top of page

TIP : hoe kies je een betrouwbare advocaat na ongeval ?


Een vraag die keer op keer terugkeert. Waar kan ik een onafhankelijke advocaat vinden die mijn belangen verdedigt na een verkeersongeval of een arbeidsongeval ?

Antwoord : op Pluto ?

Even serieus. Ze zijn er wel in België, maar ze zijn dun gezaaid.

Een veilige lijst vindt u op het SMV forum.

Je rechtsbijstandverzekering zal je misschien een advocaat aanbevelen. NEEM NOOIT ZOMAAR DE ADVOCAAT DIE JE RECHTSBIJSTANDVERZEKERING AANBEVEELT AAN.

Waarom niet ?

Je rechtsbijstandverzekering is onderdeel van een verzekeringsmaatschappij. In theorie zijn ze onafhankelijk en staan ze los van de verzekering. In de praktijk zijn ze dat niet. Ze geven informatie door aan je verzekering. Het is onmogelijk voor jou om te controleren of ze dit wel of niet doen. En jouw verzekering spreekt af met de verzekering van tegenpartij. En omgekeerd. Want alle verzekeringen delen hetzelfde doel : zo weinig mogelijk hoeven uitbetalen. En alle verzekeringsmaatschappijen vissen uit dezelfde vijver vol zieke vissen (= verzekeringsartsen). Verzekeringsartsen werken vaak voor meerdere verzekeringen.

Wat heeft dat met je advocaat te maken ?

Je advocaat krijgt voortdurend opdrachten van jouw rechtsbijstandverzekering. In wezen ben jij dus niet de klant, wel jouw rechtsbijstandverzekering. En zij dient de verzekering.

Jij bent maar 1 dossier. Een eenmalige klant. Je rechtsbijstandverzekering is een regelmatige klant. Financieel is het voor een advocaat dus veel interessanter om de belangen van je rechtsbijstandverzekering te dienen - en niet de jouwe. Zo komt deze rechtsbijstandverzekering terug aankloppen bij 'jouw' advocaat.

Maar hoe dan zelf een advocaat kiezen ?

1. Kijk op de veilige lijst op het SMV forum

2. Win advies in bij een vzw die werkt rond ongevallen, verkeersslachtoffers, whiplash, NAH, TBI, enz. ; zij weten van hun leden wie hen wél en niet goed verdedigde

3. Luister naar wat familie en vrienden je vertellen, wat hun ervaringen met advocaat X of Y zijn

4. Vraag dat de advocaat van je keuze een formulier ondertekent, waarin hij bevestigt onafhankelijk te zijn : dwz dat hij of zij GEEN OVEREENKOMST heeft met GEEN ENKELE VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJ. Heb je nadien problemen, en blijkt dat je advocaat wél een overeenkomst heeft met een verzekeringsmaatschappij, dan sta je weer een stap sterker.

5. Vraag aan de advocaat van je keuze met welke bijstandsarts hij samenwerkt. Iedere advocaat heeft zo zijn of haar 'vaste' bijstandsarts. Hij of zij zal je vervolgens naar deze 'bijstandsarts' doorsturen onder het motto : "nagaan of er voldoende medische argumenten zijn om je dossier voor de rechtbank te kunnen verdedigen". Neem in geen geval een advocaat die samenwerkt met een arts die op de Zwarte Lijst staat. De Zwarte Lijst is een lijst van corrupte artsen die samenwerken met verzekeringen. Je vindt ze hier. Want wat gebeurt er als je - zonder dat je dit weet - bij een verzekeringsadvocaat terecht gekomen bent ? Ze vertellen je : "onze bijstandsarts vindt dat het niet mogelijk zal zijn / te moeilijk zal zijn om een beter resultaat te bekomen dan wat de verzekering je voorstelt". Het gevolg : je verzekeringsadvocaat zal je aanraden om het (veel te lage) voorstel van de verzekering te aanvaarden. Jij tekent voor akkoord, en daarmee verlies je al je rechten om je schade te kunnen recupereren. Ook schade, die pas later aan het licht komt : de zogenaamde "secundaire letsels". Dat zijn klachten die enkele weken, maanden of jaren na een ongeval ontstaan, ten gevolge van de oorspronkelijke letsels.

6. Vraag aan de advocaat van je keuze wat zijn of haar ervaring is met bedrogdossiers. Als hij of zij antwoordt dat dat niet bestaat, dan weet je hoe laat het is.

7. Vraag aan de advocaat van je keuze hoe hij / zij omgaat met bedrogdossiers. Als er bepaalde zaken beloofd worden : vraag dat dit op papier gezet wordt. Bijvoorbeeld : verzekeringsadvocaten weigeren vaak om de vervanging van een gerechtsdeskundige te vragen. "Oeh dat is heel moeilijk". "Oeh dat wordt steeds geweigerd". "Oeh dan jaag je de rechter tegen je in het harnas, vooral niet doen". Zorg dat je vooraf de schriftelijke garantie hebt, dat in geval van problemen met je "gerechtsdeskundige" (lees : verzekeringsarts) je advocaat de vervanging van de gerechtsdeskundige zal vragen aan de rechtbank, met een boeteclausule als hij of zij dat NIET doet of niet grondig doet.

Werd je heel vakkundig bijgestaan ? Laat ons dit weten.

Werd je door je eigen (verzekerings)advocaat beduveld ? Laat ons dit ook weten.

Door informatie te delen kan je mee helpen er voor te zorgen dat een ander slachtoffer wél de nodige bijstand krijgt.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page