top of page

Verzekeringsmaatschappijen krijgen toegang tot al je medische informatie zodra je toestemming geeft

Hoe werkt het ?

Een groot aantal verzekeringsartsen werkt ook als 'gewoon' arts of specialist, al dan niet verbonden aan een ziekenhuis.

Als jij je toestemming geeft voor het elektronisch patiëntendossier, kan IEDERE arts je hele medische voorgeschiedenis opvragen.

Dat betekent dus ook de verzekeringsartsen. En dat betekent dus de verzekeringsmaatschappijen.

In sommige ziekenhuizen gaat het zover dat de spoedarts = verzekeringsarts bij jouw aankomst al de verzekering verwittigt van jouw ongeval. M.a.w. : jij ligt bvb nog in coma, terwijl de verzekeringsmaatschappij al je hele dossier uitgepluisd heeft om je ongeval te kunnen afwimpelen op een 'voorafbestaande toestand' om toch maar geen schade tgv ongeval hoeven vergoeden.

Er bestaat GEEN ENKELE bescherming van je persoonlijke en medische gegevens tegen deze praktijken. Het EPD druist in tegen iedere nationale en internationale privacy wetgeving.

GROOTSTE STOMMITEIT DIE JE KAN DOEN !!

Al 3,1 miljoen Belgen gaven toestemming voor elektronisch patiëntendossier

GENT 18/04 - Al 3,1 miljoen Belgen gaven hun toestemming om gezondheidsgegevens uit te wisselen via het elektronisch patiëntendossier. Dat zijn er vier keer meer dan vorig jaar. Het gebruik door zorgverstrekkers is verveertienvoudigd, zegt de CM op de Dag van de Patiëntenrechten.

In ons land heeft elke patiënt recht op een patiëntendossier, een van de bij wet vastgelegde patiëntenrechten. "Een elektronisch patiëntendossier is één van de twee belangrijke voorwaarden om gezondheidsgegevens te kunnen delen", zegt nationaal CM-secretaris Martine Van de Walle.

"Daarnaast moet de patiënt ook zijn toestemming geven om gezondheidsgegevens uit te wisselen." Dat gaat bijvoorbeeld om medische beelden, uitslagen van labo-onderzoeken, een samenvatting van het elektronisch medisch dossier, brieven, medicatieschema's, vaccinaties, bevolkingsonderzoeken zoals baarmoederhalskankerscreening of gegevens van Kind & Gezin. Vandaag hebben 3,1 miljoen Belgen die toestemming al gegeven, vier keer zoveel als een jaar geleden.

"Vorige maand alleen hebben zorgverstrekkers meer dan 140.000 keer via de elektronische weg gezondheidsgegevens over hun patiënten geconsulteerd." Dat zijn er 14 keer zoveel als een jaar eerder. Ondertussen is driekwart van de huisartsen en alle zorginstellingen aangesloten op het beveiligd elektronisch platform (eHealth), dat verschillende toegangspoorten heeft. Bij huisartsen verloopt het inloggen via een elektronische ID. "E-gezondheid staat aan de rand van een definitieve doorbraak", zegt Martine Van de Walle.

"Voor de patiënten is dat een fantastische doorbraak. Zorgverstrekkers krijgen veel sneller toegang tot hun gezondheidsgegevens. Dat stelt hen in staat meteen een kwaliteitsvolle behandeling op te starten. Je vermijdt bovendien dubbele onderzoeken, administratieve overlast en onnodige kosten." CM heeft een reeks aanbevelingen klaar voor zowel patiënten, zorgverstrekkers als de overheid. Het ziekenfonds roept alle patiënten op om hun toestemming te geven om hun gezondheidsgegevens te delen.

"Dat kan eenvoudig online thuis, via de zorgverstrekker of via het ziekenfonds." Patiënten worden ook gestimuleerd om hun zorgverstrekker te vragen om de gegevens voor hen toegankelijk te maken, maar ook een elektronische samenvatting (Sumehr) te maken en te delen. Zorgverstrekkers worden aangemoedigd om volop in te zetten op het elektronisch patiëntendossier.

CM vraagt hen om patiënten te informeren over het belang en zelf ook zoveel mogelijk samenvattingen te maken. "Als er een samenvatting is, is het ook belangrijk om die up to date te houden", klinkt het. "Andere zorgverstrekkers moeten erover waken dat de huisarts steeds de nodige informatie krijgt om de samenvatting up-to-date te houden." Aan de overheid wordt gevraagd om meer samenwerking. "Systemen moeten compatibel zijn. Ook een duidelijke structuur is belangrijk", klinkt het. Ook wordt opgeroepen op een wettelijk kader te creëren dat het mogelijk maakt dat patiënten zelf op een vlotte manier toegang krijgen tot hun elektronisch patiëntendossier.

Bron : MediQuality

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page