top of page

TIP : weiger controle door verzekeringsarts die op de Zwarte Lijst staat + andere tips bij 1ste cont


Ook een verzekeringsarts is gebonden aan de Deontologische Code of Medische Plichtenleer. Ook een verzekeringsarts moet op onpartijdige en objectieve wijze oordelen.

Althans, in theorie. In de praktijk hebben zij maar 1 doel : er voor zorgen dat de verzekering niets of zo weinig mogelijk hoeft te betalen.

Een controlebezoek bij de verzekeringsarts na een ongeval heeft NIET als doel om te controleren of u echt arbeidsongeschikt bent.

Maar wel :

1. nagaan wat uw medische voorgeschiedenis is : kan er later een voorafbestaande toestand ingeroepen worden ?

2. nagaan welke persoonlijkheid u heeft : kan er later 'simulatie aggravatie' ingeroepen worden op basis van labiele persoonlijkheid, depressie, persoonlijkheidsstoornis, enz. ?

3. nagaan wat uw letsel is en hoe dit mogelijks zal evalueren

4. nagaan hoeveel u verdiende

Op basis hiervan stelt de verzekeringsarts een verslag op. Dit verslag vertrekt meteen richting verzekering. De verzekering weet dus al heel snel of u "duur" of "niet duur" zal uitvallen. In geval u "duur" zou uitvallen (dwz een lange arbeidsongeschiktheid of hoge graad van invaliditeit overhield aan uw ongeval), zal u GEEN voorschot, GEEN hulp, GEEN akkoord voor behandelingen edm krijgen. Als blijkt dat u snel genezen zal zijn, verloopt dat doorgaans iets vlotter.

Ook noteren veel verzekeringsartsen in hun verslag dat een slachtoffer "weent". Dat wordt dan later vaak misbruikt als : slachtoffer is depressief, maar heeft voor de rest niets lichamelijks. Hierbij maakt het niets uit als u weent van de pijn als er bvb. op een pijnlijke plaats geduwd wordt, of als u begint te wenen omdat de verzekeringsarts u net voor profiteur uitgemaakt heeft. Ook slachtoffer is "angstig" komt regelmatig voor. Dat is de ideale voorbereiding om op latere datum bvb uw hersenletsel te reduceren tot post traumatische stress stoornis. Immers, het staat in het verslag van de verzekeringsarts ! En die is verondersteld objectief te zijn ... En de verzekeringsarts heeft ... ALTIJD GELIJK.

Zeg vooral niet dat u gescheiden bent, homosexueel bent, alleenstaande ouder bent, piercings hebt, kinderen van 2 of meer vaders hebt, een vader had die alcoholieker was, een moeder had die zelfmoord pleegde, recent gescheiden bent van uw partner, een dierbare verloren hebt ... Al deze elementen, die afwijken van het 'normale', worden achteraf gebruikt om u af te schilderen als "niet normaal" of om uw letsels af te schuiven op zaken als : "slachtoffer was in rouw door een overlijden op het moment van het ongeval, dit heeft de beleving van het ongeval bijkomend bezwaard maar in feite komen de klachten meer door de rouwfase dan van het lichamelijke letsel" of "deze dame heeft 4 kinderen van 3 verschillende vaders zij is dus niet stabiel" of "slachtoffer maakte recent een scheiding door, er is depressie door de scheiding, niet door handicap opgelopen tijdens ongeval". Ze zoeken maar 1 ding : u als mens zo negatief mogelijk voor te stellen. Wees daarop voorbereid.

