top of page

Maggie De Block onder vuur : SVH : zij "blockeert" eerstelijnszorg

Stop Misbruik Verzekeringen is niet de enige die niet te spreken is van de houding van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Zij treedt niet op tegen de medische corruptie van verzekeringsartsen en gerechtsdeskundigen en dekt de al even corrupte Orde der Artsen in.

Een ex-huisarts die de volledige eerstelijn negeert? (SVH)

DENDERMONDE 01/11 - Maggie De Block was misschien in een vorig leven huisarts. Als politica toont ze nu dag na dag dat ze de eerstelijnszorg negeert. We durven zelfs stellen Blockeert.

Het is voor politici inderdaad nodig om budgetten op orde te zetten. Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen heeft er dan ook geen probleem mee dat er gezocht wordt naar besparingen. Meer nog: het SVH heeft "slimme besparingen in de gezondheidszorg" zelfs tot programmapunt gemaakt. Een minimum aan investeren in de huisartsgeneeskunde is dan echter wel noodzakelijk.

In haar besparingsdrang bevriest Maggie De Block de budgetten die voorbestemd waren voor de uitbouw van de huisartsenwachtposten. Ze legt daarmee meteen een hypotheek op de minimale ondersteuning, die nodig is om kwalitatief goede huisartsenzorg beschikbaar te maken, ook tijdens de wachtdiensten. Bevriezing van de middelen voor huisartsgeneeskunde koppelt zij in dit dossier aan de spoeddiensten en het vooruitzicht van grootse hervormingen in de ziekenhuissector.

Een zelfde werkwijze past Maggie De Block toe op de thuiszorg. Terwijl een nieuw loonbeleid beloofd wordt voor verpleegkundigen en verzorgenden in het ziekenhuis, blijft voor thuiszorg en thuisverpleging de indexatie achterwege en wordt er nog een extra besparing opgelegd van 10,4 miljoen euro.

Het feit dat onze beleidvoerders steeds meer aandacht hadden voor het investeren in ziekenhuiszorg, "hospitalocentrisme" werd meermaals door het SVH aangeklaagd. Onze patiënten hebben recht op een kwalitatieve basiszorg via betere ondersteuning van de eerstelijn. Dit werd bevestigd door internationale studies, dit werd ook gesteld door het Kenniscentrum, ook onze nationale academische centra voor huisartsgeneeskunde vragen dit. Tot onze spijt moeten wij vaststellen dat ook vandaag hospitalocentrisme zegeviert. Zelfs al is de bevoegde minister ooit huisarts geweest…

Vandaag is zij degene die de eerstelijn Blockeert.

Bron : SVH

Ook het Gemeenschappelijk Front is woedend op Maggie De Block :

Budget huisartsenwachtposten - Nog meer woede na onderhoud met Maggie De Block (gemeenschappelijk front)

BRUSSEL 01/11 - De vertegenwoordigers van de artsensyndicaten en huisartsenorganisaties werden op donderdag 29 oktober ontvangen op het Kabinet van Minister Maggie De Block om meer toelichting te krijgen over de beslissing om het bedrag van 10,2 miljoen euro, dat nodig is voor de verdere uitbouw van huisartsenwachtposten (HWP), te bevriezen. De gedeeltelijke vrijgave van ongeveer 5 miljoen aan subsidies, die deel uitmaakten van het medico-mutualistisch akkoord van 2015, wordt onderworpen aan maatregelen die door het Kabinet werden uiteengezet maar waarover geen concrete details werden gecommuniceerd.

Het Kabinet van de Minister stelt op zeer algemene wijze:

  1. dat de wachtposten voor dewelke financiering wordt aangevraagd over "voldoende maturiteit" moeten beschikken, namelijk een volwaardige wachtdienst dienen te organiseren tijdens het hele weekend;

  2. dat er een afsprakenplan moet komen tussen de 1steen de 2de lijn (HWP en spoeddiensten van de ziekenhuizen);

  3. dat er een standaardisering dient te worden doorgevoerd voor de organisatie van de HWP;

  4. en dat de vrijgave van de beloofde 5 miljoen euro slechts kan gebeuren volgens een eenvormige systematiek, die niet werd omschreven.

Daarbij wordt volledig voorbijgegaan aan het vele waardevolle werk dat werd verricht door de "Werkgroep Huisartsenwachtposten" van de Medicomut.

Het blijft voor de huisartsen dus gissen naar concrete normen en de te volgen weg. Klaarblijkelijk beschouwt het Kabinet de HWP vanuit economisch oogpunt. Op het vlak van de kosten heeft men niettemin kunnen vaststellen dat de door het Kabinet vooropgestelde cijfers foute interpretaties bevatten. Nog verontrustender is het feit dat deze economische visie op de HWP geen rekening houdt met fundamentele factoren als toegankelijkheid en de noden of reële omstandigheden in het veld.

Een afsprakenplan tussen HWP en spoeddiensten kan er maar komen indien over het hele land HWP worden geïmplementeerd en op voorwaarde dat er een degelijke triage van de patiëntenoproepen gebeurt (1733), die trouwens al verschillende jaren op zich laat wachten.

De artsensyndicaten en huisartsenorganisaties wachten nu op een duidelijk geformuleerde visie en een voorstel van duidelijke standaarden en normen voor de HWP vanwege de Minister, en dit op zeer korte termijn. Over deze voorstellen dient daarna overleg te worden gepleegd tussen de huisartsenorganisaties en het Kabinet. Het is inderdaad ondenkbaar dat de ontwikkeling van de wachtdienst zou gebeuren zonder een beroep te doen op de expertise van de huisartsen.

Domus Medica: Dr. Maaike Van Overloop Wachtposten Vlaanderen: Dr. Stefan Teughels FAG: Dr. Guy Delrée FAMGB: Dr. Michel de Volder ASGB en Kartel: Dr. Reinier Hueting GBO en MoDeS: Dr. Anne Gillet BVAS: Dr. Marc Moens ABSyM: Dr. Jacques De Toeuf SVH: Dr. Herman Moeremans AADM: Dr. Peter Hoffman

Bron : Gemeenschappelijk Front

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page