Koen Geens lijkt meer en meer op dictator - magistraten moeten zwijgen
De Minister van Justitie luistert naar iedereen en tegelijk naar niemand.
Hij glimlacht beleefd, knikt van ja, erkent de problemen, belooft voor een oplossing te zorgen, maar ...
het blijft bij WOORDEN, er zijn geen (of te weinig) daden.
Als een advocaat draait hij de rollen en feiten om : juist het feit dat van magistraten verwacht wordt dat zij "discretie" aan de dag leggen over hun grieven, bewijst hoe erg de sinds jarenlang ongehoorde grieven zijn, in die mate dat zij perscommunicatie noodzakelijk maken.
Geheimen over de wankele werking van justitie zijn er niet : iedereen die ooit met justitie in aanraking kwam, begrijpt dat justitie meer een klucht dan iets anders geworden is.
Het positieve aan dit verhaal is, dat MEERDERE magistraten zich beginnen te roeren.
Misschien begrijpen zij dat zij pas een oplossing zullen krijgen als zij allemaal samenwerken en aan hetzelfde touw trekken.
Het Nieuwe Justitieplan dient NIET de rechtvaardigheid, enkel de kostenbesparing die de regering voorop stelt. En de burgers zijn daar, zoals steeds, het slachtoffer van.
De boodschap "sereniteit - objectiviteit - we zijn er mee bezig" kan je enkele weken, maanden, jaren uitsturen. Maar op een bepaald moment wordt dergelijke boodschap eenvoudigweg lachwekkend.
Wie communiceert dat hij zijn "uitgestippeld justitieplan" ZAL uitvoeren zoals voorzien, is maar hypocriet om dan het woord "dialoog" in de mond te nemen.
Hetzelfde geldt voor het "Nationaal Register" : dit MOET en ZAL er komen, wetende dat dit het verzekeringsbedrog alleen maar zal versterken, en blind voor ieder ander alternatief dat ECHTE rechtvaardigheid zou kunnen brengen.
JUSTITIE TEN DIENSTE VAN HET VERZEKERINGSKARTEL.
Geens haalt zwaar uit naar magistraten
In een bijzonder scherpe persmededeling haalt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) fors uit naar Jean de Codt, Eerste Voorzitter van het Hof van Cassatie, en Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.
SHARE
'De minister drukt zijn stijgende verbazing uit over de tergende en roekeloze wijze waarop de Voorzitter van de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel zich in de pers uitlaat'
PERSMEDEDELING KOEN GEENS (CD&V)
Jean de Codt, eerste voorzitter van het Hof van Cassatie. ©Photo News
De Codt liet gisteren op de Franstalige openbare omroep RTBF verstaan dat "het besparingsbeleid van de federale regering de administratie Justitie ertoe aanzet de wet niet na te lezen en België dreigt om te vormen tot een schurkenstaat". "Welk respect verdient een staat die beknibbelt op zijn meest archaïsche functie, namelijk recht spreken? Die staat is niet langer een rechtsstaat, maar een schurkenstaat." Ook Luc Hennart zette nogmaals de aanval in op het beleid van Geens. Op de Franstalige commerciële zender RTL kreeg hij de vraag hoeveel punten de minister van Justitie krijgt voor zijn hervormingen. "Nul op tien", klonk het vlijmscherp. Maar Geens slaat nu terug. "De Minister betreurt bepaalde uitlatingen die de Eerste Voorzitter van het Hof van Cassatie (Jean de Codt, red.) op RTBF op Pinksterzondag gedaan had, en drukt zijn stijgende verbazing uit over de tergende en roekeloze wijze waarop de Voorzitter van de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel (Luc Hennart, red.) zich in de pers uitlaat." Volgens Geens geeft De Codt foute informatie. "Nog meer dan over het woordgebruik, is de Minister verwonderd over het gebrek aan dossiergetrouwheid. Bijvoorbeeld staat zeggen dat het aantal gevangenen in ons land steeds toeneemt helemaal haaks op de niet te loochenen daling van het aantal gevangenen tussen april 2014 en nu, meer bepaald van 11.813 tot 10.872."
Sneer
SHARE
'Meer in het algemeen vertrouwt de minister erop dat alle magistraten de nodige objectiviteit, neutraliteit en sereniteit aan de dag zullen blijven leggen'
PERSMEDEDELING KOEN GEENS (CD&V)
Wat volgt is een sneer naar Hennart. "Evenzeer is bijvoorbeeld het zich altijd opnieuw beklagen over het tekort aan personeel bij de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel, volledig in strijd met het gegeven dat het aantal magistraten daar sedert 2014 werd uitgebreid met 30 procent en het kader volledig is ingevuld, terwijl het kader van de griffiepersoneelsleden sedert 2014 werd verdubbeld, bij een nu voor 83 procent ingevuld kader." Geens pikt het ook niet dat de magistraten naar de pers stapten met hun grieven. "Meer in het algemeen vertrouwt de minister erop dat alle magistraten de nodige objectiviteit, neutraliteit en sereniteit aan de dag zullen blijven leggen. Zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens reeds herhaaldelijk heeft gezegd: 'Het Hof benadrukt dat de grootst mogelijke discretie zich opdringt aan de gerechtelijke overheden en brengt in herinnering dat deze discretie hen ervan moet weerhouden de pers te gebruiken, zelfs niet om te antwoorden op provocaties. Zo willen het de hogere eisen van de justitie en van de verhevenheid van de gerechtelijke functie.'" Het is niet de eerste keer dat het openlijk botst tussen Geens en de hoge magistratuur. Na gelijkaardige kritiek verkondigde de minister begin dit jaar nog dat "Hennart in eigen boezem moet kijken" en dat er duidelijk "iets loos is met de Brusselse rechtbank". Vanochtend heeft Geens de voorzitters van de Colleges van het Hof van Cassatie, van de Hoven en Rechtbanken en van het Openbaar Ministerie uitgenodigd op zijn kabinet. Zij hebben hun aanwezigheid toegezegd. Geens is "vastberaden om zijn in het Justitieplan uitgestippelde en tot nu consequent opgevolgde politiek verder te zetten".