnelijke schikking werd door de raadkamer goedgekeurd, maar verklaarde de burgerlijkepartijstelling van Renous onontvankelijk. Ook zijn beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) haalde niets uit. De schikking werd definitief.

Lees ook
  • Omega Diamonds: "Geen vervolging mogelijk door minnelijke schikking"

  • Antwerps parket-generaal begraaft diamantoorlog

Beroep

Renous kreeg geen eerlijke kans om het dossier grondig in te kijken en uitstel te vragen

Advocaat Jos Vander Velpen

Vandaag raakte bekend dat Renous in december cassatieberoep heeft aangetekend. "Veel kan ik er niet over kwijt", zegt zijn advocaat Jos Vander Velpen, "maar sowieso zullen zaken opgeworpen worden waar men in beroep niet op heeft geantwoord, zoals het feit dat Renous als slachtoffer aanvankelijk niet werd ondervraagd. Ook kreeg hij geen eerlijke kans omdat de minnelijke schikking er al was op het moment dat hij zich burgerlijke partij stelde, zodat hij de kans niet kreeg om het dossier grondig in te kijken en uitstel te vragen." Los van de minnelijke schikking loopt nog een zaak waarbij Douane & Accijnzen voor de correctionele rechtbank een bedrag van minstens 4,6 miljard euro eist van Omega Diamonds.


 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
bottom of page