Zeg ook niet wat uw studies zijn of hoe uw carrière verlopen is. Beperk u tot uw huidige job, uw huidige beroepsactiviteit, en de impact die uw ongeval op uw huidige job heeft. Als u bvb. zegt dat u 2 jaar gewerkt hebt, 6 maanden werkloos was, en nu opnieuw een andere job hebt, dan loopt u het risico dat u dat een "labiele persoonlijkheid" oplevert die "geen job kan houden" of "wispelturig" is of ... Zegt u dat u 10 jaar geleden werkte voor een verhuisfirma, en sindsdien op een bureau werkt, dan mag u er zeker van zijn dat een rugletsel tgv ongeval afgeschoven zal worden op uw vroegere job als verhuizer, ook al hebt u nog geen dag last gehad van uw rug. Hebt u enkel uw middelbaar afgemaakt, dan hebt u mooie kans dat dit later als het tot een medische expertise komt, vertaald zal worden naar "slachtoffer is zwakbegaafd".

Als de arts u vraagt om een bepaalde beweging uit te voeren, en die is pijnlijk, dan zal hij u met een grote glimlach zeggen : "toe maar meneer, probeer nog maar eens, neem uw tijd, het is gewoon om te zien of dat nog lukt of niet". De meeste mensen lopen met hun ogen open in de val, forceren zich, doen zich pijn, en gaan 1 seconde over hun grenzen. U mag er op rekenen dat er in het verslag van de verzekeringsarts zal staan dat "beweging x geen enkel probleem vormt". Als u later zegt dat u "beweging x" niet meer kan doen sinds ongeval, dan zal men u zeggen dat u een leugenaar bent, want dat u die beweging enkele weken na ongeval wél kon doen. Of dat u een bijkomend letsel opgelopen hebt NA het ongeval. Immers, het staat in het verslag van de verzekeringsarts. En die is ... objectief (zogezegd). Wees er zeker van dat, als het uw woord is tegen dat van de verzekeringsarts, dat de verzekeringsarts gelijk zal krijgen.

U begrijpt waar we naartoe willen. Het gezegde "alles wat u zegt, kan en ZAL tegen u gebruikt worden", is hier van toepassing. Alles wat u zegt zal bovendien verdraaid worden tot het past in het kraam van de verzekering - waar of niet waar, dat doet er niet toe.

Wat kan u doen om u tegen zulke malafide verzekeringsartsen in te dekken ?

1. Zeg zo weinig mogelijk.

2. Antwoord niet op vragen die betrekking hebben op uw medische voorgeschiedenis. Een eerste controlebezoek bij de verzekeringsarts dient om uw HUIDIG letsel te evalueren. Niet om een expertise voor te bereiden.

3. Antwoord niet op persoonlijke vragen. Het doet er niet toe of u al 20 jaar getrouwd bent of om de maand van partner veranderd of lesbisch bent of graag trio's doet of ... Een gebroken been blijft een gebroken been, een hersenletsel blijft een hersenletsel. Dat is het enige dat geëvalueerd moet worden tijdens een 1ste controlebezoek.

4. Antwoord niet op vragen die met uw voorgaande jobs te maken hebben of met uw studies. Beperk u tot uw huidige job.

5. Voer geen bewegingen uit die u pijn doen.

6. Neem alles op. Een digitale recorder kost 30 euro.

7. Neem een getuige mee, die desnoods het 'onderzoek' kan filmen met de smartphone.

8. Vraag een copy van de nota's van de verzekeringsarts en vraag om die na te lezen zodat er geen fouten in staan.

9. Vraag een copy van het verslag van de verzekeringsarts als dat uitgetypt is (u hebt daar wettelijk gezien recht op) en als u fouten vaststelt, meldt dat onmiddellijk aan de verzekeringsarts, uw verzekering, de verzekering van tegenpartij, uw makelaar en laat het tegendeel onmiddellijk vaststellen door een andere arts die dat ook op papier zet.

10. Neem een betrouwbare bijstandsarts mee.

Staat de verzekeringsarts bij wie u langs moet gaan op de Zwarte Lijst ? Meld dan aan de verzekering dat u gerust wil meewerken aan een controle onderzoek, maar dat u dan wél een onafhankelijke arts wil. U hebt dat recht. Vraag een andere.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page